Že lep čas se trudim, da bi lahko živel samo od mozaičarstva in pri iskanju poti, ki bi mi to omogočila, sem bil deležen kar nekaj spoznanj, ki bodo prav prišla morda tudi drugim umetnikom.

1. Pred kratkim sem gledal prispevek strokovnjaka za internetni marketing, trdi, da reklama na facebooku ne bo nikoli več tako poceni. Hkrati pa facebook ponuja opcijo, da zelo natančno definiraš in omrežiš ciljno publiko. Ker so vložki res minimalni, sem se odličil za opcijo oglaševanja svojega fanpage-a “Robert Lisac Artist” ( https://www.facebook.com/robertlisacartist ) in s spretno reklamo v treh tednih dobil skoraj 50 “subscriberjev” za svoje e-novice! Zame kvantni preskok in gotovo bom v tej smeri nadaljeval. Tako sem prišel do potencialnih mozaičnih navdušencev, ki jih sicer ne bi dosegel. Torej? Priporočam facebook oglaševanje, saj dobiš za malo denarja veliko “muzike”. (Opomba: Štiri mesece kasneje, ko sem pisal te vrstice, sem na ta način podvojil svojo število naročnikov na svoje e-novice in imam na ta račun dve mozaičarski delavnici na mesec!)

2. Vedno se je po netu pridigalo, da je treba ponuditi nekaj zastonj, da jih privabiš. To drži le delno. Na svoji spletni strani www.robertlisac.com ponujam brezplačen priročnik MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE. interesenti ga dobijo brezplačno, ko se naročijo na moje e-novice. Roka roko umiva. Potencialna stranka dobi kvalitetno gradivo in res uporabne informacije, kako se izdelujejo mozaike, jaz pa njihov e-mail naslov. Win-win situacija. Tako lahko promoviram svoje mozaične delavnice ciljni publiki in tistim, ki bi se na tem področju še radi kaj naučili. Če bi priročnik dal na voljo kar tako, da niti ne bi zahteval e-mail naslova, bi naredil kardinalno napako. Nauk te zgodbe? Vedno zahtevaj od vseh interesentov, ki pokažejo vsaj malo navdušenja za tvoje umetniško delo, njihove e-mail naslove. Podobno svetujem vsem, ki “lovijo” svoje stranke iz meseca v mesec. Na ta način uloviš stranko in jo tudi obdržiš, ker vsakič, ko dobi tvoje e-novice, spet izve, kaj ponujaš.

20150111_131151

Mikro mozaik, 10 cm x 10 cm

3. Nekje sem prebral, da mora vsak umetnik investirati 50 % svojega časa v ustvarjanje, preostalih 50 % pa v MARKETING! S tem se kar strinjam. Obvladati oboje je res umetnost.

4. “Pogruntal” sem, kako si lahko vsak človek pridobi v samo nekaj tednih več tisoč sledilcev na twitterju. Kako? O tem bom pisal kdaj drugič. S pametnim ravnanjem se da tudi tukaj “nabirati” sledilce, ki jih tvoje področje res zanima. Tako sem v okoli šest ali sedmih tednih uspel zbrati okoli 3500 sledilcev na twitterju (@ARTretweets). Od kar kombiniram twitter in facebook dosegam večjo publiko, kar dokazujejo tudi statistike moje spletne strani. Mogoče je čas, da se lotiš twitterja tudi ti?

5. Nič se ne zgodi kar takoj, da se končno nekaj premakne v pozitivno smer, je treba za to vsak dan “brcati”. Vsak dan! To pa zahteva disciplino, po kateri pa umetniki niso ravno znani ;-).

***

Če te zanima ustvarjanje mozaikov in prodajni nasveti za umetnike, se naroči na moje brezplačne e-novice desno zgoraj. Ob prijavi dobiš geslo, ki ga potrebuješ, da si snameš brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in brezplačno e-knjigo KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV.