Zaradi tega, ker živim “dvojno življenje”, imam na razpolago zelo malo časa za branje. Ker pa sem pred kratkim dobil od Jerice Lebar njen prvenec, knjigo DRAGA DUŠA, DOBRODOŠLA NA ZEMLJI, sem se po dolgem času z velikim veseljem spet lotil branja.

Jerica je napisala zelo berljivo knjigo in čeprav gre za knjigo z duhovno vsebino, so vsebine podane na lahkoten način, kar se mi zdi velika prednost, kajti veliko knjig s tovrstno vsebino je napisanih v slogu “žugajočega prsta” in se zaradi tega težko berejo, vsaj meni, ker žuganja ne prenašam najboljše. Če smo že pri prispodobah, je vsebina te knjige podana na Jeričinih odprtih dlaneh in vsak bralec si lahko od vsebine odščipne ravno toliko, kot si želi. Ni vsiljevanja mnenj, ni žuganja, ni pametovanja, kar je zelo osvežujoče.

20160527_174707

Glavni lik knjige je Julija, ki se že v zgodnji mladosti srečuje z izzivi, s katerimi se srečujemo vsi, ki vede ali nevede hodimo po poti duhovnega razvoja. Zelo lepo so opisane posamezne dileme, s katerimi se takšen človek srečuje na tej poti. Zakaj sem drugačen? Zakaj mi nekatere stvari niso tako pomembne kot drugim? Zakaj me tudi pretvarjanje, da sem del večine, ne osrečuje?

Kdor me pozna, ve, da sem 75% zaposlen v drugem podjetju in 25% v svojem. Vse kaže, da se bo ta procent v kratkem spremenil na 50% – 50% in seveda sem se lahko še kako poistovetil z Julijo, ki je čez dan delala to, kar je morala in po delu tisto, kar je zares hotela. Julija je uspešno dala odpoved in se posvetila samo še temu, kar ji je velelo srce. Isto je storila tudi avtorica Jerica Lebar in tudi sam močno delam na tem, da bom do konca leta sam svoj šef in to 100%!

To je razlog, da živim dvojno življenje, torej tistega, ki mi ga drugi odrejajo in tistega, ki si ga sam želim. Ko sem včeraj opravljal tisto ta drugo službo, sem imel veliko časa za razmišljanje. Kako to, da sem med prvimi dobil to knjigo? Kako to, da je prva knjiga, ki jo berem po dolgem času, prežeta z duhovno vsebino? Kako to, da opravljam delo v hrupu, čeprav mi bolj ugaja tišina? Kako to, da se me celotno dogajanje okoli mene niti malo ne dotakne? Kaj se v resnici dogaja z mojo duhovno komponento moje biti? Kaj sem naredil zadnje čase, da bi gojil in širil tudi to plat, ki jo že tako dolgo nosim v sebi?

Nekaj je intelektualno iskati odgovore na zastavljena vprašanja, nekaj drugega pa je, ko dobim odgovor preko nekega notranjega občutka iz mojih globin in točno to se je zgodilo. Ta občutek mi je govoril: “Daj, Robert, čas je, da daš ven tudi ti to, kar nosiš ti v sebi glede tega!” Jerica je to na tem področju že naredila, zakaj ne bi prebudil nekaj v sebi, kar se že leta pretvarja, da spi?

Duhovnost mi je bila vedno blizu. Zato sem pred leti napisal tudi knjigo o taoističnih načelih KORAK V NEZNANO – POT POGUMNIH. Rad sem prebiral Indijanske modrosti, rad sem bral Lao Ceja, navdušen sem bil nad knjigo Dvoje src, zadnja leta pa me je vedno bolj navduševal minimalizem, kjer gre za odstranjevanje nebistvenega iz naših življenj, vseeno, ali gre tukaj za kramo, odnose ali odslužene miselne vzorce. Kot dolgoletni trener borilnih veščin sem raziskoval dimenzije, kako s telesom vplivati na um in počutje. Vse to so tematike, ki vedno bolj silijo iz mene in iščejo svoj kanal, preko katerega se lahko manifestirajo.

Tako sem včeraj nekako začutil, da si želim ustvariti spletno stran s tovrstno tematiko, ki bo tudi dokaj odprte narave, v smislu, da bom, tako kot na www.robertlisac.com pustil do besede tudi drugim. Sklenil sem, da bo spletna stran www.robertlisac.com posvečena več ali manj umetnosti, umetniškim sferam in seveda se bo tukaj še vedno veselo pisalo in govorilo o mozaikih. Zato se je pojavilo vprašanje, kako poimenovati novo spletno stran?

Čeprav nisem vegan, bil sem pa dolga leta vegetarijanec, simpatiziram z mojim partizanskim imenom, ki mi ga je nadela moja hči: Atko-Solatko. To partizansko ime sem si prislužil, ker sem mojo ženo hecal, da je mami-salami. Akcija-reakcija. Ali www.atkosolatko.com izpade preveč neresno? Hm. V bistvu mi je všeč, prvič, ker mi je to ime dala moja hči. Rad sem oče in dejansko sem večno “zelen” kot solata, saj se je še vedno kaj za naučiti, hkrati pa solata tudi namiguje na mojo bolj eko in minimalistično plat, Kaj menite vi? Imate kakšne druge predloge?

Zdaj vidite, kakšne procese lahko sproži ena sama knjiga. “Draga duša, dobrodošla na zemlji” je moji duši lepo namignila, da mora na zemlji početi to, kar pač čuti. Moje delavnice za področju mozaika in moje delo z umetniki je zame zelo pomemben del uresničevanja samega sebe, v katerem zelo uživam, očitno je napočil čas, da uresničim postopno še drugi del. Jerica Lebar, hvala ti!

PS: Vsi, ki bi si želeli prebrati knjigo “Draga duša, dobrodošla na zemlji” pa kliknite semkaj: DRAGA DUŠA, dobrodošla na Zemlji , pa še vzorčna poglavja iz knjige si lahko na tej povezavi preberete! Bodite prijazni, podprite Jerico – https://www.facebook.com/jericalebartretmaji/ , kako? Najlažje s pomočjo funkcije “všečkaj” in “deli” ;-).

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks