Že nekaj časa me mika, da bi iz navadnih kovancev začel delati nakit. Ker imam mozaične počitnice, imam zdaj končno nekaj časa, da uresničujem vse ideje, ki so se mi tekom leta nabirale. Cel teh idej sem seveda pozabil, a ostal je izbor tistih, ki jih je bilo vredno uresničiti in sem spada tudi coin carving in coin cutting.

Pri coin carvingu gre za rezbarjenje kovancev, pri coin cuttingu pa za izrezovanje motivov, ki so odtisnjeni na kovancu. Oboje je res fantastična in seveda nenavadna umetniška obrt. Všeč mi je, ko je možno skorajda iz nič ustvariti nekaj edinstvenega, zato sta mi tako blizu tudi mozaičarstvo in bone carving. Kamenčki za mozaike ležijo povsod naokoli, za bone carving pa je tudi treba samo skuhati juho in že se lahko začne kreativno oblikovanje.

20150819_090136

Tako sem zbil zelo improvizirano stojalo za obdelavo mojih kovancev, da lahko sprostil nakopičene ustvarjalne ideje. Stojalo ni bog ve kaj, ampak omogoča mi raziskovanje zakonitosti materialov in s tem sem zaenkrat čisto zadovoljen. Končno sem se lotil umetniškega raziskovanja.

20150819_102408

Za začetek sem si izbral bolj enostaven motiv in glede na to, da sem rezbaril brez raznih električnih pripomočkov, sem presenečen, kako lepo se da kovino oblikovati z ustreznimi orodji, ki delujejo na “ročni pogon”.

20150819_102428

Spet se je potrdilo dejstvo, da imamo predsodke glede določenih materialov, da so kamni hladni, da je kovina neosebna, hladna, ostra in neprijetna. Izkazalo se je, da temu sploh ni tako. Kovina je zares lep material. V bodoče si želim narediti vsaj nekaj kosov nakita tudi iz kovancev. Do takrat si pa lahko ogledaš, kaj sem v zadnjih tednih ustvaril na področju bone carvinga: http://www.robertlisac.com/bone-carving-galerija/ Vstop brezplačen! ;-) Naročila za obeske sprejemam na roartdoo@gmail.com .

Podobni članki:

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks