Ravno zadnjič si objavil na FBju, da ne obstaja področje, ki bi bilo tako drugačno, da ne bi potreboval marketinga, oziroma, da bi bili marketing prijemi tako zelo drugačni kot v vseh ostalih panogah. Si upaš to trditi tudi za umetnost?

Aleš Lisac: Da, čisto enako velja za umetnost. Če umetniškega dela nihče ne vidi, če ga nihče ne občuduje, je le to brez vrednosti.

Predstavljaj si, da tvoj sin izjavi, da želi postati umetnik. Katere tri nasvete bi mu kot marketing guru in oče dal, da bi lahko od umetnosti živel?

Aleš Lisac: Rekel bi, da je to odlična ideja. Umetnosti ni brez trdega dela. Slikar mora po mojem mnenju najprej obvladati svojo obrt, znati mora slikati. In da se naučiš slikati, moraš veliko vaditi, slikati, brati … Torej podpiral bi sinove aktivnosti v katerih bi izboljševal svoje veščine. Potem pa bi se pogovarjala tudi o prodaji. Jim Davis (avtor stripov o Garfieldu) je rekel, da ko je bil reven je en dan v tednu risal, ostale dni pa prodajal. Sedaj, ko Garfield prinaša milijardo letno, pa en da v mesecu riše, ostale dneve pa se ukvarja s prodajo. Če se Jim ne bi ukvarjal s prodajo, Garfielda ne bi nihče poznal.

64305_10150593291569200_1958890288_n

V članku o Van Goghu pošteno karikiraš situacijo tega umetnika, ki ga danes poznajo vsi, a takrat je živel v totalni bedi, ker je sicer znal mojstrsko vihteti čopič, a prodaji pa ni imel pojma. Je prodaja nekaj, kar je človeku dano genetsko, ali se jo da naučiti tudi, če si umetnik?

Aleš Lisac: Da se naučiti. Lahko pa funkcijo tudi delegiraš, čeprav ne priporočam.

Danes obstaja cel kup umetnikov, ki so uspeli s pomočjo Facebooka in Instagrama in nekako predstavljajo one-man-band. Ukvarjajo se z ustvarjanjem svojih umetniških izdelkov IN z marketingom in to uspešno. Obstaja kakšen ovinek okoli tega, da se mora umetnik naučiti tudi marketinga ali se ti zdi smiselno, da najde svojega menedžerja oziroma agenta in tako delegira marketing del nekomu drugemu?

Aleš Lisac: Marketing so vsi postopki, ki v trgovino, na spletno stran, na razstavo … pripeljejo kvalificirane kupce. Funkcija prodaje pa je, da tem kvalificiranim kupcem proda kar je za prodati. Znanje o marketingu in prodaji vsakomur koristi. Umetniki morajo biti mojstri samopromocije. Poglejva eno drugo področje za primerjavo. Recimo slovenski odvetniki. Kateri so najboljši odvetniki? Odgovora ne pozna nihče, ampak našteti pa vsi znamo pet, šest znanih slovenskih odvetnikov. So Čeferini in Matosi res boljši? Verjetno ne, definitivno pa se znajo bolje prodajati.

aleš lisac

Slovenski trg je zelo majhen. Mnogo umetnikov si želi prodreti v tujino. Kateri so trije glavni koraki, ki bi jih ti tem umetnikom “predpisal”?

Aleš Lisac: Druženje s tistimi, ki so uspeli. Branje marketinških knjig in biografij znanih osebnosti (umetnikov) študiranje prodaje. Ukvarjanje z aktivnostmi, ki prinašajo prodajne rezultate – tako kot Jim Davis – vsaj nekaj dni v tednu se moramo ukvarjati samo s prodajo.

Aleš, glede na to, da izviraš iz istih koncev kot jaz in celo verjetno iz iste družine, ki premore cel kup umetniških duš, me zanima seveda, na katerem umetniškem področju, razen umetnosti marketinga, se ti udejstvuješ?

Aleš Lisac: Tu sem bolj bos, imam veliko hobijev, samo niso povezani z umetnostjo.

Uf … dobil si me. Nič umetniškega ne počnem, ne rišem, ne slikam, ne kiparim … No morda bom napisal kakšen roman, ko bo prišel pravi čas. Ker pisati pa znam.

***

Toplo ti priporočam, da obiščeš Aleševo spletno stran http://www.lisac.si/ in se prijaviš na njegove e-novice. Tudi sicer je njegova spletna stran polna zanimivih člankov o prodaji. Najboljši umetniki so tisti, ki sproti prodajajo svoja dela, zato ni ovinka okoli marketinga, če hočeš od svoje umetnosti živeti. Kako je končal Vincent Van Gogh, ki o prodaji ni imel pojma, si lahko ogledaš tukaj: http://lisac.si/domov/857/vincent_van_gohg.html

Torej? Prijavi se na e-novice marketing guruja ;-).

Aleš, hvala ti za ta intervju! 🙂

 

Koristni članki tudi za umetnike:

Koristni članki, ki jih zanimajo vizualni užitki – umetnost:

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks