Vsak uslužbenec v podjetju točno ve, kaj vse zajema njegovo delo, na kakšen način lahko napreduje v samem podjetju, skratka njegova pot je več ali manj že začrtana in jasna. Pri umetnikih to pogosto sploh ni tako, saj si mora katalog del in nalog sam sestaviti in kaj vse zajema njegovo delo, je vprašanje, s katerim se mnogi umetniki srečujejo dnevno. V tem članku razlagam, kaj vse kot umetnik ne smete narediti, če se hočete izogniti določenim pastem. Članek predstavlja logično nadaljevanje članka Ko se zeleni umetniki srečajo z nesramnimi pogajalci

Ne bluzite! To pomeni, ne živite iz dneva v dan. Takšno življenje prinaša le redkim zadovoljstvo na dolgi rok. Bluzenje pomeni, da delate malo to in malo ono in nič prav in se potem čudite, zakaj ni pravih rezultatov. Bluzenje pomeni, da zjutraj ne veste, kaj boste čez dan delali. Bluzenje pomeni, da si privoščite izlet v naravo, ko bi morali ustvarjati, biti v studiu ali na sestanku s potencialno stranko.

Erupcija na soncu – Robert Lisac

Ne pristajajte na dela, ki vas ne popeljejo na vaši poti vsaj malce naprej. Če hodite na umetniške kolonije, kjer se ne boste naučili prav nič pametnega, ste pristali na navidezno delo, ki vas ne bo popeljalo eno stopničko višje. Če ste organizator te kolonije, potem ta izjava seveda ne velja 😉 !

Ne sanjajte! Na koncu meseca vam stanje na TRRju zelo jasno pove, ali ste bili kot umetnik tudi v finančnem smislu uspešen ali ne. Pek je uspešen takrat, ko kruh proizvaja IN proda. Umetnik je uspešen takrat, ko ustvarja vrhunsko umetnost in jo je sposoben tudi prodati, da lahko od svojega dela tudi živi. Tudi tu velja minimalistični moto, ki sem ga zasledil pri The minimalists , da denar sam po sebi ne osrečuje, ampak beda in revščina pa tudi ne! Odličen podcast točno o tem lahko poslušate tukaj:

Ne varčujte z denarjem na napačnem koncu! Problem mnogih umetnikov je seveda denar. Knjige o ravnanju z denarjem si lahko preberete v knjižnici. Toplo priporočam vse knjige od Bodo Schaeferja (Pot do finančne svobode). Težava je ta, ker mnogi, pa ne samo umetniki, investirajo svoj denar v napačne stvari. Razsipavanje denarja v barih ob vikendih ni ravno pametna investicija, je pa vložek denarja, pa četudi samo 20 evrov v plačljivo FB reklamo izredno pametna poteza, ki pogosto ne samo povrne investicijo, temveč tudi omogoča nove dohodke (če seveda veste kako je treba celotno zadevo zastaviti!). Možna in smiselna investicija je v tem kontekstu lahko tudi DELAVNICA ZA UMETNIKE, KI ŽELIJO ZASLUŽITI VEČ , ki jo v rednih presledkih organiziram.

Ne izogibajte se izobraževanju na področju prodaje, pogajanj in trženja. Otrok, ki si zakriva oči pred pretečo nevarnost, je sicer res ne vidi in ta izgine iz njegovega vidnega polja, ampak v resnici pa nevarnost še vedno obstaja in ogroža otroka. Isto je pri umetnikih, ko gre za prodajo, lahko si zatiskate oči, da to ni pomembno, ampak to znanje bo vedno ostalo pomembno, tudi, če to zanikate.

Ne zgledujte se po tistih, ki niso dosegli cilja, ki ga želite doseči vi!

Ne zapravljajte časa v krogih ljudi, ki še nikoli niso kupili od vas kakšnega umetniškega dela.

Ne izgovarjajte se na to, da nimate denarja, inspiracije in volje! Kaj lahko naredite v tem primeru, lahko poslušate tukaj:

Vse podcaste si lahko snamete na računalnik ali jih prenesete na telefon in jih poslušate, ko se vozite, likate, pospravljate, ustvarjate.

Ne odlašajte z nalogami, za katere točno veste, da vam bodo prinesle velike koristi, ker se vam trenutno ne da ali ker trenutno nimate “navdiha”. To je prav pogosta umetniška past, v katero se ujamejo mnogi. Zdi se banalna, a v resnici je fatalna! Navdih prihaja z vsakodnevnim rednim in discipliniranim delom.

V članku Plan B lahko prinaša umetnikom več dobička, zadovoljstva in svobode vam bom pokazal zanimivo taktiko, s pomočjo katere boste lahko kot umetnik zaslužili kar nekaj denarja, če se je lotite na pravilen način.

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

Podobni članki: