1. Ohranjaj motivacijo za vadbo s tem, da se izogibaš vedno istim rutinam. Konkretno: Poskrbi za to, da je vsako ogrevanje pred vadbo drugačno od prejšnjega, poslužuj se vedno znova novih vaj, novih in drugačnih vadbenih oblik. Pojdi kdaj za en trening ali dva trenirati v drug klub, zamenjaj vsake toliko časa partnerja s katerim treniraš. Mojstrsko obvlada ta princip dela Robert Simonič (http://www.robertlisac.com/robert-simonic/), trener vrhunskih športnikov, ki je prava enciklopedija različnih vaj in pristopov.

2. »Modeliranje« je ena najbolj ključnih točk v športu, če želiš hitro in kakovostno napredovati. »Modeliranje« nima nobene veze z manekenstvom, gre za posnemanje načina razmišljanja, pristopov, metod treningov in tehnik najboljših. Že s tem, ko posnemaš svojega vzornika na športnem področju, se lahko zgodijo zelo veliki in kakovostni premiki.

3. Vedno znova treniraj osnove. Kompleksne in napredne tehnike so sestavljene iz osnovnih tehnik. Širši in bolj stabilen ter kakovosten je temelj tvojih osnov, višje lahko gradiš svojo hišo uspeha.

4. Izven sezone, v času počitnic za nekaj časa popolnoma pozabi na svoj šport. V tem času se ukvarjaj z drugimi športi, da se vrneš na treninge “lačen“ svojega športa.

5. Poskrbi za dobro regeneracijo po treningu. V ta sektor spada kakovostna prehrana, dovolj spanja, masaže, obisk savne, sprehodi, urejeni ritmi življenja.

6. Reši se odvečne telesne maščobe, ker ta res ne koristi nobenemu športu, razen sumo borcem;-). Odvečna telesna teža pomeni večje breme, ki ga moramo ves čas prenašati okoli (Ste že kdaj videli “okroglega” šprinterja?), večja obremenitev za sklepe (več možnosti za poškodb in degenerativne spremembe na sklepih), skratka onemogoča vrhunske rezultate.

7. Bodi pameten fanatik! Vsi športniki, ki dosegajo vrhunske rezultate, so na svojem področju totalni fanatiki in velik del časa, ogromen delež svoje energije posvečajo izpopolnjevanju svoje tehnike in zbiranju koristnih informacij v svojem športu. Po eni strani hočejo vedeti o svojem športu čim več, po drugi strani hočejo na svojem področju prodreti čim globlje v materijo.

8. Discipliniran in motiviran športnik na dolgi rok vedno premaga nemotiviranega in talentiranega športnika.

***

PS: Če želite 2 x na mesec prejemati koristne informacije v zgornjem slogu, se prijavite na spletni strani www.otelesu.com na e-novice. Vesel bom, če všečkate: facebook O TELESU

Podobni članki: