V zadnjih mesecih se je pa dogajalo in to pošteno! Verjetno ste že pogrešali moje redne fotoreportaže, ki jih sicer vedno objavim takoj po vsaki posamezni delavnici. Tokrat se je odvijalo toliko stvari naenkrat, da to preprosto ni bilo možno in sem zato naredil združeno tutti frutti reportažo vsega, kar se je zvrstilo v zadnjem času. Na mozaičnih delavnicah smo se imeli seveda super, kot vedno. Objavljam le del fotografij in del, da boste dobili občutek, kako smo se na delavnicah imeli.

dscn3657

Mozaični okvirji so seveda večna tematika. Krasno je, da lahko na isto podlago nalepiš toliko različnih materialov in tako nastanejo čudoviti, pisani, predvsem pa raznoliko mozaiki.

dscn3666

Steklo ima svoj čas, vendar tudi kombiniranje različnih materialov pričara posebne učinke. Še to, če nimate brezplačne e-knjige MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE, si jo lahko snamete in to brezplačno na tej spletni strani pod rubriko-knjige, ko se naročite na brezplačne e-novice.

dscn3668

Prav vedno uživam, ko spremljam nastanek mozaikov. Vsak ima svoj način dela, svoj tempo, svoj stil in tako na koncu vedno nastane edinstven mozaik.

dscn3669

Evo, preskok v drugo področje, spodnja slika prikazuje delavnico o minimalizmu, ki sva jo vodila Robi Špiler in moja malenkost v Ljubljani. Eno verzijo smo uspešno izvedli tudi v Krškem. Kot veste, sem multipraktik. Imam sicer zastavljene neke glavne smernice, umetnost, mozaiki, gibanje, ampak če se vmes ponudi poskusiti še nekaj novega, to seveda vedno izkoristim.  Robija in Tjašo Štruc morda nekateri poznate, gre za mlad par, ki živi v najmanjši hiški v Sloveniji. Zame sta carja, več o njunem načinu življenja si lahko ogledate tukaj: www.obilje.si

pomanjsana

Tukaj sem udeležencem delavnice razlagal, da je v bistvu preprosto ostati fit. Če delamo več strani na tleh, je vmes seveda potrebno vstajati in s tem naredimo vsakič brezplačen počep. Dajmo se učiti od otrok, igrajo, rišejo, ustvarjajo na tleh, ko le morejo. Iiiin spet preskok na drugo področje. Seveda sem pred kratkim tudi organiziral Delavnico za umetnike, ki želijo zaslužiti več, kot vidite, je bila delavnica zabavna in poučna. Vedno bolj ugotavljam, da je umetnikom približno jasno, kaj je treba početi s facebookom, kako pa vse to povezati še z lastno spletno stranjo in mailing listo, pa mnogim ni jasno. Tudi meni dolgo ni bilo, dokler ni bilo tako hudo, da sem se poglobil tudi v tista področja, ki sem se jih do takrat uspešno izogibal. Saj veste, umetniki bi samo ustvarjali, ko pa je treba postoriti nekaj v smeri promocije, prodaje, pa “zakrknemo”.

Konec januarja načrtujem naslednjo tovrstno delavnico in če ste prijavljeni na moje e-novice, boste glede delavnice na tekočem. Ker se mi je pokvaril ključek s celotno predstavitvijo, sem moral še enkrat zasnovati celotno delavnico in tako sem vključil v gradivo najnovejša spoznanja in pristope. Mislim, da so udeleženci potem tudi zelo veseli, ko dobijo skripto s celotnim gradivom delavnice, ki zajema več kot 30 strani koristnih napotkov.

dscn3884

Šviiizzz in spet spreminjamo scenerijo. Spet smo na Orlah. Tisti, ki ste že kdaj pokukali v moj kaotični atelje, veste, da imam na razpolago res veeeeliko materiala. Nekako sem želel kupe keramičnih ploščic zmanjšati tako, da smo imeli zadnje čase delavnice, kjer je bila tematika vezana na keramične ploščice. Hm. No, kup ploščic se ni prav nič zmanjšal, zato sem vse neuporabne ploščice zmetal v posebne zaboje (predebele, polepljene, pretrde…) in jih odpeljal na deponijo. Zdaj lahko po ateljeju vsaj spet približno normalno hodim naokoli.

dscn3891

Pridne dame pri delu.

dscn3898

Nekaterim je všeč bolj abstraktni pristop, drugim pa bolj realističen. Na delavnicah ljudem puščam proste roke. Tematika je sicer zakoličena, ampak, če želi kdo delati stvari pa čisto po svoje, mu tega seveda ne preprečim. Delavnice so zato tu, da se nekaj naučimo, vsak premore pa svoj način učenja.

dscn3901

Navdih za to obmorsko mestece je bila fotografija v časopisu, ki je ščitil mizo pred praskami :-)!

dscn3904

Domača naloga na tem tečaju se je glasila: Fugiranje!

dscn3906

Vilinski znaki so še vedno aktualni. No, zdaj pa vi povejte, če to ni bilo prav vročično ustvarjalno obdobje? Toliko novih delavnic, novih projektov, novih mozaikov, novih pristopov! Zato zadnje čase zahajam v Iški Vintgar, da se ustrezno ohladim. Saj veste, če se sistemi pregrevajo, se prej ali slej skurijo. Zato sem zase odkril zimsko kopanje. Pomaga. Preverjeno.

dscn3932

Kaj se bo dogajalo v letu 2017? Precej. Med drugim bom januarja, najkasneje v začetku februarja, v Ljubljani organiziral enodnevno delavnico samoobrambe za ženske. Če bi se je radi udeležili, obiščite mojo drugo spletno stran www.otelesu.com in se prijavite na e-novice, da boste na tekočem. Saj sem vam rekel, da sem multipraktik ;-)!

Želim Vam kreativen prehod v leto 2017. Moj oče bi dejal: “Naj bo to Vaše leto!”

Robert