Ko sem pred tremi tedni poslal moje mozaičarske e-novice več kot 1300 ljudem, si nisem mislil, da bodo le-te sprožile v ljubljanski regiji takšno povpraševanje po mozaičarskih kleščah za steklo, da jih skoraj nikjer več ni bilo mogoče dobiti. Tisti, ki so jih dobili, so prišli 20.3.2016 dobre volje na tečaj mozaičarstva, ki je bil posvečen izdelovanju mozaikov iz stekla.

Steklo je svojevrsten material, ki ima svoj karakter. Prednost stekla je, ker je žive barve in so že zaradi tega mozaiki iz stekla praviloma precej vesele narave.

Tako je videti mozaičarski nizki štart :-)!

Dolgo sem premišljeval, kakšen naj bi bil motiv, s katerim bi zaposlil tečajnike in slučajno sem se spomnil, da bi bil jin in jang simbol idealen, saj je poln krivulj, ki jih je treba z ustrezno mozaičarsko tehniko obvladovati. Naj povem že zdaj, da naloga sploh ni bila lahka in glede na to, da so imele udeleženke, ja, bil sem blažen med ženami, na voljo samo en dan za izdelavo celotnega mozaika.

Dame so se zagnano lotile dela, vsaka v svojem stilu…

…in v svojem tempu.

Tudi s pinceto si je bilo potrebno pomagati, saj je samo s prsti nemogoče natančno namestiti zelo majhne delčke na pravo mesto.

Pri izdelovanju mozaikov je čas zelo relativen. Hitro mineva tistim, ki mozaike ustvarjajo.

Obvezna oprema so bila seveda tudi zaščitna očala. Varnost je pri tovrstnem ustvarjanju vedno na prvem mestu.

Tea je prav posebna mozaičarka, ki s svojimi mozaiki vedno pričara pozitivno vzdušje. Ko lahko izbira med drzno in varno varianto, vedno izbere tisto ta drzno.

Meni je pomembno, da ljudje na mojih delavnicah nekaj naučijo in hkrati, da pri tem uživajo. Zato udeležencem delavnic ne težim, ko hočejo kaj narediti po svoje. Tako se je Lidija odločila, da bo za ozadje uporabila kar steklo, ki sem ga pred časom nabiral na neki plaži.

Intenzivne mozaičarske projekte je dobro prekiniti, sploh, ko pade nivo krvnega sladkorja in ko začenja popuščati koncetracija. Zato smo se odpravili v Gostilnico Orle, kjer smo odklopili mozaičarski del možganov in vklopili želodec.

Hrana v tej gostilni je zelo okusna in če si iz okolice Ljubljane, ti priporočam, da kdaj obiščeš tudi to gostilno na Orlah, ki jo obiskujejo izletniki in kolesarji iz Sostra, Šetpanjskega naselja, Fužin, Lavrice in Škofljice ter Rudnika. Prav v tej gostilnici smo organizirali tudi prve mozaičarske tečaje.

V takšni veseli družbi lahko seveda nastajajo samo vrhunski mozaiki. Ko smo spet prišli v naš delovni prostor, nas  je pričakal kreativni kaos.

S polnimi trebuščki je ustvarjanje seveda lažje kot s praznimi ;-).

Pri sodobnem mozaiku je krasno to, da v bistvu lahko zelo svobodno ustvarjaš in glede na to, da je bil cilj te delavnice čim bolj tesno polagati posamezne delčke mozaika drug ob drugega, je bilo fugiranje prostovoljno.

Steklo je svojevrsten material, ki povzroča tudi krvave prste in včasih tudi mozaike.

Ni hodil tudi Michael Jackson naokoli s polepljenimi prsti? Hm, mogoče je bil na skrivaj tudi mozaičar? 😉

Nastal je krasen in pisan mozaik. Malo ga bo še treba s suho krpo zloščiti, pa bo super!

Kako lepo, da ima res vsak človek svoj stil.

Tako je kratkotrajno razstavljala Tea svoj mozaik. 🙂

Krasne barve, krasna kompozicija, krasen mozaik! Še to, če te zanima izdelovanje mozaikov, se lahko prijaviš na moje mozaičarske e-novice, ki jih pošljem naokoli 1 do 2 x na mesec. Vsebujejo koristne napotke o izdelovanju mozaikov in koristne nasvete za umetnike, ki bi radi iz svojega hobija naredili posel. Ob prijavi na e-novice si lahko snameš tudi brezplačno e-knjigo MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE, kjer so podane v razumljivem jeziku tudi osnove mozaičarstva.

Domača naloga: Dokončaj mozaik! 🙂 Čestitam za tako natančno izdelavo. Bravo.

Damam mozaičarkam iskrene čestitke. Čudovite mozaike ste ustvarile. Bravo!

V mesecu aprilu bo seveda ponovno na seznamu delavnica mozaičarstva. Skoraj gotovo bomo takrat izdelovali mozaike iz majhnih prodnikov. Gre za zelo unikatno tehniko izdelovanja mozaikov, ki je preprosta in daje odlične rezultate.

Malce bolj obširno fotoreportažo iste delavnice si lahko ogledaš tukaj:

 

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

Še?

Podobni članki: