Pregledoval sem svoje arhive mozaikov in naletel sem na mozaik iz majhnih prodnikov, ki sem ga pred leti poimenoval ZEN. Všeč mi je, kadar lahko s pomočjo umetnosti posredujem neko zgodbo ali resnico in to sem seveda poskusil doseči tudi s tem mozaikom.

zen

Blazno dobra se mi zdi zgodba, zakaj v duhovnosti vedno znova uporabljajo simbol lotusa kot simbol samorazvoja, osebne rasti in razsvetljenja. Lotusove korenine se nahajajo v temi, kamor ne posije sonce, v blatu. Ko začne rasti, rine skozi vodo prosti svetlobi, dokler se na površini ne razcveti. Mene takšne analogije zelo prevzamejo, ker sem pač vizualec in moram stvari videti, da jih razumem in ponotranjim.

Zgornji mozaik je moja interpretacija te zgodbe. Prikazani so trije “človečki”. Ta prvi, črni, je čisto pri tleh in mora še precej zrasti, da pride do površine. Drugi je sive barve in je na pol v vodi, na pol že na gladini. Tretji je bele barve, ker je uspešno prehodil vso pot iz teme proti svetlobi.

Zanimivo mi je, da vsak človek v tem mozaiku vidi čisto nekaj drugega, kar je še toliko lepše!

Podobna je tudi pot umetnika, iz teme v svetlobo. Lahko še tako vneto ustvarjaš, iščeš rešitve, kako prodajati lastne umetniške izdelke, lahko si še tako priden in vztrajen, pa ni nujno, da boš sploh lahko kdaj ozrl gladino in zadihal kot je treba. Eni se tolažijo pri tem s karmo, da jim ni namenjeno, drugi ta  vpliv sicer ne zavračamo popolnoma, ampak nam je bližje miselnost Bruce Leeja, da se ni dobro izgovarjati na okoliščine, temveč ves čas vztrajati pri ustvarjanju priložnosti.

S tem se seveda strinjam, res pa je, da lahko umetniki nehajo vztrajati pri svoji viziji tudi 1 milimeter pod gladino, ker pogosto preprosto ni nekih oprijemljivih dokazov, da so že tako blizu gladine. Koliko umetniških življenj, idej in vizij je na ta način ugasnilo!

Po drugi strani pa ljudje pogosto vidijo uspešnega umetnika šele, ko se povzpne nad gladino, ko mu gre vse zlahka od rok in vse uspeva navidezno brez truda. Kdo jim zameri, da ne morejo videti in vedeti, kaj vse so umetniki preživljali poprej v temi. O tem fenomenu je govoril tudi Frank Sinatra, ko so mu očitali, češ, da je kar čez noč uspel, pa ni bilo ravno tako. Tudi danes nihče ne uspe kar čez noč. Res pa je, da lahko danes umetnik s pomočjo socialnih medijev naredi veliko večji premik v smislu lastne promocije in promocije lastnih umetniških izdelkov, kot bi to lahko počel še pred desetimi leti s takratnimi prijemi.

Če bi mogel oceniti, kje se trenutno nahajam sam, bi trdil, da sem v fazi sivega možiclja. Prišel sem do gladine in končno sem zadihal! Končno! Nikoli nisem imel težav z ustvarjanjem, večja težava je bila prodaja tega, kar sem znal in kar sem ustvaril. Poglobil sem se v internetni marketing, v Twitter, Facebook in Instagram in pridno zbiral sledilce, poslušal prave in tudi “kvazi-guruje” spletnega marketninga, iskal boljše poti, kajti hitro sem se zavedal, da mi nič ne pomaga, če se lahko pohvalim s stotinami všečkov pod mojimi mozaiki, če jih nihče ne kupi. Z všečki se namreč ne da plačati položnice, natočiti bencin v avto ali peljati otroke na sladoled.

Tako sem se naučil, da ni bistvo samo v tem, da imaš 7000 sledilcev na Twitterju ali več kot 4000 všečkov na Facebook fanpageu, ampak, da se je treba nenehno učiti in da je tudi to cela umetnost, da ti začnejo sledilci in fani dejansko zaupati najprej kot človeku in umetniku in da potem prodaja izdelkov sledi sama od sebe. Pogosto se umetniki seveda borimo za preživetje in takrat ni čudno, da iz vsake pore našega telesa žarčimo energijo, ki pravi “kupi, kupi, kupi!” in takrat seveda naših izdelkov ne kupi nihče. Začaran krog, v katerem mnogi obupajo.

Šele, ko se spreminjamo sami, se spreminjajo tudi ljudje in okoliščine okoli nas.

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

***