Umetniki in ustvarjalci se pogosto spomnijo samo na to, da svoje izdelke poslikajo in potem objavijo slike na različnih socialnih medijih, pozabljajo pa, da bi lahko posneli tudi filmček. Kaj so najbolj pogoste napake, ki jih ljudje naredijo, ko gredo na lastno pest snemati predstavitvene filmčke svojih umetniških izdelkov?

Napak, pri snemanju svojih kreacij, je lahko več. Napačna izbira lokacije za predstavljanje umetniškega izdelka, slaba osvetlitev, ki degradira izgled izdelka, preveč tresoča roka, ki ne daje jasne predstave o kreaciji, pogosto je video predolg in posnetek nezanimiv ali pa vsebina nima repa in glave.

11289592_745195585591663_2235507620630427062_oBlaž in Ines

Lahko prosim data tri najbolj bistvene nasvete umetnikom in ustvarjalcem, na kaj je potrebno paziti, ko se ukvarjaš s snemanjem filmčkov, ki predstavljajo njihova dela, njihov način življenja, njihovo delo v studiu?

Eden najbolj bistvenih nasvetov pri izdelavi filmčkov je, da si zapišete, kaj morate izpostaviti pri izdelavi predstavitve. Če nek umetniški izdelek potrebuje več časa za izdelavo, je smiselno posneti vmesne faze izdelave. Drugi nasvet je, da prosite sorodnika/prijatelja naj vas posname pri delu. Režirajte vašega snemalca, da proces dela posname iz večih kotov, od daleč in blizu. Če ustvarjate v svojem studiju, naj tudi prostor izraža vaše poslanstvo. Tretji nasvet je, da po končani izdelavi kreacije vse zbrane posnetke vržete v poljuben urejevalnik video posnetkov in s primerno skladbo naredite kolaž procesa. Ko boste obvladali ta proces, ga lahko začinite s kratkimi nagovori v kamero o občutkih ali tehniki pri izdelavi umetniške kreacije. In moj osebni, četrti nasvet: naj bo video kratek in jedrnat.

 Katere tri bistvene elemente mora vsebovati vsak promocijski video umetniških izdelkov?

Pomembno je izpostaviti bistvo/sporočilo. Promo video mora biti zanimiv za gledalca – privlačen videz ter vsebina. Priporočam poučne vsebine ter osebno raven komunikacije; tako vizualno kakor tudi govorno.

12339297_565188073633071_8392044010910965405_o

 V kratkem bodo lahko ljudje pri vama dobila tudi e-knjige, ki bodo razlagale do neke mere vse, kar smo zgoraj načeli. Lahko povesta kaj več o teh dveh e-knjigah in kako jih lahko ljudje dobijo?

Ta trenutek je na voljo brezplačni e-priročnik “10 rešitev najpogostejših napak v video produkciji” , kjer so zajete ključne informacije o delu v video produkciji. Od spoznavanja različnih tipov luči in njihovih pozitivnih/negativnih lastnosti, iskanja primernih lokacij za snemanje, različne tehnike snemanja, pomembne nastavitve kamere in še mnogo več. Na 21-ih straneh priročnika bodo mnogi našli kar nekaj novih informacij kako izboljšati svoj način dela. Ta spekter dela je tako širok, da ga bomo, skozi naš blog in s seminarji, redno konstantno nadgrajevali, saj vseh praktičnih informacij iz danih tematik žal ni mogoče stlačiti v en priročnik. Naslednji priročnik je že v delu in bo namenjen podjetjem, ki iščejo video produkcije za izvedbo njihovih želja. 

JuvanNet-intervju02

Kdaj je bolj smiselno, da se umetniki odločijo za profesionalen način snemanja njihovih umetniških izdelkov? Kakšne so prednosti, če se odločijo za takšen način predstavitve njihovih umetniških izdelkov? 

Zakaj imajo podjetja kot so npr. Mercedez, BMW, Heineken in občasno tudi Telekom Slovenije tako zanimive in kreativne televizijske oglase? Ker si z dobrimi oglasi utrjujejo svoj brand. Ni nujno, da vedno karkoli specifičnega prodajajo z oglasom, ampak le ustvarjajo privlačne zgodbe. In kvalitetni videji so tisti, ki podjetju dodajo dodatno vrednost. Dodatna vrednost pa seveda povišuje ceno izdelkov. Enako velja za umetniška dela višjega ranga. S kvalitetno video predstavitvijo se lahko dolgoročno oglašujete preko spleta, se predstavljate potencialnim naročnikom ali na razstavah dodate video na velikem platnu kot dodatno atrakcijo. Video promocija v marketingu zelo pripomore k bolj efektivnemu prepričevanju kupcev v nakup. Več o tem lahko preberete na blogu.

Tudi zame sta posnela fenomenalen predstavitveni video za moje bone carving obeske, s filmčkom sem bil zelo zadovoljen in ljudje so ga zelo hvalili. Snemali smo kar velik del dneva. Pripeljala sta cel kup opreme in počutil sem se kot filmska zvezda. Koliko časa je bilo potrebno vložiti v montažo in postprodukcijo tega filmčka?

Video predstavitev bone carving obeskov je lep video, ki smo ga lahko ustvarili na eni lokaciji in ima zajetih ogromno različnih delov procesa. Ker ni bilo potrebe po izdelavi kompleksne zgodbe, je bil filmček nared v roku enega efektivnega tedna. Kar je pomenilo, da se je iz treh ur posnetega materiala izrezalo najlepše delčke, našlo primerno kratko skladbo za podlago in naredilo grobo ter fino montažo. Dodali smo še primeren font pisave in video je bil nared. Tudi video produkcija je svojevrstna umetnost, ki je podkrepljena z veliko tehnike. Na koncu je še vedno potrebna kreativna žilica, ki videu vdihne življenje. Za Wudang Pai Kung Fu video predstavitev …

… smo vložili kar nekaj mesecev časa, ker je bilo vključenih ogromno lepih lokacij, ki smo jih snemali štiri zmrznjene dni. Še nekaj tednov se je video sestavljalo in primerno pobarvalo. Način pristopa k posameznemu delu ter čas izdelave je odvisen od vsake tematike posebej.

Kateri so najboljši načini, da tako posneti predstavitveni filmček doseže čim več ta pravih ljudi?

Pravega recepta za veliko ogledov ni. Video lahko zori dlje časa, ali pa se posrečeno zelo hitro razširi med širšo publiko. Pomagate si lahko s Facebook oglaševanjem in dobrimi ključnimi besedami ter opisom na Youtubu. Na dolgi rok sta zelo koristna Youtube in Pinterest, medtem ko Facebook prinese le začetno špico ogledov.

Kam se lahko obrnejo umetniki, ustvarjalci, obrtniki , podjetniki, skratka, vsi, ki bi potrebovali takšen predstavitveni filmček? 

Pri JuvanNet video produkciji   smo široko odprti za vse spektre dela. Z veseljem pristopimo k izdelavi profesionanih video predstavitev, intervjujev ali dokumentarnih filmov ter hkrati dodamo še nekaj nasvetov za lastno video ustvarjenje. Ker bomo v tej smeri imeli lastne delavnice in izobraževanja, ste vabljeni k vpisu na naše e-novice   , kjer vas bomo obveščali o vseh aktivnostih. Najdete nas na Facebook strani “JuvanNet” , na spletni strani spletni strani  ali elektronskem naslovu blaz@juvan.net

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

***