Biti umetnik v Sloveniji ni lahko. Načeloma lahko umetnik ubere tri poti:

1) Lahko samo ustvarja in živi od tega, kar mu uspe prodati.
2) Prodaja svoje znanje in služi z delavnicami, tečaji in inštrukcijami.
3) Kombinira lahko zgornja dva pristopa.

Ker sem svoj umetniški posel zgradil predvsem okoli druge točke, bo danes govora predvsem o tem področju. V to smer sem se podal, ker sem ugotovil, da sem na tem “delavniškem” področju najmočnejši. V sebi imam pač ta pedagoški gen in uživam, ko lahko predajam znanje tistim, ki si ga želijo. Tako trenutno na umetniškem področju ponujam mozaične delavnice in delavnice za umetnike, ki želijo zaslužiti več.

Na začetku svoje poti sem se tudi s promocijo tečajev in delavnic zelo mučil, dokler nisem napisal prve e-knjige Mozaik – priročnik za začetnike. S pomočjo te brezplačne e-knjige sem začel privabljati na svojo spletno stran takšne ljudi, ki jih ta tematika zanima. Ta e-knjiga mi še danes dobro služi, vendar je treba iti v korak s časom zato sem pred kakšnim letom napisal še eno in sicer Kako določiš pravo ceno svojih umetniških izdelkov? Tudi ta mi je omogočila, da se mi je na mailing listo prijavilo več sto ljudi. Obe e-knjigi dobite tukaj! Danes je na moji mailing listi 1708 ljudi! (Če vam prenos e-knjige zaradi tehničnih težav ni uspel, mi prosim napišite mail na roartdoo@gmail, da vam jih pošljem!) V resnici bi jih moralo biti krepko čez 2000, ampak zaradi “zdravja” mailing liste sem zbrisal več kot 400 ljudi, ki mojih e-novic ni dovolj redno bralo.

delavnica

Brezplačna e-knjiga je torej odlični prvi korak, če želite dobiti cel kup potencialnih strank, ko se odločite, da boste na področju umetnosti služili predvsem z delavnicami. Drugi korak je, da za e-knjigo zahtevate e-mail interesenta, tretji korak je, da mu pošiljate v rednih presledkih zanimive e-novice. Preko e-novic mu lahko seveda ponudite svoje umetniške delavnice in tečaje. Takšen je moj poslovni model, ki se je kar dobro obnesel.

Seveda obstaja kar nekaj pasti, ko se začnete tržiti kot umetnik, ki živi predvsem od delavnic:

1. Brezplačna e-knjiga vam ne bo prav nič koristila, če ne boste vedeli, kako jo promovirati. E-knjiga, ki je ne promovirate, ne bo nihče prebral, ker zanjo tudi nihče ne bo vedel. Zato je promocija e-knjige ključnega pomena.

2. Hitro lahko naredite nepotrebne napake iz nevednosti, ne samo pri pisanju, tudi na vseh ostalih področjih. Tudi sam sem jih v preteklosti naredil kar nekaj. Največja je bila gotovo ta, da za prvo e-knjigo nisem zahteval e-mail naslovov interesentov, ker sem menil, da bom zaslužil z reklamo v samih e-knjigah dovolj. motil sem se.

3. Če se odločite, da boste zaslužili tudi z oglasi v e-knjigi, nujno naredite pogodbo s potencialnim oglaševalcem, ki vam bo koristila v primeru, da ste naleteli na nekoga, ki do potankosti obvlada kulturo neplačevanja svojih obveznosti.

4. V brezplačni e-knjigi rešite samo en problem stranke in ne vseh! Zato je dovolj, če je e-knjiga dolga 10 do 30 strani s slikami vred. Če si preberete mojo e-knjigo MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE, boste ugotovili, da sem razložil samo čiste osnove mozaičarstva. To pomeni, da sem bralcu razložil, katere materiale naj uporablja, katera orodja naj si nabavi in kako se ustvarja mozaike na najbolj osnovni način s pomočjo direktne metode. Vsak, ki ga mozaičarstvo zanima, mi bo za te informacije verjetno hvaležen, če bo želel več informacij pa je samo še majhen korak do odločitve, da pride na mojo mozaičarsko delavnico. Tako zmagava oba, bralec moje e-knjige in jaz. Podobno je z mojo e-knjigo Kako določiš pravo ceno svojih umetniških izdelkov? Rešuje en problem umetnikov, ne pa vseh. Reševanje ostalih problemov, kot so pravilna promocija na spletu in v živo, kako se pogajati s kupci, vse te probleme rešujemo na delavnici za umetnike, ki želijo zaslužiti več, ki jo organiziram v rednih presledkih.

5. Ko pišete kot umetnik e-novice za potencialne stranke, ki bi si želele naučiti to, kar ponujate vi, je pomembno, da jim dajete res koristne in uporabne nasvete.  S tem želim povedati, da bo vaše število bralcev, ki odpre in prebere vaše e-novice, zelo hitro začelo padati, če boste e-novice uporabljali samo za promocijo svojih del in uslug kot umetnik. Zato poskušam v svojih e-novicah, na katere se lahko naročite desno zgoraj, vedno podajati neko dobro mešanico zanimivih, koristnih, uporabnih in tudi zabavnih informacij, da si tako zaslužim pravico, da vmes omenim tudi svoje delavnice. Bolj, ko boste pisali e-novice kot oseba, ki dejansko ste in ne kot prodajalec, več ljudi bo prebralo vaše e-novice. Dober dokaz za to trditev so bile e-novice z naslovom Največja napaka, ki sem jo naredil kot umetnik. Gre za osebno izpoved, ki bo morda nekoga navdihnila, da iste napake, kot sem jo storil jaz, ne bo ponovil. Torej bodite v prvi vrsti najprej to, kar dejansko ste in upajte si to plat tudi pokazati, potem bo tudi prodaja stekla na bistveno lažji način.

6. Pri meni se je zelo obneslo, da ponujam vsak mesec po eno mozaičarsko delavnico. Da se bi ljudje vračali, ponujam vsakič drugačno tematiko. Včasih udeleženci izvedo, kako se uporablja neka nova tehnika, drugič, na kaj je treba paziti, ko se lotijo izdelovanja mozaikov s posameznimi materiali. To pomeni, da se lahko na delavnice prijavijo VSI interesenti, tako začetniki, kot nadaljevalci. Začetniki se bodo naučili osnov, nadaljevalci pa bodo, ker gre vedno za nove tematike, svoje obstoječe znanje nadgradili. Za ta model sem se odločil, ker raje poučujem na bolj intenziven in zgoščen način in za to so idealne enodnevne delavnice, kjer po končani delavnici vsi udeleženci odnesejo domov novo znanje in seveda nov mozaik.

Kako zastavim delavnice, da se jih ljudje dejansko odločijo udeležiti, si lahko preberete spodaj.

***

29.1.2017 na Orlah pri Ljubljani pripravljam mozaičarsko delavnico, kjer se bomo seznanili z indirektno metodo ustvarjanja mozaikov. To metodo je treba obvladati, kadar želimo pri mozaiku ustvariti popolnoma ravno površino, recimo za mozaične mize, stene ali tla. Po mojem bo zabavno, saj bo prvi del delavnice v znamenju ustvarjanja mozaika po tej starodavni metodi. Drugi del bo bolj moderne narave, saj bomo mozaik iz hrbtne strani zalili z betonom. Več o tej delavnici, kjer bo glavni material za ustvarjanje kamen, si lahko preberete tukaj!

Primer mozaika, ki je nastal s pomočjo indirektne metode:

000-cover

Podobni članki: