Vsak borec, ki se ukvarja z MMA-jem, boksom, kickboksom ali tajskim boksom, sanja o tem, da bi imel močan udarec. Zakaj? Da bi lahko predčasno z knockoutom končal večino borb tako kot Mike Tyson. V tem članku boste izvedeli, kaj lahko naredite za povečanje moči vašega udarca.

Najprej si poglejmo nekaj osnovnih dejstev. Vsi vemo, da je moč udarca odvisna od naslednjih dejavnikov:

  • hitrosti izvedbe udaca,
  • od telesne teže borca in
  • od kakovosti same tehnike.

Obstaja majhen trik, s katerim lahko takoj občutno povečate moč udarcev.

V čem je trik? Večina borcev udarja tako, da se približajo nasprotniku in šele nato izvedejo določen udarec. Torej, najprej premik in šele potem udarec. Takšni udarci so lahko sicer zelo siloviti, vendar se da z majhno spremembo v sami izvedbi tehnike bistveno povečati moč udarca. Kako bi lahko torej povečali moč udarca pri sprednjem direktu, ki je pri mnogih borcih precej šibek?

Udarite nasprotnika, preden stopite s sprednjim stopalom na tla, ko naredite korak proti njemu!

Na ta način vnesete v udarec še silo telesne teže, kar gotovo ustvari večjo prebojno moč kot če te sile ne bi uporabili. Kdor mi ne verjame, naj udari vrečo s sprednjim direktom tako, da stopi k vreči in šele potem izvede sprednji direkt, nato pa še na zgoraj opisan način. Vsak, ki bo to poskusil, bo začutil bistveno razliko!

Ta tehnika, kjer z udarcem zadenemo nasprotnika, preden stopimo s sprednjim stopalom na tla, se imenuje falling step ali drop step. Poznajo ga pri nekaterih slogih karateja, pri wing chun kung fuju pa še kje. Nekateri viri trdijo, da je falling step uporabljal tudi Jack Dempsey, legenda boksa. Torej? Nekaj je na tem, kajne?

Ali zdaj to pomeni, da je treba ves čas udarjati s falling stepom? Ne, tudi Jack Dempsey ga ni uporabljal ves čas, ampak takrat, ko je bilo smiselno.