To je najbolj osnovno vprašanje, ko se človek začne ukvarjati z mozaiki. Predstavil bom najbolj osnovne načine oblikovanja mozaičnih ploščic. Gre za teoretični del, ki je zelo pomemben in v spodnji obliki ga predstavim na ta način na vseh svojih mozaičnih delavnicah.

V prvi vrstici vidiš, kako iz kvadratne mozaične ploščice lahko dobiš enakokrake trikotnike. Če potrebuješ še manjše enakokrake trikotnike preprosto obstoječa trikotnika razpoloviš na prikazan način.

V drugi vrstici je prikazano, kako iz kvadratne mozaične ploščice lahko narediš 4 manjše kvadratne mozaične ploščice. Kadar želiš iz navadnih mozaičnih ploščic običajnih dimenzij pridobiti mikromozaične ploščice, postopek preprosto ponavljaš dokler ploščice ne dosežejo prave dimenzije.

Če želiš ustvariti krog, si oglej tretjo vrstico. Najprej odščipneš vogale kvadrata. Nato odščipneš še vogale osemkotnika in dobiš soliden krog.

V zadnji vrstici je prikazan način, kako preščipneš mozaično ploščico, če želiš oblikovati del krivulje. Prvi košček pustiš takšnega kot je, drugega pa samo obrneš za 180 stopinj in ga priključiš prvemu in že imaš del oboda.

Če želiš prejemati več tovrstnih koristnih informacij, se prijavi na moje e-novice (desno zgoraj), ki izhajajo dvakrat mesečno. V njih posredujem koristne informacije o teoriji in praksi mozaičarstva ter tudi koristne nasvete za umetnike, ki želijo izvedeti, kako prodajati svoje izdelke. Ob prijavi na e-novice dobiš tudi brezplačno e-knjigo MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE. Ob prijavi na brezplačne e-novice dobiš geslo, s katerim si lahko snameš brezplačno e-knjigo.

Zdaj, ko veš, kako se oblikujejo mozaične ploščice, pa je pomembno, da seveda veš, kako jih je treba zlagati na pravilen način. Kako to gre, si lahko prebereš tukaj: Pravila za polaganje mozaičnih ploščic

Če imaš bilo kakšna vprašanja glede mozaičarstva ali glede tega, kar sem napisal, mi spodaj preprosto napiši vprašanje in bom z veseljem odgovoril.

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks