S Chakano, simbolom, ki izvira iz Peruja, sem se srečal prvič na šamanski delavnici, ki jo je vodil nagual Uchu. V času, ko se je on ukvarjal z iniciacijami posameznikov, sem preostale udeležence poučeval tehniko mikro mozaikov. Po dogovoru z nagualom, so takrat udeleženci delavnice upodabljali chakano. Nastali so čudoviti mozaiki. Fotoreportažo te delavnice si lahko ogledaš tukaj: http://www.robertlisac.com/fotoreportaza-mozaicarskega-tecaja-samanske-delavnice-na-dujcevi-domaciji/

Ker poleg mozaikov rad eksperimentiram še z drugimi oblikami umetnosti, sem se lotil bone carvinga, rezljanja obeskov iz goveje kosti in tako sem se spet srečal s chakano.

čakana za v članek

Seveda je mogoče upodabljati razne simbole s pomočjo raznih tehnik oblikovanja iz likovne umetnosti, brez, da bi vedel, kaj simbol sploh pomeni, ampak tokrat sem želel iti malce globlje in se seznaniti, kaj čakana sploh pomeni. Vsemogočni Google mi je razkril nekaj zanimivih dejstev. Podobno kot pri yin in yang simbolu gre tukaj za razlago celotnega stvarstva. Vsa ljudstva obeh Amerik so poudarjala pomembnost vseh štiri smeri neba, zato ni čudno, če ta koncept najdemo tudi v tem simbolu:

chakana S J V Z

Vsak od 12 vogalov ima točno določen pomen:

 1. Spodnji svet
 2. Srednji svet
 3. Zgornji svet
 4. Kača
 5. Puma
 6. Kondor ali orel
 7. Živim
 8. Delam
 9. Ljubim
 10. Ne laži
 11. Ne kradi
 12. Ne bodi len

Čakano najdemo na prastarih svetiščih v Peruju in v Boliviji, prav tako pa seveda tudi v vsakdanjem življenju, recimo na stojnicah za turiste v obliki obeskov ;-). Konec koncev pa je tako, da vsak vidi v določenem simbolu nekaj drugega kot drugi in verjetno je podobno s čakano.

Čakana izvira iz besede chakay, kar pomeni prečkati, kar se mi zdi posrečeno ime, kajti, če pogledam celotno obliko simbola, me spominja zgornja polovica na most in spodnja polovica na njegov odsev v vodi. Zato verjamem, da nam čakana ves čas subtilno šepeta, kako najbolje prečkamo ozemlja vsakdanjega življenja, kjer nas čakajo določeni izzivi.

Kakšne izkušnje imaš ti s čakano?

Poglej si mojo bone carving galerijo: http://www.robertlisac.com/bone-carving-galerija/ Vstop brezplačen! ;-) Naročila za obeske sprejemam na roartdoo@gmail.com .

***

Podobni članki:

 

Viri: