V »laboratoriju«, tako smo takrat imenovali naš garažni prostor, kjer smo trenirali borilne športe, smo se nekoč dogovorili, da se bomo letno udeležili vsaj 4 seminarjev z borilno vsebino. Glede vsebine nismo bili izbirčni. Na ta način smo dobivali zelo dragocene vpoglede v sorodne zvrsti golorokega bojevanja. V enem letu smo se tako seznanili z ninjutsu-jem, savatom, MMA-jem in Jeet kune do-jem. Kakšno zvezo ima z vsem tem vrhunski MMA borec George St-Pierre? Na to vprašanje bom odgovoril malce kasneje.

Si lahko predstavljaš, kako veliko prednost dobiš pred tekmeci, ko začneš uporabljati kakšno novo tehniko iz drugega borilnega športa, ki ga tvoji nasprotniki ne poznajo?  V trenutku si lahko zaradi tega enega elementa pridobiš gromozansko prednost pred drugimi, ne samo znotraj skupine, v kateri vadiš, temveč tudi na tekmovanjih! In kje se naučiš takšnih novih tehnik? Na seminarjih drugih borilnih športov in veščin odrtega tipa.

Zato ti toplo priporočam, da obiščeš 4 seminarje borilnih veščin in športov na leto izven tvojega “matičnega« borilnega športa. Kako ti to lahko pomaga napredovati v tvoji panogi? Uf, zelo! Zakaj? Ker boš iz tehničnega vidika v svojem klubu, v svoji panogi začel uporabljati atomsko bombo, medtem, ko bodo tekmeci še vedno letali naokoli s fračami. Zdaj mi pa povej, katero orožje je bolj učinkovito? Takšne atomske bombe v tehničnem smislu dobiš lahko samo izven obstoječih okvirjev lastnega borilnega športa.

Zaradi vsega naštetega svoje borce pošiljam na seminarje drugih borilnih športov in veščin. Tam namreč vidijo in doživijo še kaj drugega. Vsi moji varovanci, ki so se za ta korak odločili, so bili navdušeni. Poleg MMA-ja so pri Aljoši spoznali še osnove filipinskih in indonezijskih borilnih veščin. Pri Appoloniu so okusili japonski jiu jitsu, pri Slavkotu so bili deležni rokoborbe, pri mojemu prijatelju Robertu Simoniču pa psihologije bojevanja in pravilnega načina treniranja. Verjamem, da je to koristilo prav vsem, ki so se za ta korak odločili. Verjamem tudi, da so zaradi tega postali vsi boljši borci, kot če bi ostali brez te izkušnje.

Da postaneš boljši in bolj celosten borec, nenehno zapuščaj cono udobja in eksperimentiraj z novimi, drugačnimi pristopi!

Zato je pomembno, da se udeležiš treningov in seminarjev drugih borilnih športov in veščin. Če bi rad naredil še dodaten, velik korak v tej smeri, se loti dodatno še kakšne druge športne panoge.

Zakaj misliš, se znani MMA borec George St-Piere ukvarja (poleg rednih MMA treningov) še s športno gimnastiko? Ker točno ve, da bo s tem obogatil svoj gibalni repertoar z gibanji, ki jih drugi MMA borci ne obvladajo, ker jih ne trenirajo. George St-Pierre redno zapušča okvirje MMA-ja, ko se uči od strokovnjakov drugih borilnih športov in si tako zagotovi tehnično prednost pred ostalimi tekmeci! Na področju fizične priprave pa počne čisto isto, zapušča cono udobja, ker eksperimentira z novimi in drugačnimi pristopi, celo drugačnimi športnimi panogami, zato se je lotil še športne gimnastike. Pameten borec! Isto lahko počneš tudi ti. Dober začetek je, če obiščeš 4 seminarje različnih borilnih športov na leto.

Dvomi, testiraj, absorbiraj.

PS: Če vas zanimajo tovrstne tematike, vam bo všeč moj fanpage https://www.facebook.com/otelesu/. Zelo bom vesel, če ga obiščete in ga všečkate, da lahko ostanemo v stiku.