Intervju z Nino Kolar – kreatorko unikatnega nakita

Že v kameni dobi, če ne že mnogo prej, so ljudje nosili nakit. Očitno je to neka arhaična notranja potreba, ki jo vsi nekako nosimo v sebi še danes. Glede na to, da se z ustvarjanjem nakita ukvarjaš že toliko let, nam lahko poveš, zakaj je temu tako?

Prve primerke nakita sem pričela ustvarjati v obdobju študija, čeprav slednji ni imel skorajda nikakršne zveze z oblikovanjem. Z oblikovanjem unikatnega avtorskega nakita spontano izražam svoja občutenja ob opazovanju narave, ljudi in živali. Slovenija, naš zeleni biser, nudi tudi v najbolj preprostih rečeh neskončno možnosti za njihovo upodobitev in unikatni nakit se mi je zdel odličen medij za to. V izdelavi nakita uživam, ker je zame to neke vrste meditacija.

Skozi zgodovino je nakit imel različne funkcije, od tiste, da se je treba malce pobahati, potem seveda religiozne, pa tja do darila tistemu, ki ga imamo še posebej radi ali pa ga zelo cenimo. Katere funkcije nakita tebe še posebej fascinirajo in zakaj?

Sam si naštel že kar nekaj funkcij nakita, poudarila pa bi še funkcijo izražanja unikatnosti, edinstvenosti, svojstvenosti človeka. Všeč mi je, ko med sprehodom skozi mesto, trgovski center ali kje drugje opazim ženske ter moške, ki si upajo nase nadeti povsem unikaten, izviren modni dodatek. Všeč mi je tudi funkcija nakita, ki spregovori o naši etnološki dediščini. Tako sem pred kratkim ustvarila komplet kvačkanega nakita (zapestnico in uhane), ki so narejeni iz več desetletij stare prejice, ki mi jo je ob smrti zapustila moja babica. Ta komplet nakita pa je pred kratkim prejel certifikat Dobrote Dolenjske, česar sem bila nadvse vesela, saj je bila žirija, z dr. Janezom Bogatajem na čelu, kar stroga 🙂 Kompletek nakita spremlja tudi prav posebna zgodba o njegovem nastanku.

krog-spomincice-dobrote-dolenjske-certifikat

V času, ko mnogo deklet in žensk sanja o tem, da bi živele od izdelovanja nakita, si se ti kar uspešno uveljavila v tej sceni. Očitno delaš nekaj res prav. Kaj je torej tisto, kar odlikuje tvoj nakit v primerjavi z drugim?

Menim, da je v tujini precej lažje preživeti izključno z izdelavo nakita, pri nas, v Sloveniji pa je zgodba o uspehu največkrat, tudi v mojem primeru, podpisana s trdim delom. S prodajo lastnih unikatnih izdelkov se vsekakor da zaslužiti vsaj nekaj stotakov mesečno, a ponavljam, brez dela ne bo šlo. Tu mislim predvsem na iskanje tržnih priložnosti, poti. Menim, da moj unikatni nakit odlikujejo izvirnost, izraznost in motivika, ki je unikatna in avtorska. Sem namreč proti temu, da bi zgolj vzela neko že uveljavljeno idejo ter jo nato zavila v lastno zgodbo. Težim k temu, da idejo pri nastajanju unikatnega nakita razvijem od začetka, pa do konca izključno iz lastnih zamisli oz. zapažanj sveta. Tako ustvarjam nakit, narejen iz polimernih mas, epoksi smole, pa tudi nakit iz lesa in gline, ki ga na koncu okrasim še z izvirno avtorsko poslikavo.

 

Zadnje čase si se vrgla predvsem v cvetlični nakit, kot si krstila svoj način izdelovanja nakita. Najrazličnejše rože in rastline vdelaš v nakit, v epoksidno smolo. To je precej unikatna ideja, kako je prišlo do tega?

Res je, rožice so zakon! 🙂 Cvetlični nakit je ideja, prežeta z ljubeznijo do cvetic, ki me prežema že od malega, saj sem vedno rada nabirala šopke rož, s katerimi sem okrasila stanovanje. Dolgo sem razmišljala o tem, kako bi lahko te čim bolj realistično upodobila v nakitu, ki bi krasil z energijo cvetic žensko telo tudi še za tem, ko zunaj ne bo več rožic.

robi-intervju-nina-rozice

In ko sem izvedela, da obstaja tudi material, podoben jantarju (le da je slednji temnejše barve), v katerega se da rožice „zapisati“ za večno, sem kaj hitro prišla na idejo, da izdelam take vrste nakit.

cvetlicni-nakit-ogrlica-cebelica-zlatice-jagoda-rdec-list

Ves tvoj nakit je unikatno ročno delo. Koliko ur dela je recimo v zapestnici cvetličnega nakita?

Res je, ves nakit je avtorsko unikatno ročno delo. Pri izdelavi cvetličnega nakita se čas izdelave meri v dnevih, saj vsak kos nakita potebuje za izdelavo cca. 3 dni (upoštevajoč nameščanja cvetic, strjevanja, rezanja, piljenja, brušenja). Poleg tega moram biti prvih nekaj ur v neposredni bližini nakita, ki je v izdelavi, saj se cvetlice, ko jih vdelam v smolo, nenadzorovano gibljejo oz. plavajo v njej in jih moram, predno se smola ne strdi dovolj, venomer na novo nameščati tako, da dobim vsaj približno želeno postavitev.

cvelticni-nakit-nina3.pg

Ali ljudje cenijo dejstvo, da gre pri tvojih izdelkih za ročno delo in potem dejansko kupijo izdelek pri tebi, ali se preprosto poslužujejo kitajske robe? Kako ti doživljaš to situacijo?

Ja, ljudje, ki kupujejo moje izdelke, že takoj po obisku moje spletne trgovine ali na stojnici zaznajo, da se izdelki razlikujejo od ponudbe ostalih modnih dodatkov po svoji izraznosti, izvirnosti in unikatnosti. Tu in tam se še najde kdo, ki izdelke površno, brez da bi si vzel nekaj sekund časa, označi za „bižuterijo“, a ga kar hitro popravim in mu razložim, v čem je posebnost izdelkov…Stranke, ki so moji redni odjemalci, cenijo dejstvo, da je motivika nakita avtorska in ne posegajo po „kitajski robi“ 🙂 Hkrati so to ljudje, ki so tudi sicer bolj ozaveščeni o pomenu in prednostih takšnih izdelkov.

Kaj je tvoje najbolj nenavadno naročilo, ki si ga kdaj dobila?

Uh, kar nekaj jih je že bilo 🙂 Morda bi kot najbolj nenavadno naročilo izpostavila obesek z motivom prašička in to ne kakršnega koli. Ta prašiček je moral biti umazan oz. poslikan tako, kot bi se dolgo valjal v blatu. In na zadnji strani si je stranka (moški, ki je nato obesek podaril svoji izvoljenki) zaželela napis: „Tvoj prasec.“.

Novembra skupaj organizirava delavnico mozaičnega nakita v Ljubljani. Kako je to zate, ko se združita dve navidezno različni umetniški disciplini, mozaičarstvo in izdelovanje nakita?

Uh, to pa bo ponovno ena nadvse zanimiva izkušnja, ki se je že zelo, zelo veselim! :)) Tudi zato, ker sama ne vidim mej pri združevanju različnih umetniških diisciplin. Nasprotno, precej bi se morala truditi, da ne bi našla vsaj ene poti, kako povezati mozaičarstvo z izdelavo nakita. Prejšnja delavnica je odlično uspela in v več kot 8 urah smo ustvarili prečudovite izdelke. Menim, da je ravno združevanje različnih ustvarjalnih tehnik tisto, ki rojeva najboljše rezultate. Zato, ker se s tem rušijo že videni vzorci ustvarjanja in dojemanja izdelkov. In tudi zato, ker takšno združevanje ustvarjalce nenehno vzpodbuja pri razvijanju novih in novih ustvarjalnih tehnik kombiniranja materialov. Hkrati pa se tako tudi tistim, ki prihajajo na delavnice, ponuja bolj pestra paleta različnih ustvarjalnih tehnik.

Za konec pa še eno osebno vprašanje, kateri nakit pa sama nosiš najraje in zakaj?

Sama za različne priložnosti izbiram povsem različen nakit. Odvisno tudi od letnega časa. Največkrat pa nosim precej stare kose nakita, tiste, ki sem jih izdelala na začetku svoje ustvarjalne poti. Ti kosi nakita imajo zame še toliko večjo vrednost, ker so nosilci tistih prvih ustvarjalnih podvigov. Zadnje obdobje pa večinoma nosim prstan in zapestnico iz najnovejše, Cvetlične kolekcije nakita, ker me tako moje najljubše rožice spremljajo kamorkoli grem.
Nina Kolar

Unikatnica, Nina Kolar s.p.

Facebook: https://www.facebook.com/nina.kolar.754

www.unikatnica.com

www.nina-kolar.com

info@unikatnica.com

Tel.: 041 349 658

***

Če te zanima izdelovanje mozaikov, se naroči na moje brezplačne mozaičarske e-novice (desno zgoraj) in po e-mailu boš dobil/a kodo, s katero si lahko snameš brezplačno e-knjigo MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE.