Veliko mi pomeni, da lahko zdaj spet objavljam nekaj svojih kreacij, saj se ti je morda zdelo, da sem čisto prenehal z ustvarjanjem, ker tako dolgo nisem objavil čisto nobenega novega mozaika ne na Facebooku, ne na twitterju, nikjer in sem pač posegal po delih, ki sem jih ustvarjal v preteklosti. Ha ha, torej, je šlo za nekakšne reciklirane objave ;-)! No, ta objava pa je čisto sveža.

Razlog za ta “ustvarjalni molk” na mojih socialnih medijih je bil pa ta, da je spodnji mozaični portret igralke Scarlet Gruber iz Venezuele naročila oboževalka te igralke in ji ga je poklonila za rojstni dan! Pred kratkim sem jo povprašal, kakšna je bila reakcija igralke in dejala je, da je bila v šoku, upam, da v pozitivnem.

Portreta sem se lotil z materialom, ki sem ga sam izumil. Navdih sem pa dobil od preprog, ki jih je pred 30 leti prinesel domov moj oče. Šlo je za rjave kvadratne preproge velikosti 50 cm x 50 cm, ki si jih lahko zlagal kot mozaik. Všeč mi je bilo, ker so te preproge imele strukturo, “lamele”, ki so potekale v eno smer in če si želel, da pride ta struktura do izraza, si polagal preproge tako, da si položil prvo, tretjo in pet preprogo tako, da so gledale lamele v isto smer, ta druga in četrta preprogi pa si obrnil za 90 stopinj, da so potekale lamele prečno na že položene preproge. Skratka nastal je podoben vzorec kot pri šahovnici.

To se mi je zdelo zanimivo in tako sem začel izdelovati svoje “mini-preprogice” in jih zlagati na isti način po “mozaičarsko”. Boljše se to vidi na spodnjih slikah.

S stranko sem se dogovoril za profilno sliko in že sem se veselil, ker sem mislil, da se bom tokrat izognil očem, ki mi vedno predstavljajo največji izziv. Na tej sliki je imela Scarlet zaprte oči in to mi je bilo seveda pe bolj všeč, ampak, ko si želiš hoditi po bližnjicah, se ti te pogosto izmikajo in pojavijo se drugi izzivi. Tako je bilo tudi tukaj.

Glede na to, da je portretiranka iz Venezuele, sem za ozadje želel izbrati tople barve, ki pašejo nekako k osebi, da ne bi vse skupaj izpadlo preveč temačno.

Vel dan sem se zafrkaval z usti. Neverjetno je, koliko je odvisno od barve, ki jo uporabiš, kako potem deluje celoten portret. Ko sem izbral preveč rozasto barvo za ustnice, je bila videti kot nabotoksirana bejba in mi to seveda ni bilo všeč, saj sem želel lepoto te igralke poudariti, ne pa uničiti. Potem sem le našel ta prave odtenke in če si usta ogledaš od daleč, pa je vse spet ok. To je nasploh nujno pri ustvarjanju portretov, da si ga vsake toliko časa ogledaš od daleč, saj še tako natančno izdelan osnutek ni vedno zagotovilo, da je portret sprejemljiv tudi iz umetniškega vidika.

Velike težave sem imel z delom nad trepalnicami, saj so mi manjkali vmesni odtenki prejic, da bi lahko naredil bistveno lepši prehod barv. Dolgo sem si belil glavo s tem vprašanjem in zanimivo je, da vedno najdem potem neko rešitev.

Vzel sem nekaj metrov prejice iz katerih sem naredil moje “mozaične preprogice” in jo preprosto namočil v malce temnejšo barvo. Potem sem pustil prejico, da se posuši, nato pa je sledilo motanje na lepenko in prehod je bil potem bistveno lepši.

Stranka je bila z mozaikom zelo zadovoljna, jaz pa tudi. Namerno sem izbral lahek material, kajti, če bi šel delati ta mozaik iz ploščic, kamna ali stekla, bi plačala stranka za poštnino verjetno več kot za sam mozaik. Upam le, da je dala Scarlet mozaik v ustrezen okvir, ki si ga zasluži.

Trenutno delam mozaični portret iz stekla, ki je poln izzivov, podobnih tem, ki sem jih opisal zgoraj. Vmes se tudi vročično pripravljam na delavnico, ki jo bom vodil v nedeljo, kjer želim so-umetnikom in ustvarjalcem podati najbolj kakovostne informacije, kaj je pri prodaji mojih izdelkov in storitev na umetniškem področju (mozaični portreti, bone carving nakit, leseni nakit, delavnice) delovalo in kaj ne.

Ta projekt mi je zelo pri srcu, saj se situacija na trgu za umetnike zelo spreminja. Trgovine z spominki, slovenskimi obrtniškimi izdelki in umetniškimi izdelki se  masovno zapirajo in stari načini prodaje umetniških izdelkov ne delujejo več. Na internetu pa vlada tudi totalna zmešnjava, ker povprečen človek-umetnik pri tej ponudbi socialnih medijev, spletnih galerij in neštetih možnosti sploh ne ve, kje začeti. Pogosto gre za skupek majhnih, a pravih korakov, ki lahko spremenijo situacijo na boljše.

To je tudi razlog, zakaj sem začel objavljati podcaste s praktičnimi nasveti za umetnike, ker opažam, da to bitko ne bijem sam in je prav, da si pomagamo. te podcaste lahko poslušaš tukaj: https://soundcloud.com/robertlisac , lahko si jih tudi snameš, zato je tam tudi “download” gumbek in si jih naložiš na telefon in jih poslušaš, ko se voziš v avtu ali pa, ko greš na sprehod ;-). Če si torej umetnik in imaš kakšno vprašanje v tej smeri, mi ga prosim pošlji (roartdoo@gmail.com), z veseljem bom odgovoril preko podcasta ali kako drugače nanj, če bom seveda vedel odgovor na zastavljeno vprašanje. Z veliko gotovostjo lahko torej pričakuješ še kar nekaj podcastov s to tematiko.

Naslednji teden, ko se končno malce naspim, bom organiziral mini-veselico. Opazil sem, da premalo praznujem svoje zmage in je prav, da jih praznujem v sredini tistih, ki so mi pri tem najbolj pomagali in ki mi največ pomenijo.

Želim ti lep dan, preživi ga na kreativen način,

Robert

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

Še?

Podobni članki:

PS: Brezplačne e-novice o mozaičarskih tehnikah in z nasveti za umetnike dobiš približno 1 do 2 x na mesec, če vpišeš desno zgoraj prijaviš nanje.