Na področju umetnosti je pirografija morda malce premalo znana, glede na to, kako krasne izdelke izdelujejo tisti, ki se s tem ukvarjajo. Bi lahko prosim razložil kaj sploh je pirografija in zakaj meniš, da pirografija še ni tako znana?

Denis Serjun: Pirografija je umetnost okraševanja lesa, usnja ali papirja z vžganimi vzorci preko segrete žice na napravi, ki se imenuje pirograf. Z različnimi nastavki na pisalu in prilagajanjem jakosti segrevanja lahko dosežemo različne odtenke in oblike, ter ustvarjamo unikatne poslikave. To je vrsta umetnosti, ki ni še tako znana, pa čeprav se z njo ukvarjajo ljudje že od nekdaj…. Ko nekomu rečem da se ukvarjam s pirografijo – vžiganjem v les, nekateri najprej pomislijo na lesene krožnike z enostavnimi vzorci in rečejo »Aja, to je tisto kar ljudje delajo, ko grejo v penzijo.« Dejstvo pa je da se je pirografija v današnjem času, veliko po zaslugi interneta počasi začela širiti tudi med mladimi, na socialnih omrežjih obstajajo danes skupine z več tisoč člani po vsem svetu, ki se s tem ukvarjamo in med sabo delimo fotografije naših izdelkov in si pomagamo z nasveti. Nekateri so to vrsto umetnosti pripeljali že do neverjetnih nivojev, nekateri svoje izdelke tudi prodajamo, drugi se še učijo in jemljejo pirografijo le kot hobi. Občutek pa imam da se bo v prihodnosti ta vrsta umetnosti še bolj razširila med ljudi.

denis serjun

Ti si se vrgel v realizem. Kako to, da te ta smer tako privlači?

Denis Serjun: Sem preprost človek in to rad izražam tudi pri svojemu delu. Že ko je bila pirografija le moj hobi so me najbolj privlačili motivi iz vsakodnevnega življenja, ljudje, narava, živalski svet itd… Vedno sem pod moje motive rad vžigal tudi razne pozitivne misli in verze, dodajal ure, poskušal sem biti pri tem čimbolj kreativen in unikaten. Ljudje so me s časom opazili in danes delam večinoma po naročilih, pri tem si rad vzamem čas za vsak izdelek posebej in se  pri tem poskušam čimbolj približati željam in idejam strank.

denis serjun

Tudi ti živiš dvojno življenje, čez dan delo, zvečer in ponoči pa pirografija. Kje najdeš moč, da v bistvu narediš po delu še en “šiht”?

Denis Serjun: To je res, pirografija je le moja dopolnilna dejavnost ob redni službi, mi ni pa zato nič manj pomembna. Ko nekaj delaš z veseljem in srcem, postane tisti dodaten »šiht« v bistvu sprostitev, sam velikokrat komaj čakam, da pridem iz službe in se popoldne ali ponoči vsedem za risalno mizo. Seveda so vmes tudi dnevi ko sem utrujen in se moram malo prisiliti, vendar ko roka steče in padem v element po navadi vsa utrujenost izgine. Delo z lesom tako v delavnici kot v ateljeju mi daje veselje do življenja, me sprošča in izpolnjuje.

deni serjun

Na področju umetnosti je večni problem za umetnike, kako postaviti pravo ceno za svoje izdelke. Glede na to, da ljudje ne vedo, koliko ur dela je treba vlagati v kakšno pirografsko kreacijo, je verjetno dokaj velik izziv postaviti pravo ceno za takšen izdelek. Kaj poveš strankam, da razumejo, da cena ne more biti tako nizka, kot jo pričakujejo oni?

Denis Serjun: Glede na to, da pirografija še ni tako razširjena in popularna, veliko ljudi še vedno ne ve koliko dela je dejansko tu vloženega. Če pirografijo primerjam z drugimi vrstami umetnosti je po mojem mnenju še najbolj podobna tetoviranju –  način dela je podoben in možno je ustvarjati podobne efekte kot jih tetovatorji. Splošno znano pa je tudi, da imajo tattoo-ji, zelo visoke cene, a ko pride do pirografije, prav zaradi te nerazširjenosti, temu ni tako. V Sloveniji nas je trenutno zelo malo, ki se s tem resneje ukvarjamo. Sam sem tako začel z nizkimi, prijateljskimi cenami, saj mi je bilo pomembno da zadevo sploh spravim v pogon.

6

A ljudje velikokrat vidijo le končno sliko, je pa v ozadju veliko več kot zgleda na prvi pogled. Glede na to da si izdelujem lesene podlage sam, moram imeti doma temu primerne mizarske stroje in orodja, ki niso poceni. Treba je pridobiti potreben les, v tem primeru je najprimernejša lipa, ki jo sušim sam doma, torej je potrebno za vse to tudi nekaj prostora. Ko ljudem razložim ves postopek, se jim tudi bolj razjasni slika o višini cene. Ta glede na vse našteto po mojem mnenju še vedno ni visoka, jo pa postopoma dvigujem.

denis serjun

Koliko ur dela si moral investirati v svoj najzahtevnejši pirografski projekt?

Denis Serjun: Za zdaj je bila moja največji in najzahtevnejši izdelek pirografija družine, ki sem jo skupno izdeloval tri tedne. Vžgal sem jo na vezano topolovo ploščo, ki jo je obdajal osemkotni hrastov okvir, mere 100 cm x 70 cm. Po urah se ne spomnim natančno koliko sem jih vložil v ta izdelek, je pa bilo približno za en teden dela v delavnici in dva tedna vžiganja po 4 – 5 ur dnevno.

deni serjun

Verjetno dobiš kar nekaj naročil od ljudi, ki te poznajo. Kateri motivi, oziroma kateri izdelki gredo najboljše v promet?

Denis Serjun: Naročila so najprej začela prihajati od prijateljev in znancev, sedaj pa po pošti pošiljam že praktično po celotni Sloveniji. V promet grejo največ pirografije z urami za različne priložnosti, kot so praznovanje Abrahama in ostalih rojstnih dnevov, razne poroke, obhajila, krsti in ostale priložnosti, kjer ljudje iščejo nekaj drugačnega in posebnega. Les nam je ljudem že od vedno blizu, saj je prvinski in naraven material, v prostor vnaša neko toplino in ljudje se velikokrat z veseljem odločijo, da bodo svojim dragim podarili nekaj unikatnega, kar jih bo tako še dolgo  spominjalo na njihov praznik.

denis serjun

Kaj je bilo tvoje najbolj odbito naročilo, ki si ga kdaj dobil?

Denis Serjun: Pravzaprav nekega res odbitega naročila, kar se tiče pirografije še nisem dobil, lahko pa povem nekaj o mačjemu hotelu , ki sem ga izdelal pred časom. Zaradi možnosti izdelave različnih lesenih izdelkov, v delavnici rad izdelujem tudi razne manjše uporabne in dekorativne predmete kot so šatulje, svečnike, stojala za steklenice, oziroma kar se s strankami skupaj dogovorimo. Tako sem dobil v delo na primer tudi hišico za mačke, malo sem raziskal možnosti in se odločil za izdelavo hiške, ki je imela notranji prostor, na zunanji strani stopnice in zgoraj teraso z ograjico. Stranka je bila navdušena, hišico sem tako tudi izdelal in zaradi nenavadne oblike smo jo s prijatelji poimenovali kar mačji hotel. Problem je nastal pri prevzemu  – moram potrkati po lesu, da mi po navadi ljudje vedno redno plačajo moje delo a takrat je ta človek kar nekam izginil. Tako je hotel za mačke na mojo žalost romal na podstrešje. A konec dober, vse dobro – ravno pred kratkim mi je z nekaj oglaševanja uspelo hišico prodati v Ljubljano, toda namesto mačkam je ta postala dom kužkom v Pasjem frizerstvu in salonu Pasji dvor.

pasji dvor

Kakšni so tvoji načrti za tvojo prihodnost na področju pirografije?

Denis Serjun: Predvsem nadaljevati s tem kar počnem, se učiti in nadgrajevati, da bom lahko ponudil ljudem tudi v prihodnosti najboljše, kar lahko ponudim. Moje želje niso bile nikoli razstavljati v znanih galerijah, sem preprost umetnik, ki rad vidim da moja dela visijo na stenah slovenskih domov in tako razveseljujejo ljudi, ki dajo nekaj na ročne izdelke, ki so narejeni s srcem. Imam različne načrte tudi za prihodnost, a vse ob svojem času. Trenutno se veselim, da si bom v spodnjemu delu hiše kmalu uredil atelje in prodajni prostor, ki bo namenjen prav ustvarjanju, učenju ter druženju.

Kje lahko ljudje izvedo več o tebi in tvojem delu?

Spletne strani še nimam, imam pa facebook stran Umetnost v lesu, pirografija, Denis Serjun:

https://www.facebook.com/Umetnost-v-lesu-Pirografija-Denis-Serjun-200834503316586/

Na tej strani predstavljam moje pirografije in ostale izdelke iz lesa, delim utrinke iz mojega ustvarjalnega vsakdana ter se z ljudmi pogovarjam in dogovarjam o izdelavi raznih daril, ki si jih zaželijo. Vesel sem vsakega komentarja, vzpodbude ali kritike, ki jih ljudje izražajo pod fotografijami ali v sporočilih, tako lahko rastem in se postopoma izpopolnjujem.

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks