Umetniki so pogosto skregani z denarjem. Ta članek ni namenjen tistim umetnikom, ki v tem stanju želijo vztrajati še naprej, temveč tistim, ki bi dejansko radi zaslužili nekaj denarja s tem, kar ustvarjajo. Klikneš lahko na podcast in poslušaš celoten “članek”, ali pa spodaj bereš preprosto naprej, če ti je branje bližje. Še to, vse moje podcaste si lahko seveda brezplačno snameš na računalnik ali pa telefon. Kako? Klikneš ikono s puščico, ki kaže navzdol in preneseš datoteko, kamor pač želiš.

Aloha! Za nami je že kar nekaj epizod iz dnevnika umetnika. Danes se bomo pogovarjali o treh stvareh, ki jih potrebuje vsak umetnik, zato, da lahko začne služiti denar. Prva stvar je Facebook fanpage. Druga stvar je spletna stran. Tretja stvar je mailing lista.

Zdi se, da tukaj ne gre za zanimive in pomembne tematike, vendar temu ni tako. Gre za osnove, ki jih moraš imeti povsem urejene, če želiš kot umetnik začeti služiti denar. Razložil bom zelo na hitro, zakaj potrebuješ vse te tri ključne točke.

  1. Facebook fanpage potrebuješ zato, ker lahko preko plačljive reklame, ki jih Facebook preko fanpaga ponuja, dosežeš svojo ciljno publiko. Ko dosežeš svojo ciljno publiko, začneš končno služiti denar, seveda, če je tvoj izdelek dovolj dovršen, unikaten, uporaben in si ga ljudje res želijo. Prednost Facebook fanpagea pa je, da ni omejen glede števila ljudi, ki ti sledijo. Na osebnem Facebook profilu lahko namreč imaš samo 5000 prijateljev in to je to. Na Facebooku jih lahko pa imaš kolikor hočeš. Sicer tu ne gre za FB prijatelje, ampak za sledilce. Če želiš in če si sposoben, ti lahko na ta način sledi cela Slovenija! Facebook fanpage spada med najbolj osnovne stvari, ki si jih moraš urediti. Seveda pa je tudi pomembno, da na svojem fanpageu redno objavljaš svoja dela, da ljudje sploh vidijo, kaj ustvarjaš.
  2. Spletna stran. Glede spletne strani bi lahko razlagal cel kup stvari, ki so dejansko zelo pomembne, ampak ostal bom zaenkrat pri čistih osnovah. Če nimaš spletne strani, je to malo čudno, ker potem je to tako, kot če ne bi imel vizitke takrat, ko jo nekdo od tebe zahteva. Ko nekdo pogoogla tvoje ime, mora Google pokazati tvojo spletno stran. Če te ljudje ne najdejo, kako naj potem kupujejo tvoje umetniške izdelke? Tvoja spletna stran mora biti urejena tako, da ljudje že na prvi pogled vidijo, zakaj se sploh gre in to brez, da bi “skrolali” gor in dol po spletni strani in morali dolgo klikati po njej. Seveda mora spletna stran vsebovati kar nekaj elementov, s pomočjo katerih lahko obiskovalce spletne strani navdušiš s svojo persono kot umetnik in seveda s tem, kar počenjaš in ustvarjaš.
  3. Mailing lista. Morda se ti zdi, da gre tukaj za najmanj spektakularno zadevo, vendar, če si tega mnenja, živiš v zmoti, kajti mailing lista je srce prodaje tvojih storitev kot umetnik in seveda tvojih umetniških izdelkov. Če ne nabiraš e-mail naslovov tvojih potencialnih strank, si sam kriv! Podcast z naslovom 009 Iz dnevnika umetnika: Si lačen umetnik, ki meče ulovljene ribe nazaj v morje?, ki je bil namenjen samo tej tematiki, lahko poslušaš tukaj: https://soundcloud.com/robertlisac/009-iz-dnevnika-umetnika-mailinglista .

Vse tri elemente bolj podrobno razlagam na svoji delavnici, ki jo organiziram 16.4.2016, imenuje se DELAVNICA ZA UMETNIKE, KI ŽELIJO ZASLUŽITI VEČ! Več informacij o tej delavnici dobiš tukaj: http://www.robertlisac.com/delavnica-za-umetnike-16042016/

Vse tri točke, ki sem jih zgoraj opisal, so najbolj osnovne točke, na katerih mora vsak umetnik začeti graditi. Če želiš bolj podrobne informacije, kako pravilno zastaviti vse tri točke, pridi na delavnico. Če si želiš skrajšati to pot do tvoje stranke, pridi na delavnico. Pokazal ti bom vse pasti, ki te čakajo na tej poti in seveda, kako se jih lahko izogneš, da bo lahko denar končno začel pritekati. Sam sem precej časa zbiral vse te informacije, da se mi je na poslovnem področju začelo stanje občutno izboljšati. Lahko prideš na tečaj, lahko pa se tudi prijaviš na moje e-novice, kjer 1 do 2 x na mesec podajam tudi koristne informacije, ki ti bodo pomagale prodati tvoje umetniške izdelke. Na brezplačne e-novice se lahko prijaviš desno zgoraj. Še to, ker sem mozaičar, je pol e-novic namenjenih mozaičarstvu, pol pa prodajnim nasvetom za umetnike.

Ajde, čau! 🙂

Lp Robert

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

Še?

Moji podcasti “Iz dnevnika umetnika”:

Veliko veselja pri poslušanju!