Ko imaš vsega dovolj, ko želiš, da steče iz tebe vsa negativna energija, se lahko po mozaičarsko prizemljiš. Dobesedno! Kako poteka takšno prizemljevanje?Čisto preprosto, odpreš vrata in greš peš, s kolesom ali z avtom do kakšne reke in začneš nabirati tiste kamenčke, ki ti pritegnejo pozornost. Vsakič, ko pobereš kamen, se dotakneš matere zemlje in to početje je znanstveno dokazano zdravilno.

Zakaj smo, ko smo na morju, polni energije? Ker hodimo naokoli bosi in smo v stiku z zemljo. Na youtubu si lahko ogledaš cel kup dokumentarcev na to tematiko, samo vtipkaj »earthing« in po desetih minutah ti bo vse jasno.

Jaz se na ta način redno prizemljujem, saj potrebujem za različne mozaike različne materiale. Takoj, ko so primerne temperature, sezuj čevlje in nogavice in bos nabiraj, če to teren dovoljuje, kamenčke za naslednji mozaik. Sleči tudi majico, naj te sonce poboža.

User comments

Po barvi kože poleti prepoznaš različne vrste mozaičarjev. Ta bledi in bele polti so tisti, ki kupujejo svoje mozaične ploščice v art trgovinah, »hrustljavo zapečeni« pa tisti, ki si pogosto nabirajo svoj material sami 😉 . Na tem mestu naj pripomnim, da imajo zame mozaiki, ki so se sestavljeni iz matrialov, ki jih mozaičar nabere sam, mnogo več duše in so mnogo bolj originalni, kot mozaiki iz »industrijskih« mozaičnih ploščicah.

Prav tako pa prizmelji človeka na svoj način seveda narava, sploh pa reke in seveda morje, kjer praviloma vedno vlada neko prav posebno vzdušje. (V tem kontekstu priporočam branje knjige Siddharta, ki jo je napisal Herman Hesse) Zato mi je tudi všeč mozaičarstvo, ker je del te umetnosti naravni material – kamen, ki ga poleg tega še nabiramo v naravi. Torej, če se hočeš prizemljiti, pojdi v naravo nabirat kamenčke. Jaz hodim pogosto ob Savo, vsake toliko časa pa tudi v Bale, kjer je plaža s posebnimi belimi kamenčki. Če vzameš zraven še ženo/moža, otroke, vnuke, prijatelje, zna biti prav tako veselo, sploh, če imaš v nahrbtniku še vse, kar potrebuješ za piknik v naravi.

***

Sicer pa pripravljam 29.1.2017 na Orlah pri Ljubljani mozaičarsko delavnico, kjer se bomo seznanili zindirektno metodo ustvarjanja mozaikov. To metodo je treba obvladati, kadar želimo pri mozaiku ustvariti popolnoma ravno površino, recimo za mozaične mize, stene ali tla. Po mojem bo zabavno, saj bo prvi del delavnice v znamenju ustvarjanja mozaika po tej starodavni metodi. Drugi del bo bolj moderne narave, saj bomo mozaik iz hrbtne strani zalili z betonom. Več o tej delavnici, kjer bo glavni material za ustvarjanje kamen, si lahko preberete tukaj!

Primer mozaika, ki je nastal s pomočjo indirektne metode:

000-cover

***

Vesel bom, če všečkate moj facebook fanpage, kjer objavljam svoje slike in članke o mozaikih in kjer je govora tudi o prodajnih tehnikah za umetnike. Če ste “všečkarsko” razpoloženi, kliknite semkaj! 🙂