Leto 2015 je bilo zame prelomno leto, saj se je po dolgem tavanju v temi, končno pokazala luč na koncu umetniškega tunela. Ogromno stvari izveš in se naučiš šele, ko jih preizkusiš v praksi. Spodaj sem navedel 7 spoznanj, kaj je zame v tem letu delovalo in kaj ne. Mogoče ti lahko s temi informacijami malce skrajšam pot iskanja pristopov, ki zares delujejo.

1.Facebookova plačljiva reklama mi je rešila rit. Če ne bi odkril v praksi, kaj vse lahko naredi facebookova plačljiva reklama, v enem letu ne bi dobil okoli 600 novih naročnikov na moje e-novice, kjer pišem o mozaikih, tehnikah mozaičarstva, minimalizmu, bone carvingu, ustvarjanju lesenega nakita in še čemu. Če si umetniška dušica, je ta reklama najboljše investiran denar, če veš kako in kaj. Tako sem si namreč zapolnil moje mozaične tečaje in prodal kar nekaj obeskov iz goveje kosti in lesa. Facebook reklama je nujna za preživetje in nasploh za posel za umetnike. Brez nje si “mrtef” ;-).

Nasploh je Facebook ena najboljših platform za umetnike, zato vsaj 3 x na teden objavi karkoli v zvezi s tvojim delom kot umetnik, pa vmes tudi kaj osebnega. Ključ do uspeha je tukaj vztrajnost in razmišljanje na dolgi rok. Če ne boš delal reklame sam zase, potem pač nimaš reklame in če nimaš reklame, ljudje ne izvedo za tebe in za tvoje še tako čudovite kreacije. Kako delaš reklamo zase? Tako, da interesente VEDNO usmerjaš tja, kamor ti želiš in jih po možnosti pozivaš, da ti naredijo še majhno uslugo. Kako? Recimo tako: Vsak umetnik bi moral imeti svoj Facebook fanpage, ker šele ta omogoča plačljivo reklamo. Kako je videti moj fanpage, si lahko ogledaš tukaj: https://www.facebook.com/robertlisacartist/ . Vesel bom, če všečkaš moj fanpage! 😉 Tako se to dela.

10388683_10152403250050469_2411116738591305518_n

2. Twitter mi pri poslu kot umetnik ni prav veliko pomagal. Čeprav imam okoli 6000 sledilcev na osebnem ( https://twitter.com/MeinWalkabout ) in še na enem drugem profilu približno 7000 sledilcev, je bilo potrebno vlagati preveč časa v vse to, glede na rezultat.

3. Če imaš umetniško storitev ali izdelek, za katerega se ljudje trgajo, si lahko zelo srečen. Če tega nimaš, je treba veliko testirati v praksi, na kaj se ljudje odzovejo in na kaj ne. Na začetku svoje umetniške poti sem naivno mislil, da bom samo omenil, da ustvarjam mozaične portrete in se bodo vsi trgal zanje. Mislil sem si, da vsi nekoga poznajo, ki ima rojstni dan, Abrahama ali kakšno drugo obletnico, za katero si slavljenec zasluži mozaični portret. Ha, kaj sem se zmotil. Če hočeš takšne portrete prodajati, se moraš gibati v krogih, ki imajo ta denar, da si ga lahko privoščijo. Jaz se v teh krogih očitno nisem gibal. Šele, ko sem se začel zavestno družiti z ljudmi, ki so poslovno bistveno dlje kot jaz, se je začelo tudi glede mozaičnih portretov dogajati. Da sem iz poslovnega vidika pa le lahko nekaj ustvarjal, sem ponujal mozaične tečaje, na katere so se ljudje kar lepo odzvali in ki so bili iz poslovnega in tudi čisto osebnega vidika gledano, velik uspeh zame! Rad poučujem in rad podajam znanja, do katerih sem prišel. Še lepše mi pa je, ko vidim, na kako visokem nivoju ustvarjajo moji tečajniki, ko jih prime ustvarjalna mrzlica.

Plod  tega testiranja je tudi moja brezplačna e-knjiga MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE , ki si jo lahko vsak sname na moji spletni strani, ko se prijavi na moje e-novice. Ena najboljši potez, kar sem jih kdaj naredil. Če imaš torej nekaj, kar lahko daš ljudem, kar jim pomaga, recimo razne brezplačne pobarvanke, e-knjige, karkoli, si zmagal/a!

4. Tako kot je omenil v nekem komentarju Aleš Lisac, marketing guru, je potrebno včasih početi ravno nasprotno od tega, kar vsi pridigajo. Iz mnogih virov sem slišal, da je treba ponujati trgu eno stvar, da je treba biti ozek, da te morajo spoznati zgolj za eno storitev ali en produkt. Zato sem ustvaril več spletnih strani, eno za minimalizem, eno za nakit, poleg te, na kateri si zdaj. Ugotovil sem, da sem vse to jaz. Jaz sem tisti, ki dela nakit iz lesa, kamna, govejih kosti. Jaz sem tisti, ki rad dela mozaike. jaz sem tisti, ki rad raziskuje dimenzije poenostavljanja življenja. Čemu bi se tako razslojeno obnašal, saj tudi moji bralci niso enodimenzionalna bitja.

5. V slogi je moč. To leto je bilo izrazito v znamenju sodelovanja z drugimi umetniki, ustvarjalci in podobno mislečimi. Drug drugemu smo delili objave na Facebooku, retweetali tweete na Twitterju, promovirali smo izdelke in storitve drug drugega na netu in tudi v pogovoru z drugimi. Tako je nastal tudi promocijski katalog JESEN 2015. Ogledaš si ga lahko tukaj: USTVARJALNI KATALOG JESEN 2015 Mogoče lahko to idejo pograbiš tudi ti in jo uresničiš na svoj način? Slovenceljni smo navajeni plesati svojo življenjsko polko sami ali v dvoje, dajmo se zgledovati po naših južnih sosedih, ki plešejo kolo, kjer je v igri bistveno več plesalcev in kjer plešejo SKUPAJ in ne vsak zase.

6. Zares unikatne zadeve zmagujejo. Veliko jih izdeluje nakit in vsi trdijo, da so unikatni, pa so res? Za bone carving nakit vem, da sva v Sloveniji trenutno samo dva, ki ga izdelujeva. Galerijo mojih bone carving obeskov si lahko ogledaš tukaj: GALERIJA BONE CARVING OBESKOV . Lotil sem se tudi lesenega nakita, ki ga v tej obliki še nisem zasledil na netu, saj kombiniram mnogo različnih pristopov. Tukaj si lahko ogledaš mojo galerijo lesenega nakita: GALERIJA LESENEGA NAKITA  . Mozaičarjev nas je tudi kar nekaj, ampak ne vem, če se lahko vsak pohvali z 8 metrsko mozaično skulpturo? Res pa je, da so takšni dosežki plod odlične ekipe.

7. Ne dovoli, da ti drugi solijo pamet, ki tega, kar želiš doseči ti, niso nikoli dosegli in o tem samo teoretično razmišljajo. Takšni ti bodo najraje dajali nekvalificirane nasvete. Naj bo varnostna razdalja med tabo in takšnimi osebki čim večja. Pozitivno formulirano pa zgornja ugotovitev pomeni le eno, druži se s takšnimi, ki vate verjamejo in te podpirajo, tudi takrat, ko si sam v dvomih.

PS: Kakšna so tvoja spoznanja, ki bi lahko pomagala drugim umetnikom? Vesel bom vsakega komentarja, da iz monologa ustvarimo dialog.

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

Podobni članki: