Delavnica je namenjena vsem kreativnim ustvarjalcem (slikarjem, kiparjem, mozaičarjem, izdelovalcem nakita, lončarjem, glasbenikom, plesalcem, obrtnikom, izdelovalcem unikatnega pohištva), ki so nekje na začetku svoje poti in bi radi zaslužili več! Primerna je torej za umetnike, ki bi radi prodajali svoje umetniške kreacije in storitve, pa (še) ne vedo kako. Namenjena je tudi vsem, ki že imajo neko stalno službo in si želijo ob službi zaslužiti s tem, kar počnejo radi, vseeno, ali gre za slikanje, pletenje, tkanje, šivanje lutk, izdelovanje ročno izdelanega dizajnerskega pohištva, risanje mandal, poučevanje joge…

To, da morajo biti umetniki reveži in da morajo živeti v bedi in trpljenju je mit, ki je vsesplošno sprejet, žal tudi med umetniki sami. Resnici na ljubo pa ta mit drži samo za tiste umetnike, ki ne znajo prodajati svojih izdelkov. Mnogo umetnikov zlahka ustvarja, vendar imajo kreativci pogosto precejšnje težave s prodajo lastnih umetniških izdelkov in storitev. Zakaj? Prvič, ker ne najdejo in ne poznajo pravih pristopov, ki dejansko delujejo v praksi. Drugič, ker mislijo, da je prodaja nekaj težkega in jim prodaja predstavlja muko in se zaradi tega izogibajo vsega, kar vsaj malo diši po prodaji, a hkrati tarnajo, da se od umetnosti ne da živeti…  Tretjič, ker se sploh ne zavedajo lastne vrednosti in vrednosti kreacij, ki jih ustvarjajo.

Če se prepoznate v zgornjih trditvah, je ta delavnica za vas, da vam na delavnici pokažem, kako je možno prodajati lastne umetniške kreacije na sproščen način, brez stresa in brez strahu Tudi sam sem umetnik (mozaičar, ustvarjalec nakita) in ne želim, da bi morali drugi umetniki tako hudičevo in tako dolgo trpeti, da bi končno našli neke načine, kako prodajati to, kar ustvarjajo. Zato sem delavnico zasnoval tako, da vam bo odgovorila na vsa spodnja vprašanja, ki jih umetniki postavljajo najbolj pogosto, ko želijo končno uspešno prodajati svoje izdelke in zaslužiti več:

  1. Kako promovirati tvoje umetniške stvaritve v vsakem pogovoru s tvojimi sorodniki, prijatelji, znanci in neznanci?
  2. Kako govoriti o tvojih umetniških izdelkih, da te bodo razumeli tvoje potencialne stranke, ki niso umetniki?
  3. Kako izgubiti strah pred trženjem in prodajo svojih umetniških izdelkov in celo začeti uživati v prodaji?
  4. Kateri socialni mediji so najbolj učinkoviti za širjenje vesti o tvojih umetniških izdelkih?
  5. Kako uporabljati facebook tako, da interesenti kupijo umetniški izdelek še preden je končan?
  6. Kaj točno objavljati na facebooku, da objava pritegne pozornost bralcev in potencialnih kupcev?
  7. Kako pridobiti stranke preko socialnih medijev?
  8. Kako iz potencialnih interesentov narediti stranke, ki vedno znova kupujejo naše izdelke?
  9. Kako je treba zasnovati spletno stran, da nam služi 24 ur na dan?
  10. Na pomoč, ne vem, kako naj pišem blog o tem, kar počnem?! Kako je treba pisati o tem, kar ustvarjamo, da je ljudem to, kar napišemo, tudi zanimivo? Na kaj je treba paziti, ko pišem blog?
  11. Kako naj postavim pravo ceno za svoje umetniške izdelke?
  12. Kdaj je čas, da dvignem cene svojih umetniških izdelkov?
  13. Kako ustvarimo svojo lastno publiko, ki ji lahko vedno znova in znova prodajamo svoje umetniške izdelke?
  14. Kako prodajati svoje izdelke preko s pomočjo spleta brez galeristov?
  15. Kako identificirati ciljno publiko za zvrst umetnosti, ki jo ustvarjamo?
  16. Zakaj umetniški perfekcionizem ubija vso prodajo in kaj je treba narediti, da ne pademo v past perfkecionizma v smislu »nisem še tako daleč, malo bom še popravil, izpilil, izboljšal sliko ali kip«?
  17. Zakaj mailinglista?
  18. Kako delno avtomatiziramo socialne medije FB / Twitter /Instagram?

Ne samo, da bomo na zgornja vprašanja konkretno odgovorili, cilj delavnice je, da te odgovore tudi preko praktičnega preigravanja določenih situacij, v katerih se umetniki pogosto znajdejo, tudi utrdimo in odidete domov z novimi in praktičnimi znanji. Veliko bo praktičnega dela, ogromno bo tudi “receptov” v smislu, kaj je potrebno v določeni situaciji storiti ali povedati.

Kdaj? Delavnica bo potekala v izobraževalnem centru Tempera d.o.o.v Ljubljani in sicer 16.4.2016 (sobota). Začela se bo ob 9:00 uri in bo trajala do13:00 ure, sledil bo odmor za kosilo (ki si ga plača vsak sam in ni vključeno v ceno delavnice), ki bo trajal od 13:00 do 14:30 ure. Drugi del delavnice bo trajal od 14:30 do 17:00 ure.

Kje? Izobraževalni center Tempera d.o.o., Leskoškova cesta 9e (BTC, ob Letališki cesti), 1000 Ljubljana. Podrobnejša navodila o lokaciji prejmete ob prijavi. Ob stavbi je več kot dovolj brezplačnih parkirišč.

Fotografija: Robert Ograjenšek

Cena in način plačila? Odločil sem se, da bo veljala še vedno promocijska cena, ki pa znaša 69 eurov, ki jih poravnate v gotovini kar na sami delavnici. Vse kasnejše delavnice bodo dražje. Zadnji rok prijave je 14.4.2016.

Število udeležencev? Zaradi kvalitete dela, je delavnica omejena samo na 15 udeležencev, zato se prijavite čim prej!

Način prijave? Pošljite mi prosim mail na roartdoo@gmail.com z naslovom PRIJAVA NA DELAVNICO ZA UMETNIKE. Za vsak slučaj si zabeležite tudi mojo gsm številko, če se bi izkazalo, da nas slučajno ne bi našli: 040 901 559.

Oprema? Če je le možno, prinesite s seboj vaš izdelek (sliko, fotografijo, mandalo, kip…), ker ga bomo vključili v razne praktične vaje. Če ponujate določeno storitev brez vidnega končnega izdelka, se ne sekirajte, prav tako boste prišli na svoj račun. Prav bo prišel tudi vaš mobilni telefon, zakaj? To boste pa videli na samem tečaju ;-).

Če se boste udeležili DELAVNICE ZA UMETNIKE in USTVARJALCE, KI ŽELIJO ZASLUŽITI VEČ, boste po delavnici dobili brezplačno skripto, ki zajema vso gradivo (30 strani!), ki ga bomo obdelali na sami delavnici. Prav tako se lahko po delavnici vključite v zaprto Facebook skupino, kjer boste deležni dodatnih uporabnih informacij. Cilj zaprte Facebook skupine je tudi pomoč drug drugemu in izmenjavi izkušenj. Ta Facebook skupina je na voljo samo nekdanjim udeležencem DELAVNICE ZA UMETNIKE, KI ŽELIJO ZASLUŽITI VEČ.

Delavnico vodim Robert Lisac – mozaičar, ustvarjalec nakita, umetnik, vodja mozaičnih in drugih delavnic. Nekaj mojih referenc si lahko preberete spodaj.

  • avtor knjige KORAK V NEZNANO – POT POGUMNIH izšla pri založbi Šarm d.o.o.
  • avtor e-knjige MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE, ki si jo je snelo več kot 1000 ljudi
  • avtor e-knjige PRIROČNIK ZA IZDELAVO MOZAIČNIH PLOŠČIC (bo na voljo v kratkem)
  • vodja projekta izdelave 8 m mozaičnega kipa zmajčice na Braču
  • razstavljal mozaike v Švici (Basel) v galeriji Rosshof
  • vodja številnih mozaičnih delavnic po celi Sloveniji in v tujini
  • ilustriral knjigo ŽIVLJENJSKI DIAMANT od Roberta Gorette
  • moje karikature kung fu borcev so bile objavljene v WING TSUN WELT-u, ena najbolj razširjenih revij za borilne veščine v Nemčiji
  • razstavljal slike v mešani tehniki v Baslu
  • v obdobju 2003 do 2009 sem vodil cel kup samorazvojnih delavnic
  • o mojem delu so bili redno objavljeni članki v OBČINSKEM GLASNIKU ŠKOFLJICE in tudi v DELU je bil objavljen daljši članek o mojem mozaičarskem ustvarjanju.