Pravijo, da so oči ogledalo duše. Od kar vodim mozaične tečaje lahko zagotovo trdim, da so tudi mozaiki ogledalo duše, ki zelo veliko povedo o notranjem dogajanju mojih mozaičarjev. Če si ogledate spodnje slike, boste ugotovili, da so to veseli, barviti, iskreni, čudoviti mozaiki in z istimi pridevniki bi lahko opisal tudi udeležence 4. mozaičnega tečaja.

Cilj tečaja je bil podati informacije in znanje, kako narediti večji mozaik iz keramičnih ploščic, ki se ga po želji potem prilepi na steno ali pa na vezano ploščo kot mozaično sliko.

DSC00135

Naj že kar na začetku omenim, da fotoreportaža ne bo popolna, ker bi bila preprosto predolga, če bi objavil vse slike, ki sem jih tisti dan naredil. Najbolj fascinantna je tista prva faza ustvarjanja, ko tečajniki suvereno narišejo osnutke in začnejo na vezani plošči premetavati mozaične delčke, dokler vsak košček ne najde točno ta pravega mesta.

DSC00170

Najhitrejše in najbolj nevarne prste je imel Dušan Zavšek, častni gost, ki je mozaik končal že pred odmorom. Kot vidite zgoraj, mu je odlično uspel. Naj na tem mestu omenim, da je Dušan bil že prvovrstni umetnik, ko sem sam hodil v prvi razred. V tistem času sem ga redno obiskoval, ko sem le mogel in vsakič me je presenetil s kakšno novo ustvarjalno fazo. Vedno je nesebično delil svoje znanje in me vedno vzpodbujal, naj ustvarjam tudi sam. Še zdaj se živo spominjam njegovih izvrstnih portretov, ki jih je risal s svinčnikom, poslikanih sten, preprog iz vrvi, torbic in modnih oblek iz usnja in še bi lahko našteval, kaj vse je ustvarjal. Vmes je preteklo kar nekaj let, celo desetletij in nekako se je Dušan našel v svetu gline in tudi na tem področju je pravi mojster. Kdor mi ne verjame, naj obišče njegovo spletno stran www.sloarts.com – prepričajte se sami :-)!

Vrnimo se k dogodivščinami tečaja. Dušan je tudi dokazal, da je mozaičarstvo v kaskaderskem slogu nevarna zvrst umetnosti, kar dokazuje spodnja slika z bojnimi ranami.

DSC00197

Ko je mozaičarska koncentracija zaradi krulečih želodcev popustila, smo se odpravili v gostilnico Orle, kjer so nas, kot vedno, kulinarično razvajali. Zelo prijetno je bilo poklepetati in ker se je naredil prav lep dan, so nekateri tečajniki takoj izkoristili priložnost za dodatno “martinčkanje”.

DSC00159

Je to prva facebook generacija? 😉

DSC00160

Sledil je študijski pohod v komandos-stilu skozi gozd do mojega doma, kjer sem tečajnikom pokazal, česa vse bodo sposobni, ko bodo zvečer končali tečaj.

DSC00136

Kreativni nered v okolici mozaika je zelo pogost stranski učinek ustvarjanja mozaikov.

DSC00165

Indijanska mandala.

DSC00198

Za abstraktne motive je potreben prav poseben pogum.

DSC00192

Krasen metulj!

DSC00195

Kot sem dejal že na začetku: Krasni mozaiki = krasni udeleženci tečaja! Hvala, ker ste prišli in upam, da se vidimo na naslednjem mozaičnem tečaju, ki bo v znamenju mozaičnega nakita. “Nakitni segment” tečaja bo vodila Nina Kolar (spletna stran z njenimi izdelki: http://www.unikatnica.com/), moja naloga bo pa podati ustrezne napotke glede mikromozaične tehnike, ki se je bomo poslužili.

PS: Če te veseli ustvarjanje mozaikov, se prijavi na moje e-novice, da boš na tekočem, kdaj bodo naslednje mozaične delavnice. S kodo, ki jo dobiš ob prijavi na e-novice, si lahko snameš mojo brezplačno e-knjigo MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE.