Danes zjutraj, ko sem se vozil s kolesom v službo, sem razmišljal o tem, kaj imata skupnega šamanizem in minimalizem. Nisem strokovnjak za šamanizem, res pa je, da simpatiziram s šamanskim pogledom na svet in rad »križam« različne miselnosti in pristope, da na ta način ustvarim neko novo »kombinacijo«. Ko sem še poučeval borilne veščine, sem tako vpletal v vadbo taoistične koncepte, prvine plesa (contact improvisation), ginastico natural, posamezne ideje Feldenkrais metode in rezultati so bili fantastični.

Nagual Uchu na delavnicah vedno znova poudarja, da je na začetku šamanske poti človeku potrebno povrniti osebno moč (personal power). Zakaj? Zato, ker je za šamansko vadbo potreben očitno višji nivo energije, oziroma osebne moči, da se človeku lahko začne »dogajati«.

king george 3

Če sem Uchujevo učenje prav razumel, so vsi postopki na začetku šamanske poti namenjene točno temu, vseeno, ali gre pri tem za »povrnitev izgubljenih delčkov duše« ali za »rezanje energijskih vezi«. Ti postopki, katerih cilj je dvigniti nivo energije posameznika, potekajo na nevidni ravni.  Zanimivo se mi zdi, da je cilj minimalizma na nek način, zelo podoben cilju šamanizma. Če se človek reši fizične, mentalne in še kakšne navlake, mu ostaja več energije za bistvene stvari v življenju. Ne troši več energije za nakupovanje, za modo, za nepotrebno potrošnjo, reklame, gledanje TVja, sesanje, čiščenje prahu, sortiranje, likanje in prestavljanje krame – ali po naše »pospravljanje«. Ali je minimalizem res-odrekanje/ , je pa že čisto drugo vprašanje.

Tako ostane več energije in tudi časa za to, kar nam je pomembno. Ko se ukvarjamo s tem, kar nam je pomembno, nas te dejavnosti dodatno napolnijo z energijo in s tem se nam vrača energija, ki smo jo izgubili nekje na poti potrošništva. Zato verjamem, da je tudi minimalizem ena od možnih poti, da se nam povrne naša osebna moč (tudi, če jo drugače definiramo kot šamani), ker je ne trošimo več za takšne neumnosti kot so ukvarjanje s tem, ali bomo raje kupili pralni prašek, ki premore poleg belega praška še neke modre kroglice ali tistega ta drugega, ki je trenutno v akciji.

Zato se ne čudim, da se šamani kot tudi minimalisti pogosto požvižgajo na splošno sprejete civilizacijske “normative”, ker se jim ne da izgubljati energije za Hello Kitty, bradato Miss Eurovision in Oktoberfest, ampak svojo razpoložljivo energijo raje namenjajo svojemu lastnemu razvoju v najširšem pomenu besede.

Vsak ima očitno svoj način, da si povrne osebno moč, kakšen je tvoj način?

Več o šamanizmu si lahko preberete tukaj:
www.arianasyard.com in www.nagual-uchu.com

PS: Če te veseli ustvarjanje mozaikov, se prijavi na moje e-novice, da boš na tekočem, kdaj bodo naslednje mozaične delavnice. S kodo, ki jo dobiš ob prijavi na e-novice, si lahko snameš mojo brezplačno e-knjigo MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE.