Vedno bolj opažam, kako podobne so težave umetnikov, saj se ponavljajo vedno znova zelo podobna vprašanja z raznimi variacijami. Kako postaviti pravo ceno za umetniško kreacijo? Kako prodreti na tuji trg, kjer lahko umetnik zahteva več za svoje delo in ima tudi več publike? Kje sploh začeti? Kako organizirati likovne tečaje na uspešen način in za to navdušiti in najti ustrezno publiko? To so vprašanja, na katera sem odgovarjal na tej delavnici. Ker sem to delavnico organiziral v zelo kratkem času že tretjič, dobivam drgaocene povratne informacije umetnikov, kje jih čevel najbolj žuli.

Opazil sem,d a se mnogi umetniki sploh ne znaju ustrezno predstaviti. Dodatna težava pa je pogosto ta, da, ko sogovornik dejansko pokaže interes za delo umetnika, da te priložnosti ne zagrabijo. Tajno orožje pri konkretni predstavitvi v tem primeru je lahko mobitel, oziroma to, kar je shranjeno v mobitelu. Nasploh je mobitel fantastična naprava, s katero si lahko umetnik ves čas pomaga, saj z njo poslika svoja dela, snema filmčke o tem, kar ustvarja in sproti obvešča svoje oboževalce preko socialnih medijev, kaj ustvarja.

Tukaj so se učile Nina, Klavdija in Catherina kako se mobitel uporablja v promocijske namene.

Naučili smo se tudi, kako se snema promocijske filmčke in Alojzija, ki sicer riše mandale, je v tej nalogi naredila velik korak naprej. Bravo Alojzija!

Seveda nismo letali naokoli samo z mobiteli! 😉 Sledila je še temeljita razlaga Svete Trojice za umetnike, ki omogoča, da se sploh konkretno začnejo odvijati tudi posel na področju umetnosti, to so Facebook reklame, spletna stran in mailing lista. Pri vseh treh tematikah je cel kup pravil, ki jih je treba upoštevati in za to sem si vzel kar nekaj časa, da sem podal udeležencem kar največ. Zakaj, saj je na tem področju cel kup pasti, ki lahko stanejo precej denarja.

Nina Kolar je že pred delavnico naredila kar nekaj odličnih korakov v pravo smer. Napisala je namreč brezplačno e-knjigo Priročnik za izdelavo unikatnih prstanov iz žice. E-knjiga je na voljo vsem, ki se boste na www.nina-kolar.com naročili na brezplačne e-novičke (izpolnite obrazec v desnem meniju in potrdite prijavo s klikom na povezavo, ki jo prejmete v svoj e-nabiralnik – poglejte tudi med spam pošto, če ob prijavi ne prejmete e-sporočila). E-knjige v tem stilu so namreč odlično sredstvo za promocijo tega, kar umetnik ustvarja, hkrati pa tudi odličen argument, da se ljudje naročijo na e-novice umetnika. Več naročnikov, kot je na e-novice, lažje je zapolniti razne delavnice in več lahko umetnik na ta način proda. Bravo, NIna, čestitke!

Delavnica, ki se je odvijala v prostorih Tempere, se je končala z obveznim skupinskim slikanjem. Marijan, Nina, Klavdija, Alojzija, Nina in Andro, želim vam vse dobro na vaši poti! Carji ste.

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

 

Podobni članki: