Na gibalnem nivoju  obstaja nekaj kriterijev, po katerih dokaj hitro prepoznaš mojstra borilnih veščin in športov:

1. Lahkotnost gibanja

Tudi, ko gre za največje telesne napore, je gibanje videti elegantno in lahkotno. Največja razlika med začetnikom in mojstrom je ta, da začetnik uporablja bistveno preveč energije za izvedbo posamezne tehnike. Mojster uporabi ravno toliko energije, da lahko tehniko izvede, ne preveč in ne premalo. Dobra analogija je zategovanje pipe. Začetnik zateguje pipo do konca. Zateguje jo še takrat, ko voda že zdavnaj ne teče več iz nje. Mojster zategne pipo samo toliko, da voda neha curljati iz pipe in nič več.

2. Gibanje je avtomatizirano

Začetniki morajo med gibanjem razmišljati, kaj bodo sploh naredili. Mojstri borilnih veščin ne razmišljajo, tehnike se kar “zgodijo”.  Karikirano rečeno: začetnik med izvajanjem tehnik “mozga” kot zmešan in ne naredi nič pametnega. Mojster borilnih veščin se  med izvajanjem tehnik istočasno pogovarja z drugimi o politični situaciji v državi, rešuje križanke in si pili nohte ;-)!

3. Sposobnost improvizacije

Celotno zgodbo prenesimo na področje plavanja. Začetnik, ki se je naučil pravkar plavati žabico, se bo takoj utonil, ko se bodo pogoji, v katerih se je naučil plavati, spremenili. Če ga vržeš v mrzle brzice neke deroče reke, bo konec z njim. Mojster plavanja bo sproti izbiral ustrezno tehniko plavanja. Na nekaterih odsekih bo plaval kravel, ko bo potrebno, bo miroval in pustil, da ga nese tok… V mirnih vodah, kjer ni ovir, bo preklopil na hrbtni slog plavanja, da si opomore in če zagleda ovire na svoji poti, začne plavati žabico, ki mu omogoča, da se ne zabije v kakšno skalo.  Zelo podobna situacija je na področju borilnih veščin in športov. Mojster preprosto reagira na dano situacijo in čisto podzavestno izbere situaciji primerno tehniko. Začetnik pa se zaman trudi, da bi s tisto eno tehniko, ki jo “obvlada”, preživel v različnih situacijah, pogosto mu to seveda ne znese.

Za konec klikni na spodnji link in si poglej posnetek, kjer moj prijatelj Aljoša demonstrira razne tehnike filipinskih in indonezijskih borilnih veščin. Zame spada Aljoša v kategorijo tistih, ki definitivno izpolnjuje vse tri točke, ki sem jih zgoraj navedel. Seveda, ni edini, ki mu to uspeva, ampak zakaj bi delal reklamo za tuje strokovnjake, če jih imamo cel kup tukaj v Sloveniji? Evo: http://www.youtube.com/watch?v=GjkHDEJWlzY .

PS: Če želite 2 x na mesec prejemati koristne informacije v zgornjem slogu, se prijavite na e-novice. Vesel bom, če všečkate: facebook O TELESU

Podobni članki: