Prva mozaičarska delavnica na Orlah je bila v znamenju mikro mozaikov. Značilnost mikro mozaikov je, da so delčki, iz katerih je sestavljen mozaik,  praviloma manjši od 5 mm x 5 mm. Zaradi majhnosti mozaičnih delčkov, se takšni mozaiki delajo s pinceto.

Tečajniki so bili zelo zagnani in polni zanimivih idej. Na prvi delavnici je bil cilj ta, da se naučijo rokovati s kleščami, s katerimi se oblikujejo ploščice in kot lahkom vidite na spodnjih slikah, so to nalogo res dobro osvojili.

 

Zanimivo je bilo, kakšna tišina je zavladala, ko se je začelo dejansko kreiranje mozaikov. Slišalo se je samo ptičje petje in pokanje keramičnih ploščic. Že po dveh urah je bilo mogoče videti obetavne rezultate.

Proti koncu mozaične delavnice se je bilo potrebno kar potruditi, saj mozaičarstvo zahteva čisto svojevrstno “kondicijo” in nastajali so čudoviti mozaiki.

Kot vidite, se niso vsi tečajniki držali predloga, ki sem ga dal na začetku, kar je tudi prav, saj je bil namen delavnice seznanjanje tečajnikov z osnovami. Krasno je, ko nekdo predlaga čisto svojo idejo, pa tudi sicer sem se čudil raznolikosti ustvarjenih mozaikov, kljub identični začetni skici.

Udeleženci mozaičarskega tečaja so pokazali veliko talenta in veselja do te umetniške zvrsti, ki človeka uči potrpežljivosti in ga hkrati spravlja v meditativno stanje. V času, kjer vsi samo hitimo, se mi zdi ravno to pomembna kvaliteta, ki ga ponuja ustvarjanje mozaikov.

V tem letu načrtujem vsak mesec po eno začetniško mozaičarsko delavnico, vendar vsak mesec s povsem drugo tematiko. To pomeni, da se boš lahko po želji vključil v tečaj takrat, ko ti bo zneslo.  Tukaj si lahko pogledaš, kaj so moji mozaičarji ustvarili na 2. srečanju, ko smo ustvarjali mozaične pokrajine: http://www.robertlisac.com/fotoreportaza-2-mozaicne-delavnice-mozaik-pokrajine/

PS: Če so ti blizu mozaiki, zdrav način življenja, minimalizem in bone carving, se prijavi na moje e-novice.