Intervju s fotografom B. Anđelom
Trg fotografov je precej nasičen. Oprema je vedno cenejša in zdi se, da je danes že vsak svoj fotograf. Kako dosežeš, da ljudje kljub temu pridejo k tebi? Kaj je na tem področju tvoj najuspešnejši prijem, ki deluje v praksi?
Branko Anđel: Teoretično je vsak, ki fotografira fotograf. Tako kot je vsak, ki teče tekač. Zato poznamo več izrazov za fotografe kot so “ljubitelski”, “amaterski”, “poklicni”, “profesionalni”, … Jaz npr. nisem poklicni fotograf, sem pa profesionalni. Po poklicu sem letalski mehanik, ki je pred približno dvajsetimi leti začel “živeti” od fotografije. Z drugimi besedami, svojo poklicno pot sem zamenjal s svojim hobijem in s njim začel služiti za preživetje. Pritegniti pozornost ljudi seveda ni enostavno. Sploh pa v množici dobrih fotografov. Skozi čas sem opazil, da je pravzaprav najboljši sistem za pridobitev novih naročnikov “ustvarjanje” zadovoljnih naročnikov. Torej, vložiti je treba čas, energijo in denar v lastno kakovost ker bo ta opažena tudi pri naročnikih. In kaj boljšega za promocijo kot je zadovoljna stranka?
022
Branko Anđel – avtoportret

 
Vsi trdijo, da si je treba najti svojo nišo in da je v nišah denar. Kakšno mnenje imaš ti glede tega? Katera je tvoja niša?
Branko Anđel: Pojem “fotografija” je zelo širok. Poklicni fotograf mora obvladati obrtno plat fotografije do te mere, da se lahko znajde na vseh področjih fotografije. Enako bi moralo veljati tudi za profesionalne fotografe. Vendar temu ni tako. Če odmislimo osebna nagnjena do določene tematike nas že močna konkurenca sili v specializacijo. Profesionalna fotografska oprema je draga, tudi mukotrpno pridobljene izkušnje imajo svojo ceno. Eno in drugo pa ni nujno kompatibilno npr. med poročno fotografijo in arhitekturno fotografijo. Če je v nišah denar potem je to enostavno zato ker na vseh področjih preprostone moreš biti konkurenčen. Z druge strani preozka specializacija zmanjšuje področje dela oz. zmanjšuje število potencialnih naročnikov. Jaz sem se usmeril na produktno fotografijo, s časom sem svojo ponudbo razširil na portretno fotografijo. Zdaj ponujam, razen omenjenega tudi ostale,  portretni fotografiji sorodne storitve: fotografiranje družin, otrok, modno fotografijo in občasno tudi fotografiranje dogodkov.
02
Vilinka
Kaj mora obvladati po tvojem mnenju fotograf, da si ta naziv sploh zasluži?
 …
Branko Anđel: Profesionalni fotograf mora v prvi vrsti imeti nek osnovni občutek za estetiko. Potem mora obvladati obrtni del tega poklica do te mere, da bodo njegovi izdelki na višjem nivoju od tistega navadnih “smrtnikov”. Če bodo naročniki imeli občutek, da take fotografije kot ste jim ponudili lahko naredijo sami, potem boste stežka uspeli v tem poslu.
08
 …
Portretna fotografija – otroci
Če bi moral v treh točkah odgovoriti stranki, kaj je dobra fotografija, kaj bi ji odgovoril?
… 
Branko Anđel: Nikoli ne razlagam kaj je dobra fotografija. Predvsem zato ker je “dobro” relativen pojem. Sam pa ocenjujem, da je, zame osebno, dobra fotografija tista, ki me nikoli ne pusti ravnodušnega. Tudi če jo pogledam čez pet ali deset let. In pri tem ni pomembno kakšen je motiv, tehnika, format, ipd.
06
Portretna fotografija – otroci
Katera je po tvojem mnenju tvoja najboljša fotografija, kar si jih kdaj naredil in zakaj?
Branko Anđel: Najboljše fotografije še nisem naredil. Preprosto zato ker me fotografija vedno znova sili v raziskovanje, odkrivanje novih motivov, tehnik, metod dela, … Vendar sem s svojimi fotografijami večinoma zadovoljen ker vem, da sem se v danih okoliščinah trudil narediti najboljše.
09
Modna fotografija
Kakšno mnenje imaš o fotografskih razstavah kot viru zaslužka?
Branko Anđel: V vsem svojem fotografskem obdobju sem imel le eno klasično razstavo. Nekoč me niso zanimale, danes pa svoje stvaritve razstavljam praktično vsakodnevno na družabnih omrežjih oz. na internetnih straneh ali portfeljih. V tem smislu razstave vidim kot nujni del samopromocije. Če te razstave direktno ne prinesejo profita pa vsaj pomagajo, da ne bi izginil iz fotografskega “zemljevida”, kar ni veliko je pa nujno zlo.
023
Veliko se ukvarjaš tudi s portretno fotografijo. Kdaj in zakaj se ljudje odločajo za tovrstno fotografijo?
Branko Anđel: Strogo gledano je portret doprsna upodobitev neke osebe. Zelo pogosto, če ne najpogosteje, ljudje rabijo svoj portret za poslovne namene. Vendar opažam, da se ljudje vse bolj zavedajo, da poplava fotografskih naprav, od poceni fotoaparatov do mobilnih telefonov, prinese ogromno kvantiteto fotografij in minimalno kvaliteto teh. Skratka, ljudje imajo veliko svojih fotografij oz. fotografij otrok, družinskih članov ali prijateljev s katerimi so povečini nezadovoljni. Ljudje pa imamo prirojeno potrebo po shranjevanju dragocenih dobrin. In seveda, lepi spomini v obliki kvalitetnih portretov pašejo v sam vrh teh dobrin. Kvaliteten portret lahko zajame veliki čustveni naboj in ga nese še dolgo, dolgo, …
015
 .
Produktna fotografija – Poštni nabiralnik Rok
Kam se lahko ljudje obrnejo, če želijo koristiti tvoje usluge?
 …
Moja spletna stran (www.fotokuhna.si ) je vhodna točka v moj svet fotografije. Na tej strani je možno videti kaj znam in česa sem zmožen. Precej redno tudi objavljam na svojem blogu, ki je sestavni del te strani. S te strani me je tudi možno kontaktirati. Pod nazivom “Foto Kuhna” me lahko najdete tudi na Facebook-u in sicer TUKAJ!
 …
Kontakt:
Branko Anđel
041/509 661
www.fotokuhna.si
...

Podobni članki:

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks