Predstavljaj si, da ponoči zagledaš v svoji hiši vlomilca, ki drži v roki ves tvoj družinski nakit. Kaj bi naredil? Bi ga dobro »prebutal«? Bi ga počakal v zasedi in ga po filmsko mahnil s ponvijo po glavi, ker nima kaj iskati v tvojem stanovanju? Bi ga ustrelil? Bi se skril in poklical policijo?

V takšni situaciji se pojavi cel kup vprašanj, dejstvo pa je: ko se znajdeš v situaciji, ko si prisiljen uporabiti fizično silo (prijemi, vzvodi, ključi, davljenja, meti…), se kasneje pred sodnikom ne moreš zagovarjati, da nisi poznal ustrezne zakonodaje. Zaradi nepoznavanje le-te se lahko celo zgodi, da te vlomilec toži in dobiva od tebe mesečno rento v obliki odškodnine! Kaaaj?  Prav si prebral.

Zgodilo se je že, da je bil vlomilec zasačen pri kraji. Lastnik hiše ga je seveda, kot se po mnenju mnogih spodobi, dobro »prebutal«. Napaka, vsaj v našem pravnem sistemu! Zakaj? Ker ga je za to dejanje vlomilec tožil in pokasiral bajne vsote denarja, ker je lastnik hiše prekoračil silobran. Vem, vem, čudna je ta naša zakonodaja, ampak res ti ne privoščim, da bi plačeval vlomilcem in drugim kriminalcem odškodnino. Zato si preberi spodnje vrstice! Kaj pravi zakon o tem, kaj sploh je silobran:

  1. Ni kaznivo dejanje tisto dejanje, ki je storjeno v  silobranu.

Po domače: če bi te vlomilec napadel v tvoji hiši, ker si ga zasačil pri kraji, se seveda lahko braniš. Kako? To je definirano v naslednji točki:

  1. Silobran je tista obramba, ki je neizogibno potrebna, da storilec odvrne od sebe ali koga drugega      istočasen protipraven napad.

Če te zdaj on napade, se lahko braniš ravno toliko, da od sebe odvrneš ta napad. Pazi, to ne pomeni, da mu iztakneš oči, zlomiš roko in izbiješ njegove zobe, ker te je vlomilec malo odrinil! Braniš se le toliko kot je treba, da odvrneš od sebe istočasni protipravni napad. Teoretično bi ga lahko porinil nazaj. Torej silo stopnjuješ situaciji primerno ravno toliko, da se braniš in ko nevarnost preneha, se nehaš braniti, oziroma prenehaš uporabljati fizično silo tudi ti.

Pomemben aspekt celotne zgodbe je v tem členu besedica »istočasen«! To pomeni – če te je vlomilec odrinil in je stekel ven iz hiše, ti pa stečeš v spalnico po pištolo in iz prvega nadstropja streljaš na vlomilca, ki beži, si ga spet »pobiksal«. Nisi se branil istočasno, torej takrat, ko te je vlomilec odrinil. Nisi bil več ogrožen, ko je vlomilec bežal, pa še prekoračil si silobran.

Kaj je nauk te zgodbe? Mesečno rento že plačujemo politikom. Če je ne bi rad plačeval še vlomilcem in drugim kriminalcem, si zapomni definicijo silobrana. Kot vidiš, je zlata vredna, včasih za vlomilce, včasih pa za tiste, ki jih zasačijo pri delu!