Želite prodati več svojih umetniških izdelkov? Želite organizirati uspešne in dobro obiskane likovne delavnice? Želite imeti uspešne prodajne razstave? V tem članku vam bom korak za korakom razložil najpomembnejšo stvar, ki vse to omogoča. Ta “stvar” nima sexy imena, vendar pa omogoča zelo sexy rezultate. Kako se ta “stvar imenuje? Govorim o mailing listi! Če kot umetnik in ustvarjalec mislite resno, si rezervirajte deset minut za branje, ker vam bom zaupal VSE “finte”, korak za korakom, ki so zame delovale, da sem v mesecu maju uspel zbrati rekordnih 226 novih naročnikov na moje e-novice. Ves maj je bil posvečen samo gradnji mailing liste. Zakaj? Zato, ker so Američani naredili izračun, da lastnikom mailing liste v povprečju prinese en naročnik okoli 41 dolarjev dobička!

No, sem vas predramil iz umetniških sanj? 😉 Ne vem, če je pri nas kvota tako visoka, tudi, če je pol nižja, je rezultat še vedno zelo, zelo sexy! Recimo, da imate 1000 naročnikov na vaše e-novice in to pomnožite recimo z 20 evri, potem je to okoli 20’000 evrov dobička na leto.

Šele, ko sem sam kot umetnik in ustvarjalec začel zavestno graditi mailing listo, so se stvari spreminjale na boljše. Začel sem prodajati mozaične portrete, ni mi bilo več potrebno odpovedovati mozaičnih delavnic, ker mi je prav mailing lista omogočala, da so le-te bile vse do današnjega dne odlično obiskane. Brez mailing liste mi to ne bi uspelo. Razložil vam bom moj postopek in moje strategije, vi si pa vzemite to, kar mislite, da bo delovalo za vas. Pa gremo po vrsti.

 1. Korak: Ugotovite, kaj krog ljudi, s katerimi imete dnevno opravka, potrebuje. To lahko ugotovite na več načinov. Če vas vedno znova kličejo in vas sprašujejo, kako se pravilno rišejo mandale, je to lahko pokazatelj, da vas imajo že zdaj za mandala-masterja in da je skrajni čas, da ljudem ponudite majhno “vabo”, zaradi katere boste kasneje ulovili veliko ribo. Primer. Vedno več umetnikov in ustvarjalcev me je klicalo in spraševalo, kako naj tržijo svoje izdelke, kako jih naj prodajajo in kako naj uporabljajo Facebook za promocijo umetniških izdelkov. Prosim, ne mi preslišati teh vprašanj! Če vas sprašujejo vedno znova iste stvari, to pomeni, da ste na tem področju verjetno že strokovnjak. Takšna vprašanja so lahko odličen pokazatelj, kam pes taco moli. Tako sem začel organizirati delavnice z naslovom Delavnica za umetnike, ki želijo zaslužiti več!  Pred kratkim sem organiziral peto tovrstno delavnico! To je en način, da ugotovite, kaj vaše “pleme” potrebuje. Drug način pa je ta, da pogledate statistike svojega bloga in ugotovite, kateri članki so bili najbolj brani in najbolj komentirani.  Naredite seznam in vprašate svoje Facebook pleme, kateri naslov od naštetih jim je najbolj všeč. Pri meni je bilo to videti tako:

001 FB anketa

 

Odziv mojih FB prijateljev in tistih, ki mi sledijo na mojem Facebook fanpageu Robert Lisac Artist, je bil fantastičen. Nikoli si nisem mislil, da se bodo tako množično odzvali na to anketo in kakšna dva dni sem se ves čas samo zahvaljeval za njihove odgovore in za njihove pripombe. Mnogi bi rekli, da je to bilo brezvezno visenje na Facebooku, pa je bila ena najboljših potez, ki sem jih naredil v zadnjem času. Zakaj? Poslušal sem Oberguruja za gradnjo mailing liste Bryan Harrisa (http://videofruit.com/), ki je dejal, da je treba vprašati publiko, kaj potrebuje in na osnovi tega kreirati izdelek ali storitev in ne najprej izdelati izdelek in potem iskati publiko. To sem storil in ni mi žal.

2. Korak: Vključite publiko pri izbiranju naslovnice brezplačne in koristne e-knjige, ki jo boste napisali.

Bryan Harris je res car in rekel sem si, če njemu vse tako uspeva, zakaj ga ne bi upošteval? V nekem podcastu je dejal, da so zelo pomembne te dolgočasne faze priprave, ker je od njih odvisen kasnejši uspeh. Kot primer je dal pleskanje stanovanja. Zaščititi vse površine s samolepilnim trakom in časopisi res ni zabavno početje, ampak od tega je odvisno, ali bo kasnejša pleskarska faza uspela ali ne.  No, resnici na ljubo mi je ta interakcija z mojim plemenom (137 komentarjev!!!) bila zelo zanimiva, zabavna in zelo poučna. Svojemu plemenu sem dal na voljo tri naslovnice za e-knjigo:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naslovnica mora biti takšna, da je z njo zadovoljna publika, ne pa vi. Privlačna mora biti za publiko in ne za vas. Dobival sem cel kup zelo zanimivih informacij, zakaj se je na koncu večina odločila za 3. verzijo naslovnice. Hvala vsem, ki ste pri tem glasovanju sodelovali, res ste carji! Pa še nekaj se je na ta račun dogajalo in sicer sem na ta način začel promovirati izdelek, ki ga še sploh ni bilo na trgu! Sam se nikoli ne bi odločil za to tematiko in spet bi šel z glavo skozi zid, ker bi izbral tematiko, ki jo moja publika sploh ne potrebuje.

3. Korak: Napišite koristno brezplačno e-knjigo o tematiki, ki jo zahteva vaša publika

Tako je nastala moja nova brezplačna e-knjiga KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV? Dobite jo na tej povezavi: http://www.robertlisac.com/e-knjige/

Naslovnica KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV za FB reklamo

S to e-knjigo sem seveda želel zajeti umetnike in ustvarjalce. S svojo prvo brezplačno e-knjigo MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE sem želel zajeti pa vse tiste, ki si simpatizirali z mozaiki.

book-mockupZ vsebino brezplačne e-knjige lahko torej dokaj natančno določite vašo ciljno publiko. Torej razmislite, katera je vaša ciljna publika in kakšni so vaši načrti s to ciljno publiko. Pri meni je bila v obeh primerih prisotna želja po vodenju delavnic z mozaičarsko vsebino ter delavnic za umetnike, ki želijo zaslužiti več, pa ne vedo kako.

Nekaj koristnih nasvetov za pisanje:

 1. Obiščite spletno stran od Petre Škarje in si preberite njene zelo konkretne in dragocene nasvete glede pisanje knjig. Preberete si jih lahko v njeni brezplačni e-knjigi Kako izdati knjigo … in z njo zaslužiti, ki jo dobite TUKAJ! Petra izhaja iz prakse in takšnim ljudem je treba verjeti, ne pa teoretikom. Ker sem bil tako navdušen nad tem, kar je imela Petra za povedati, sva naredila ta intervju:

2. Povabite strokovnjake, da podajo v nekaj vrsticah svoje mnenje glede tematike v vaši e-knjigi. Hkrati pa strokovnjakom trud poplačajte tako, da navedete v e-knjigi njihove spletne strani in morebitne povezave, ki so njim važne. Tako so za zgornjo e-knjigo obogatili s svojimi mnenji mag. Aleš Lisac, Gregor Zajc, cel kup vrhunskih ustvarjalcev in akademskih slikarjev. Zelo prijeten stranski učinek je bil ta, da so vsi zgoraj našteti pomagali širiti to e-knjigo, ker so bili omenjeni v njej tudi oni. Meni pa je bilo pomembno, da vsi vpleteni zmagamo, torej predvsem bralci, tisti, ki so podali svoja strokovna menja in tudi moja malenkost.

3. E-knjiga naj reši vsaj en problem vaših potencialnih strank. Potrudite se in napišite res konkretno e-knjigo z uporabnimi napotki.

4.Naj ne bo predolga! 20 do 40 strani je čisto dovolj.

5. V e-knjigi naj bodo podani vis vaši kontaktni podatki, ker si jo bodo ljudje pošiljali naokoli.

4. korak: Objavite način, kako lahko interesenti dobijo vašo brezplačno e-knjigo. Torej naj vpišejo podatke v ustrezna polja na določeni povezavi? Ali vam naj osebno pišejo na mail? E-knjiga naj bo brezplačna, ampak e-mail naslov MORATE zahtevati od potencialne stranke za “simbolično plačilo”.

5. korak: Promocija e-knjige

Promovirajte e-knjigo preden je napisana, med tem, ko jo pišete in seveda tudi potem, ko je že napisana. Odlično je o tej tematiki predavala Petra Škarja. Bil sem na njeni delavnici in dejala je, da se pravo delo začne šele, ko je knjiga že napisana in isto velja za e-knjigo. Nekaj načinov promoviranja e-knjige, ki je v bistvu “vaba” za gradnjo mailing liste.

 • Objaviš na svoji spletni strani, da je na voljo nova brezplačana e-knjiga
 • Objaviš v e-novicah, da je na voljo brezplačna e-knjiga
 • Objaviš na osebnem FB profilu, da je na voljo brezplačna e-knjiga
 • Objaviš na svojem FB fanpageu, da je na voljo tvoja brezplačna e-knjiga
 • Prosite vse svoje prijatelje, ki ste jim dejansko stali ob strani in jim pomagali takrat, ko so potrebovali vašo pomoč, da vamb delijo ustrezno povezavo o promociji vaše e-knjige na svojih FB straneh. Kako? Napišete jim mail in jih prosite za uslugo. Če ste  jim ti prej pomagali, vam bodo z veseljem delili vašo povezavo.
 • Na blogu objavljajte članke z vsebino, ki bo pritegnila tiste ljudi, ki predstavljajo vašo ciljno publiko in omenjajte vašo e-knjigo in seveda dodajte še povezavo do e-knjige, če je treba.
 • Poslužite se plačljive reklame na facebooku za pronmocijo vaše e-knjige. Na ta način lahko dobite z lahkoto med 50 do 120 novih naročnikov na vaše e-novice mesečno. V reklami ne smete direktno omenjati, da se morajo interesenti prijaviti na vaše e-novice. Primer tovrstne reklame:

tea zajc reklama

Zanimivo je, da včasih bolj kot naslovnice zažigajo slike, ki prikazujejo dogajanje znotraj e-knjige na nazoren način. Ta reklama je recimo za 20 evrov dosegla svoje. 391 všečkov, 15 share-ov in povprečno iz tega naslova, kadar jo objavim, dobim redno med 60 in 120 novih naročnikov na mesec. S to reklamo dobivam seveda mozaičarske navdušence.

 • Zelo so se zame obnesli tudi intervjuji z drugimi umetniki, da na ta način privabljam nove in nove ljudi na svojo spletno stran, prvič, da seveda preberejo sam intervju in da na koncu izvedo seveda tudi za moje storitve in izdelke, predvsem pa za plačljivo e-knjigo. Tudi na ta način se da promovirati e-knjigo na blogu. Primer objave za takšen intervju:

jan intervju

Intervju z Janom si lahko preberete TUKAJ!

 • E-knjigo lahko promovirate tudi tako, da prosite tiste, ki so jo naročili za branje, da vam naredijo malo reklame še oni.  V spodnjem dopisu boste videli ključne točke (podčrtane z rdečo) maila, ki so ga dobili naročniki brezplačne e-knjige skupaj z brezplačno e-knjigo. Pomembno se mi je zdelo, da človeka opozorim še enkrat na to, da ga bom dodal na mailing listo, ker je bil pač takšen dogovor. Prav tako sem želel posredovati informacijo, kaj lahko pričakuje z moje strani in na koncu še pika na i in sicer prošnja, da deli to povezavo z reklamo za e-knjigo preko Facebooka.

dopis po mailu

6. korak: Redno pišite e-novice.

Nič vam ne pomaga 1000’000 nabranih e-mail naslovov, če na te naslove ne pošiljate redno svoje e-novice. Pošljite svoji bazi vsaj ene e-novice na mesec. Na ta način začnete razvijati z naročniki vaših e-novic globlji odnos. Do 2000 naročnikov lahko uporabljate brezplačno www.mailchimp.com za pošiljanje e-novic. Če si mislite, da ne boste zmogli pisati e-novice, ker ne veste kako, imam za vas pripravljen naslednji članek, kjer vas držim za roko in vodim skozi vse faze pisanja e-novic: Kako napisati e-novico v mailchimpu

Tudi za e-novice velja, da si morate pravico za to, da lahko svojim naročnikom pošiljate kdaj tudi reklamo, prislužiti. Kako? Tako, da jim posredujete redno zanimive, zabavne in uporabne informacije in jim ne težite ves čas s prodajo.

Tako se krog sklene. Kajti, ko si na ta način ustvarite publiko, bodo ljudje kupovali vaše umetniške izdelke, bodo ljudje hodili k vam na delavnice in bodo ljudje z veseljem prišli na otvoritev vaše razstave, ker vas bodo postopno spoznali. Kako? Prvič in kratkoročno preko brezplačne e-knjige, drugič in bolj dolgoročno preko vaših e-novic.

Zanimiv stranski učinek mojega truda, da dobim čim več naročnikov na moje e-novice je bil rekorden obisk moje spletne strani v mesecu maju:

rekord

Verjetno boste rekli, da je z vsem tem veliko dela. Tako je. Nikoli ne ponujam instant rešitev, ponujam rešitve, ki sem jih osebno preveril in ki so zame delovale. Če mi dovolite malce pametovati, potem si zapomnite dvoje:

 1. The money is in the list (denar je v mailing listi)
 2. Lepo drevo počasi raste!

V letu in pol sem si zgradil takšno mailing listo, da bom v kratkem lahko naredil naslednji korak in sicer, da se bom za 50% zaposlil v svojem podjetju! Zame je to velik uspeh, sploh zato, ker so mi mnogi govorili, da se v Sloveniji ne da od umetnosti živeti. Je bilo lahko? Ne, ni bilo lahko. Ko so drugi imeli proste vikende, sem vodil delavnice. Ko drugi še spijo, sem jaz že pokonci. Ko drugi gledajo TV, grem raje spat. Ko drugi poslušajo glasbo v avtu, se s pomočjo podcastov nenehno izobražujem.

Tudi, ko drugi ne verjamejo v moje sanje, mi to sicer ni ravno vseeno, ampak meni moji rezultati pravijo, da smem sanjati in verjeti v to, da bom uspel. Bolj, kot uspevam, bolj verjamem v moje sanje in počasi začenjajo verjeti tudi drugi, ki so prej dvomili v nekdanjega trenerja borilnih veščin, ki je zdaj samo še 50% varnostnik in že 50% umetnik, mozaičar in vodja delavnic.

Če tudi vi živite “dvojno življenje” in bi raje bili umetniki in ustvarjalci kot to, kar ste zdaj po poklicu, začnite graditi mailing listo že danes. Če ste že dejavni na področju umetnosti in bi radi, da bi vam šlo še bolje, začnite graditi mailing listo že danes. Če se vam sesuje facebook, nič hudega, ker boste imeli mailing listo. Če se vam slučajno sesuje spletna stran, nič hudega, ker boste imeli vašo mailing listo. Mailing lista je srce vašega umetniškega in ustvarjalnega posla. Osredotočite se na vaše srce! 😉

PS: Če želite prejemati e-novice s podobnimi informacijami, kot so podane v zgornjem članku, se lahko naročite na moje e-novice desno zgoraj. So brezplačne! 😉