Priznam, biki smo precej trmasti in pogosto vztrajamo pri svojih odločitvah, čeprav nekako opažamo, da ne prinašajo vedno zadovoljive rezultate. Tako je bilo pri meni glede klešč za steklo, saj sem dolga leta uporabljal totalno neprimerne klešče za ta material. S kleščami, s katerimi sem delal, lahko sicer krasno preščipneš žico ali povlečeš žebelj iz deske, ampak za oblikovanje steklenih mozaičnih ploščic so pa skrajno neprimerne, ker niso natančne. Velik problem je tudi, ker takšne klešče precej nekontrolirano zdrobijo samo steklo. Katere so torej ta prave klešče za steklo?

Prepoznaš jih po tem, da imajo na sprednjem delu dva koleščka. Delo z njimi je res veliko bolj natančno in dejansko lahko z njimi odščipneš tudi milimetrske koščke, če je treba. Videti so takšne:

In kot vidiš, je s steklom treba delati previdno, drugače se hitro porežemo in je potrebno potem prste polepiti z obliži. Sicer pa delo s steklom prinaša obilo veselja, saj so barve steklenih ploščic zelo žive.

DSCN0249-1024x768

Pa še to, ne kupuj teh klešč v art trgovinah, ker so tam enkrat dražje kot v Bauhausu!

***

Sicer pa pripravljam 29.1.2017 na Orlah pri Ljubljani mozaičarsko delavnico, kjer se bomo seznanili z indirektno metodo ustvarjanja mozaikov. To metodo je treba obvladati, kadar želimo pri mozaiku ustvariti popolnoma ravno površino, recimo za mozaične mize, stene ali tla. Po mojem bo zabavno, saj bo prvi del delavnice v znamenju ustvarjanja mozaika po tej starodavni metodi. Drugi del bo bolj moderne narave, saj bomo mozaik iz hrbtne strani zalili z betonom. Več o tej delavnici, kjer bo glavni material za ustvarjanje kamen, si lahko preberete tukaj!

Primer mozaika, ki je nastal s pomočjo indirektne metode:

000-cover

***

Vesel bom, če všečkate moj facebook fanpage, kjer objavljam svoje slike in članke o mozaikih in kjer je govora tudi o prodajnih tehnikah za umetnike. Če ste “všečkarsko” razpoloženi, kliknite semkaj! 🙂