Lahko si odličen umetnik, vendar, če nihče ne ve zate, boš lahko svoje slike, kipe, mozaike in vse ostale kreacije skladiščil doma, ker jih na ta način ne boš prodal. Če veš, kako uporabljati facebook, lahko končno začneš to, kar ustvarjaš, tudi uspešno prodajati. V tem podcastu govorim o tem, kaj je facebook omogočil meni. Če je pomagal meni, lahko pomaga tudi tebi!

Klikni semkaj, če bi rad poslušal podcast, kjer razlagam, zakaj je dobro, če obvladaš kot umetnik facebook in druge socialne medije, če ti pa ni do poslušanja, lahko spodaj prebereš celoten podcast v obliki članka.

001 Iz dnevnika umetnika: Tako končno zaslužiš denar s socialnimi mediji!  

Zakaj je dobro biti na Facebooku? V bistvu sem imel sam precej časa velik odpor glede Facebooka, vsi so ga imeli, le jaz sem bil brez Facebooka. Pred leti se je moja kolegica odločila, da ga pa res moram imeti in tako sem dobil svoj Facebook profil. Seveda sem na tem področju začel eksperimentirati, vendar nekih resnih uspehov nisem imel. Šele, ko sem se začel ukvarjati s vprašanjem, ali želim živeti svoje življenje glede posla kot do sedaj, ali želim narediti le korak naprej in navzgor, sem se odločil, da nekako tvegam.

Sklenil sem, da se bom resneje pozanimal, kaj mi lahko ponudi Facebook pri tem in kako mi lahko na moji poti pomaga. Zanimivo se mi je zdelo, ko me je nekoč klical moj prijatelj Aljoša Gorup, odličen trener borilnih veščin, ki deluje in poučuje na Primorskem, da je objavil nekaj plačljivih reklam na Facebooku in da je imel na osnovi tega takoj več učencev. To mi je dalo za misliti. V življenju se na ta način pojavljajo določeni znaki, namigi usode in če jih zaznamo, lahko nanje tudi reagiramo in stopimo v akcijo.

Drugi takšen znak, ki je bil pa bistveno močnejši in me je že skorajda preganjal, naj si že enkrat uredim Facebook fanpage, je sprožil moj prijatelj John Christian, ki mi je dal za poslušati CD-je o Facebook marketingu. Na ta način sem prihajal do veliko novih spoznanj in seveda tudi do novega znanja, ki ga prej nisem imel. Seveda sem vse to, kar sem slišal, poskušal implementirati v prakso. Če si umetnik v Sloveniji, se ti v bistvu ne piše najboljše, razen, če imaš res zelo izrazito razvito žilico za marketing in prodajo. Če sem odkrit, sem bil takrat mnenja, da je moj produkt, namreč mozaični portreti, odličen! Tudi kvaliteta izdelave je bila na nivoju in tega na slovenskem trgu ni ponujal še nihče. Kljub temu mi takrat prodaja nekako ni šla tako od rok, kot bi si želel in slučajno sem ugotovil, da mi se slovenska publika bistveno boljše odziva na moje mozaične tečaje, ki jih še vedno redno organiziram.

To pomeni, da sem imel v tem obdobju bistveno več uspeha s tem, da z mojimi tečaji, ki sem jih lahko s pomočjo Facebook reklame vedno znova in znova lepo zapolnil z udeleženci, ki so bili s tečajem vedno zelo zadovoljni. Če bi lahko danes zavrtel čas nazaj, bi gotovo bistveno prej začel uporabljati Facebook plačljive reklame in prepričan sem, če bi se to zgodilo, bi danes bil glede posla na bistveno višji točki.

Fotografija: Robert Ograjenšek

Dobro, to pač vse spada v proces učenja in v bistvu sem zelo zadovoljen, kaj vse mi je ta Facebook omogočil. Zakaj bi se človek sploh posluževal te reklame? Osebno ne poznam bolj poceni reklame, razen tiste, ki gre od ust do ust. če objavljaš reklamo v časopisih je lahko znesek za reklamo takoj 100, 200 ali 300 evrov, pa še v tem primeru dosegaš tisto publiko, ki večinoma sploh ni tvoja publika. Prednost Facebooka pa je, da lahko točno določiš, katera ciljna publika naj bi to reklamo sploh dobila in to je velika zmaga!

Glede na vložen denar dobiš res fantastične rezultate. Na ta način sem dobil v letu 2015 okoli 600 novih naročnikov na moje e-novice, kjer 1 do 2 x mesečno posredujem informacije o mozaičarstvu in seveda tudi konkretne nasvete za umetnike, kako uspešneje prodajati umetniške izdelke. Naročiš se lahko nanje desno zgoraj!

Če si umetnik, je Facebook krasno sredstvo, kajti glede odziva publike na kreacije, ki jih objavljaš, se lahko odločiš, da objavo sponzoriraš, torej, da nekaj malega plačaš, da dosežeš večji krog ljudi in na ta način lahko z lahkoto prodajaš manjše izdelke, kot so nakit, majhni akvareli in podobne umetniške izdelke. Z malo denarja dosežeš tukaj lahko velike učinke, kar pa je idealno za umetnike, ki so večinoma, vsaj na začetku njihove poti, kronično brez denarja. Res pa je, da si v tem primeru ne moreš privoščiti “škrtariti” pri reklami. Začni s petimi ali desetimi evri in potem lahko zadevo postopno stopnjuješ, ko dobiš občutek, kako se celotna zadeva odvija in kaj deluje in kaj ne deluje.

Seveda, na Facebooku lahko zabiješ ogromno časa, ure in celo dneve in mesece in to brez učinka, ampak to je odvisno od tebe. Namesto za brezciljno klepetanje in komentiranje, ter “firbcanje” ga raje uporabi kot orodje in to odlično orodje za prodajo tvojih umetniških izdelkov. Zato si, če to že nisi storil, uredi Facebook fanpage in začni eksperimentirati s plačljivo Facebook reklamo, najprej z majhnimi vložki denarja in ko postaneš vsega bolj vešč, pa seveda tudi z večjimi. Želim ti veliko uspeha! Če te ta tematika zanima, se lahko seveda prijaviš na moje e-novice, kjer umetnikom in umetniškim dušicam podajam konkretne nasvete, kako se lahko najbolje tržijo. Se vidimo in slišimo. Vidimo se lahko na tečajih, slišimo pa se lahko, če boste še naprej spremljali moj podcast “Iz dnevnika umetnika”, ki ga lahko spremljate tukaj: https://soundcloud.com/robertlisac , kjer lahko poslušate tudi cel kup drugih epizod, ki se prav tako nanašajo na prodajo in trženje umetniških izdelkov.

Čau! 🙂

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks