Marinci imajo izraz “hell-week” za obdobje, kjer jih testirajo kot zmešani in jih ženejo na rob njihove fizične zmogljivosti. Cilj tega tedna pri marincih je, da jih čim bolj zdesetkajo in jih prisilijo, da odstopijo in to zato, da ostanejo najbolj sposobni. No, jaz sem imel kreativni hell-mesec, seveda po lastni krivdi. Počutim se pa kot marinec, ki je vse to prestal in zdaj ve, da zmore veliko več, kot je dejansko mislil, da zmore.

Najboljše pri tem pa je, da sem z rezultatom zelo zadovoljen.

mosaic portrait

Vrnimo se na začetek celotne zgodbe, kajti začelo se je tako:

mosaic portrait robert lisac

Opravičujem se za kvaliteto slik, ampak, ko se dela, se dela in pogosto se je delalo tudi ponoči in takrat pač ni nekih optimalnih pogojev za slikanje. Pomembno je, da se vidi postopek izdelave. Računalniško sem obdelal Tejino sliko, dal narediti ogromno fotokopijo, kjer sem potem sam določil mejo med posameznimi barvnimi odtenki. Če klikneš na sliko, se bo videlo, da so posamezna področja označena s številkami. Vsaka številka simbolizira en barvi odtenek.

robert lisac mosaic portrait

Klešče, ki jih vidiš tukaj, so za steklo in točno te si lahko kupiš v Bauhausu za približno 20 eurov, če prideš na mozaični tečaj, ki bo v drugi polovici meseca marca 2016. Izdelovali bomo mozaike iz stekla, torej iz steklenih ploščic, kot jih vidiš na sliki. Za iste klešče v art trgovinah plačaš enkrat več! Moj moto je, da je vedno treba najprej pogledati v raznih “gradbenih” in “do-it-yourself” trgovinah za materiale in orodja, preden obiščem kakšno art trgovino.

Te klešče so zakon, saj standardne klešče steklo nekontrolirano zdrobijo in je oblikovanje bolj stvar sreče kot znanja. S temi kleščami pa lahko oblikuješ krogce, trikotnike in odščipneš tudi milimetrske delčke, če je treba. Z njimi sem zelo zadovoljen. Če to bere kdo od Bauhausa, se priporočam za kakšno donacijo ;-).

Začel sem pa z ozadjem, ker sem spet želel dobiti občutek za steklo, s katerim že nekaj časa nisem nič pametnega izdeloval.

robert lisac artist mosaic portrait

Kot vidiš, sem zelo uspešen v “okolišanju”, delam vse drugo, samo tisto ne, kar je bistvenega pomena pri portretu, torej oči, nos in usta. Ne vem zakaj, ampak očitno mora ta faza pri meni preprosto dozoreti, preden se lotim ključnih delov in zato sem živčen skoraj do konca portreta, ker ne vem, ali bo uspel ali ne, kajti portret je odvisen samo od ključnih delov.

Tukaj si lahko ogledaš nadaljnjo fazo “okolišanja”.  😉 Veš, Tea je bila že na mnogih mojih tečajih mozaičarstva in tudi sama obvlada mozaike. Rada ima pisane barve, kar zelo dobro paše k njeni osebnosti in že zaradi tega sem se moral potruditi, da je tudi glede tehnike bilo vse vsaj približno brezhibno. Meni je pri njenih mozaikih všeč, ker si upa in ker izdeluje res živahne mozaike. Ogledaš si jih lahko tukaj: http://www.robertlisac.com/mozaicarka-tea/

Ključna informacija, ki je pa še nisem podal, pa je ta, da je ta mozaik naročil njen mož za njen rojstni dan. No, ni čudno, da je Tea na vseh slikah tako nasmejana, če ima človek tako pozornega moža je dobra volja posledica takšnega odnosa.

Čas je pritiskal, saj sem pred njenim portretom izdeloval še portret od igralke Scarlet Gruber (Mozaični portret Scarlet Gruber)  iz Venezuele, vmes pa je bilo cel kup dogodkov, ki so mi krajšali delovne dneve. Zato je bilo napovedano delo tudi ponoči in zadnjih nekaj dni sem resnično spal zelo, zelo malo, dve uri, štiri ure, pet ur je bilo že luksuz. Zame je namreč zelo pomembno, da so moje stranke zadovoljne ves čas, ko imajo opravka z mano, torej preden dobijo mozaik, ko ga dobijo in tudi potem.

Potem se je zgodilo pa nekaj čudovitega!

robert lisac mosaic portrait

Mozaik je obiskala pikapolonica in vedel sem, da bom pravočasno končal mozaik. Zadnje dneve izdelovanja mi je na srečo priskočil na pomoč še tast pri izdelavi okvirja.

robert lisac mosaic portrait

Brez njega bi mozaik ostal verjetno brez okvirja. Tast, hvala ti! Tudi sicer mozaiki nikoli niso solo-projekti, temveč vedno tudi stvar ekipe, podobno kot pri smučanju. Seveda, smučar lahko pobere vse lovorike, ampak brez trenerja, brez fizioterapevtov, maserjev, kuharjev, dobrih prijateljev, ne bi nikoli dosegel odličnih rezultatov. Tako me pri takšnih projektih vedno vsi brezpogojno podpirajo in to je blagoslov. Hvala Tadeja! 🙂

robert lisac mosaic portrait

Tako pa je videti faza, ko je konec ovinkarjenja in zavlačevanja. Lahko si predstavljaš, kako mi je odleglo, ko so mi nekaj dni pred rokom predaje mozaika, oči uspele tako, da sem bil zadovoljen z njimi.

robert lisac mosaic portrait

Tea je zagledala mozaik na njeni steni v dnevni sobi, ko se je vrnila iz Mehike. Deležen sem bil več minutnega hvalospeva in od nje in od njenega moža in bil sem presrečen. Hell-mesec se je čudežno pretvoril v eno najbolj intenzivnih a hkrati najlepših mozaičnih projektov, kar sem jih kdaj naredil. Takšno zadovoljstvo poplača potem vse za nazaj. V tem obdobju sem objavil na svojem Facebook fanpageu (Robert Lisac Artist) tudi objavo, ki je zelo dobro strnilo moje stanje, v katerem sem se nahajal nekako celoten mesec:

Preden sem odpeljal mozaični portret na njegov nov dom, sem se seveda moral še slikati z njim.

Snežilo je in jaz sem bil presrečen, da je na koncu vse tako dobro izpadlo. Življenje je lepo, če lahko slediš temu, kar ti veli srce in na umetniškem področju so to pri meni definitivno mozaični portreti, kjer preprosto ni blefiranja. Če hočeš torej osrečiti svoje najbližje, veš, na koga se lahko obrneš! 😉

***

Naroči se na moje e-novice, ki izhajajo 1 do 2 x na mesec. V njih posredujem zanimive informacije o mozaičarstvu in tudi koristne napotke za umetnike, ki želijo izvedeti, kako prodati svoje umetniške izdelke.

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

Še?

Moji podcasti “Iz dnevnika umetnika”: