Mozaičarska sezona je bila dolga, pisana, pestra, bogata in končala se je v Slapu na posestvu Rouna v objemu vinogradov in to v družbi prijaznih ter kreativnih ljudi. Tematiko sem prilagodil okolici in zato smo seveda ustvarjali kamnite mozaike.

IMG_3039

Udeleženci tečaja so se že od vsega začetka zelo izkazali. Lotili so se prijetnega dela in spoznavali preko prakse lastnosti kamna.

IMG_3037

Še posebej mi je všeč, ko vidim ustvarjati različne generacije v takem prijetnem sožitju.

IMG_3043

Čeprav je cel mesec res vsak dan deževalo, je Sv.Peter tokrat odredil odlično mozaičarjem prijazno vreme. Lansko leto je bil bolj hud, saj je proti koncu tečaja pošteno lilo in smo iskali zavetje v vinski kleti. Res nam je bilo hudo! 😉

IMG_3048

Ker dežja ni bilo, smo bili prisiljeni ustvarjati, ampak mislim, da smo vsi pri tem uživali. Tokrat smo se lotili tehnike, kjer se lepijo kamenčke z lepilom iz mešanice moke in vode na papir in nato vse skupaj od zadaj zalije z betonom.

IMG_3046

Takšne poze so zdaj, vsaj tako pravijo, moderne, zato sva jih z Valom seveda preizkusila v praksi.

IMG_3057

Spodnja plast betona je bila bolj redka, vmes smo dali mrežico in zgornja plast betona je bila bolj suhe narave, da je posrkala vlago iz mokre plasti.

IMG_3126

Val je bil na tem tečaju najbolj produktiven in je naredil kar več mozaikov! Dolgotrajno ustvarjanje je včasih potrebno presekati z aktivnostjo na čisto drugem področju. zato smo si šli ogledati notranjost cerkve v Vrhpolju, ki je znana po Rupnikovih mozaikih.

IMG_3058

Šele, ko človek sam naredi mozaik, zna potem zares ceniti takšne veličastne kreacije, ki so plod mnogih pridnih rok.

IMG_3083

Krasno.

IMG_3112

Po kosilu smo sicer kar nekaj časa potrebovali, da je delo spet steklo, ampak kdor si zastavi cilj, ga seveda tudi doseže.

IMG_3117

Zanimivo je pri takšnem ustvarjanju mozaikov, da se do konca ne vidi dejanskega rezultata, kajti, celotno zadevo se zalije z betonom s hrbtne strani, sprednjo stran pa prekriva papir.

IMG_3160

Zgornja slika prikazuje mozaik pred fazo betoniranja. Prednost te tehnike je, da imajo takšni mozaiki, ko so končani, ravno površino.

IMG_3161

Krasna keltska spirala!

IMG_3168

Je treba še sploh kaj dodati? 😉

IMG_3186

Gospod je ustvarjal zelo filigran mozaik.

IMG_3189

Andreja Žorž je glavna krivka, da se je letos na posestvu VINA ROUNA (http://www.vina-rouna.si/), kjer lahko poskusite in kupite odlična vina, dogajal že drugi zaključni mozaičarski tečaj. Pred enim letom je dala pobudo, da bi lahko kdaj organizirali tečaj tudi pri njej in lanski tečaj mi je bil tako simpatičen, da mislim, da bodo odslej mozaičarski zaključki potekali lepo tradicionalno vedno na njenem posestvu.

Verjamem, da je bil tečaj, ki je privabil res samo najbolj zagrete ustvarjalce, prav tako všeč in prepričan sem, če bi ljudje vedeli, kako krasno smo se imeli, bi prišli v večjem številu. No, ni vedno vse samo v številkah, bolj pomembno je bilo vzdušje in to je bilo vrhunsko.

IMG_3193

Obiskala nas je tudi Tina, ki je tečaj obiskala lansko leto.

IMG_3194

Val seveda ni mogel počakati kakšen dan ali dva, da bi se beton pošteno strdil in radovedno je odstranil papir bistveno prej, kot sem priporočal. Na mozaiku se vidijo še sledi moke, ki jih je vmes gotovo že s spužvo odstranil. Luknjice je tudi gotovo že zafugiral.

IMG_3223

Takšne mandale pa delaju na Krasu :-)! Mmmm!

IMG_3220

Pa smo le dočakali tudi tisti del tečaja, ko smo se odpravili v vinsko klet. Če vas kdaj zanese v okolico Vipave, vam toplo priporočam, da obiščete tudi kraj Slap in zavijete na posestvo Rouna. Z lahkoto ga boste našli, saj je cel kup tabel, ki vas bodo usmerjali v pravo smer. Rad imam sladka bela vina in ko sem se po delavnici odpeljal domov, je bil avto težji kar za 15 litrvo, eh,kilogramov.

Hvala vsem, ki ste prišli, zelo ste mi polepšali dan. Janja, tebi hvala za slike, brez tebe ne bi bilo te fotoreportaže, rešila si me. Andreja, tebi in tvoji družini bi se pa rad zahvalil za gostoljubje, ki ga v tej meri človek le redko kje doživi.

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

***