Poznaš tisto floskulo, ki jo tako radi citirajo ezoteriki, da smo duhovna bitja, ki smo prišli na zemljo po fizično izkušnjo? Pa tisto, da si pred rojstvom baje sami določimo, kaj se nam bo dogajalo v bodočem življenju? No, ne glede od kod sem se vzel, iz katerih paralelnih svetov, v katerih umetniki tako ali tako živimo, je moja trenutna izkušnja na tem našem planetu precej intenzivna in zaradi tega se počutim približno tako:

007 Moi

Srečen in hkrati zjeban 🙂 ! Trenutno moj dan poteka tako, da bi zjutraj, ko mi začne cviliti budilka na mobitelu le -tega najraje vrgel čez balkon in spal naprej še vsaj 3 ali 4 ure. Sledi služba, nato kosilo, najnujnejši opravki in potem ustvarjanje mozaičnega portreta do enih ali dveh zjutraj.

Ni lahko, je pa to moja pot v svobodo in luč na koncu tunela, če smo že pri ezoteričnih izjavah, postaja vedno svetlejša. Brez skrbi, ne bom zapustil te realnosti! 😉 Luč mi predstavlja dan, ko bom lahko samo še ustvarjal mozaike, nakit in pomagal drugim umetnikom, da ne bodo tako dolgo tavali v temi tunela, kot sem taval jaz.

Lisci smo po duši trenerji, učitelji, pedagogi z raznimi nagnjeni h glasbi, marketingu in umetnosti. Sam sem bil trener borilnih veščin in športov več kot 20 let. ko sem že mislil, da je ta del v meni preprosto poniknil, mi je pred kratkim butnil ven močneje kot kadarkoli prej. Saj sem borilne športe poučeval z dušo, s strastjo, ampak ta projekt, da pomagam drugim umetnikom skozi ta tunel, konkretno, da začnejo končno uspešno prodajati svoje izdelke in znanje, sem resnično začutil zelo močno za svojega. Iskreno povedano tako močnega notranjega zagona nisem pričakoval!

Nimam se kaj pritoževati, v zadnjih nekaj letih sem našel svojo partnerko, dobil sem otroka, dogajalo se je veliko lepega, ampak vedno je bila prisotna borba, da končno zaživim kot umetnik in dolgo časa ni in ni šlo. Tako je minilo kar nekaj let eksperimentiranja, sikanja boljših, predvsem pa poti, ki dejansko delujejo v praksi in do pred enim letom in pol ni funkcioniralo prav nič. Če pa je že kaj delovalo, je bilo potrebno vlagati bistveno preveč truda in energije za zanikrne rezultate. Ko sem pred letom in pol dobil nekaj ključnih informacij, se je vse začelo samo od sebe lepo zlagati. Moje delavnice, ki so bile prej slabo obiskane, so bile kar naenkrat polne, ne samo to, začel sem jih izvajati tudi drugod po Sloveniji (Maribor, Kranj…).

Odločil sem se za program, kjer mi je bil priznan strokovnjak iz Nemčije mentor in dejal mi je, naj bom ozek, naj se koncentriram na eno stvar, kar sem tudi počel, ampak rezultati so bili katastrofalni. Torej, če to ni bila prava smer, sem si mislil, bo treba iti preprosto v nasprotno, četudi je skregano s poslovno logiko. Začel sem izdelovati še bone carving nakit in pisan nakit iz lesa in zadeva se je prijela! Potem sem se odločil, da želim prenesti to znanje, ki sem si ga nabral, na druge umetnike, ustvarjalce in obrtnike in zasnoval sem delavnico z imenom DELAVNICA ZA UMETNIKE, KI ŽELIJO ZASLUŽITI VEČ, ki jo bom imel 28.2.2016 v Ljubljani. Tako hitro še nisem nobene delavnice “razprodal”, še več, imam že zdaj cel kup prijav za naslednjo, ki bo v marcu.

In če se spet vrnem k ezoteričnim floskulam, se je zdaj dejansko uresničil tisti ultra “pametni” rek, da je vse za nekaj dobro. Kajti res mi ni bilo jasno, zakaj sem vsa ta leta deležen takšne jebe na tem področju. Potem so se začeli pojavljati prvi znaki, da znam ljudem dobro svetovati, ker so zahajali v podobne slepe ulice, kot sem v preteklosti zahajal tudi jaz. Seveda sem jih na to opozarjal in jim predlagal druge alternative, ki so se kar dobro obnesle. Vsa pretekla jeba je dobila nek globlji smisel. Vsakič, ko srečam nekoga, vseeno, ali gre za umetnika, ustvarjalca, obrtnika, prijatelja ali znanca, ki je na svoji poti obtičal, me zagrabi sveta jeza, ker si preprosto ne želim, da bi moral nekdo pretrpeti vse to na tem področju, kot sem jaz.

Še nikoli nisem bil tako blizu svojemu cilju, kot v tem trenutku in samo vprašanje nekaj mesecev je, ko bom lahko pustil službo, ki jo zdaj opravljam v jutranjem času. Da se razumemo, hvaležen sem, da jo imam, saj mi je omogočila vso to rast, pa konec koncev tudi vsakomesečno plačo. Vse to ni samoumevno, ker se zavedam, da mnogi nadrejeni ne podpirajo svojih zaposlenih, da bi ti leteli svojim vizijam nasproti, no, moji nadrejeni me pri tem podpirajo in bodrijo. Jasno mi je, da lahko drugim pokažem le tisti del poti, ki sem ga tudi sam prehodil.

Za konec pa še to, zelo dobro se zavedam, da brez vseh mojih udeležencev delavnic, mojih strank, Facebook prijateljev in prijateljev iz drugih socialnih omrežij, ne bi bil danes tam, kjer sem. Hvala vam vsem! Hvala za vsako deljenje mojih člankov, hvala za to, ker berete moje e-novice, hvala, ker me sprašujete tako dobra vprašanja in hvala, ker me na moji poti vzpodbujate! Carji ste vsi, tudi ti! 🙂

PS: Vem, da nisem edini v takšni situaciji, verjetno obstaja cel kup Slovencev, ki sanjajo o drugi službi in o poti, ki jo čutijo za svojo. Kakšne izkušnje imate vi s tem, vseeno, ali ste na začetku tunela ali pa izven njega in so spomini na tunel samo še preteklost?

***bothbooks

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

 

Še?

Seznam mojih podcastov “Iz dnevnika umetnika”:

PS: Veliko nasvetov glede uspešne prodaje umetniških izdelkov podajam tudi v mojih e-novicah, na katere se lahko naročiš desno zgoraj. Glede na to, da sem sam umetnik, podajam naprej takšne stvari, ki so zame delovale, ker sem jih preizkušal v praksi.