Minimalizem si vsak, ki se z njim ukvarja, razlaga drugače. Zato se lahko minimalisti med sabo zelo razlikujejo. Na bolj hudomušen način sem predstavil različne tipe minimalistov.

Antiminimalist

Vse, kar antiminimalist dobi v roke, je treba nekam spraviti in seveda obdržati, saj nikoli ne ve, kdaj bo lahko to stvar spet uporabil. Zanj so minimalisti čudni, čeprav se teoretično z njimi krasno dopolnjuje. Vse, kar bi minimalist nesel na Karitas ali Rdeči krič, na odpad ali podaril komu drugemu, bi antiminimalist z veseljem imel.

Prisilni minimalist

Veliko državljanov Slovenije živi na nek način minimalistično življenje, ne zaradi tega, ker jim je to všeč, ampak zato, ker jim ekonomska situacija trenutno ne dopušča drugačnega življenja. Takšnemu človeku razlagati prednosti minimalizma je kot, če bi lačnemu razlagal, kako je dobro, da je lačen.

Prostovoljni zmerni minimalist

V to skupino spadajo vsi tisti, ki so ugotovili, da je lahko minimalizem krasno orodje za poenostavljanje življenja. Zato poskušajo iz življenja odstraniti vso odvečno kramo in ukiniti neplodne odnose. Povečan prostor delovanja, ki si ga na ta način pridobijo, raje usmerjajo v odnose s tistimi, ki so jim blizu in v iskanju novih doživetij. Zmernim minimalistom je pomembna streha nad glavo, redni obroki in približno normalno vključevanje v družbo, čeprav so za družbo že rahlo čudni.

Asketski minimalist

Asketski minimalist se z eno roko biča in z drugo slika selfije. Pomembno mu je, da drugi vidijo, da trpi. Črti vse ostale oblike minimalizma, ker je v njih prisotna premajhna mera trpljenja. Če ima slučajno kdo še avto in streho nad glavo, to gotovo ne spada v koncept asketskega minimalizma.

Digitalni nomad-minimalist

Prepoznate jih po tem, da imajo vso imetje v majhnem nahrbtniku, iz katerega štrli prenosni računalnik. Živijo od WiFi-ja in internetnega marketinga in spijo na tujih zofah, nekje daleč vstran od doma.

Nobel minimalist

Nobel minimalist rad poenostavlja življenje, ni pretirano navezan na stvari, ima pa rad na sebi kakovostno robo. Rad se prehranjuje s kakovostno hrano in to, kar mu je po minimalistični čistki ostalo, so kakovostne stvari. Če je treba, si tudi kupi kakovosten izdelek zato, ker si ga lahko privošči in ker ga želi čim dlje uporabljati. Na bančnem računu ima toliko denarja, da svoje težave rešuje na eleganten način.

Minimalist naturšček

Takšne minimaliste prepoznate po tem, da živijo nekje v naravi in sploh ne vedo, da so minimalisti. Zanje je minimalizem način življenja, ki so si ga sami izbrali, ker jim je pisan na kožo. Zelo so povezani z naravo, radi izdelujejo stvari sami in radi reciklirajo. Pogosto so vegani ali pa jedo veliko manj mesa kot ostali.

00000001

Minimalist športnik

Minimalist športnik uživa v najbolj preprostih oblikah gibanja kot so hoja, tek, plavanje in kolesarjenje. Zakaj? Ker niso odvisni od članarin, telovadnic, profesorjev športne vzgoje, od društvenih statutov, odpiralnih časov in od neke “fancy” opreme. Uživajo, ker takrat, ko se gibajo, preprosto so, ker so v stiku s sabo in z naravo. Nekateri so minimalisti samo, ko se gibajo in se potem vračajo v neminimalistični svet zato, da mu na naslednjem treningu spet ubežijo. Nekateri pa so minimalisti tudi, ko se jim vadba preneha.

Minimalist z velikim praznim stanovanjem

Minimalista z velikim praznim stanovanjem lahko pogosto srečate na Youtubu, kako razkazuje ogromno večsobno stanovanje, ki je seveda čisto prazno. Spi na armafleksu, ker postelje nima (preveč razkošno!). Takšen minimalist z veseljem plačujejo pretirane najmenine za tako velika stanovanja samo zato, da ustvari ustrezen kontrast med armafleksom in ogromnim stanovanjem, ki bi se v bolj poceni enosobnem stanovanju čisto razblinil.

Minimalist, ki postavlja vidne meje med sabo in neminimalističnimi družinskimi člani

Ta minimalist svoje prazno kraljestvo loči od neminimalističnih družinskih članov ali sostanovalcev s črto na tleh. Pomembno je namreč, da se ve, kje se minimalistični svet začne in kje konča. Jasno, da vnos krame v minimalistično področje seveda ni dovoljen.

Diskreten minimalist

Diskreten minimalist lahko živi čisto normalno in dokaj neopazno minimalistično življenje, ker živi z družino, ki sploh nima minimalističnih tendenc. Ker sam nima več krame, pospravlja kramo drugih.

Subsupreme minimalist

Minimalist, ki se je odrekel  strehi nad glavo, obleki in hrani, je subsupreme minimalist. Pod kontrolo ima vse telesne funkcije in je duhovno tako razvit, da živi samo od prane.

Nadsupreme nirvanični minimalist

To je minimalist, ki se je odrekel  strehi nad glavo, obleki in hrani ter ima pod nadzorom vse telesne funkcije. Duhovno je prispel do te točke, da se mu zdi potratno živeti od prane in zato živi od ničesar.

Dobro minimalistično karmo si lahko prislužite s tem, da všečkate mojo minimalistični facebook fanpage: https://www.facebook.com/SloMinimalist/

Kakšen minimalist si ti? :-)?

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

Podobni članki: