Zanimivo je, da je lik zmaja znan in popularen že tisočletja in to po celem svetu, sicer ne bi obstajali nešteti miti o zmajih. So mistična bitja in verjetno se sprašuješ, kako to, da je lahko tudi mitološko bitje žival moči? V bistvu sploh ni tako pomembno, ali so zmaji kdaj v resnici obstajali ali ne, gre bolj za vidik energije, ki ga zmaj pooseblja. Dejstvo je, da si lahko različne pojavne energije lažje predstavljamo, če se te manifestirajo na čisto fizični ravni, recimo v našem primeru, v obliki zmaja.

 

Zmaj je vladar vode, zemlje, ognja in zraka. Voda lahko simbolizira nezavedno, fluidnost, modrost prilagajanja. Zemlja lahko simbolizira Mamo Gajo. Ogenj pogosto enačimo s transformacijo, da mora staro zgoreti, da lahko nastane nekaj novega. Daje lahko toploto za preživetje ali uničenje, odvisno, kako ga uporabljamo. Zrak predstavlja mistične lastnosti zmaja, ki niso oprijemljive in vidne.

Blagoslovljen je tisti, ki ima zmaja za žival moči, kajti kdor ga je sposoben zajahati in usmerjati, vlada vodi, zemlji, ognju in zraku

20150901_092442

V preteklosti so enačili zmaja s hudičem, s spolno energijo, z zlom in uničenjem, zato so ga v vseh mitih tudi preganjali in ubijali. Preko teh mitov je možno razbrati, kakšen odnos so imeli ljudje v posameznih obdobjih in posameznih krajih sveta do lastne telesnosti, do svoje spolnosti, do umetnosti in ustvarjanja. Hkrati pa je smešno obiti hudiča, če vemo, da v naravi vlada dualnost, dan in noč, bela in črna, ne bi bilo potem bolj smiselno se naučiti te energije integrirati v neko smiselno celoto svoje biti, kot ubiti?

Zmaj se počuti dobro tako v globinah vode, kot v jamah, kot na nebu, kakšno vsestransko bitje! Ravno zaradi tega premore izredno moč, ko gre za uresničevanje svojega dušnega načrta, saj ima za to na razpolago vsa orodja in znanja.

ps: Če bi rad naročil svoj obesek zmaja, mi piši: roartdoo@gmail.com

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks