Zdaj že lep ćas poslušam podcaste tistih strokovnjakov, ki so najboljši na tistem področju, ki me trenutno zanimajo. Tako sem zadnje tedne poslušal veliko podcastov od Amy Portrefield in Michael Stelznerja o socialnih medijih, zadnji teden pospešeno proučujem Bryan Harrisa, ki je guru na področju izgradnje mailing liste, redno poslušam tudi podcast EOFIRE od John Lee Dumasa, ki vsak dan intervjuja po enega uspešnega človeka in še bi lahko našteval.

Večino podcastov poslušam, ko se vozim v službo in potem poskušam čim prej slišano spraviti v prakso. Tako sem se zdaj lotil Bryanovih taktik za povečevanje moje mailing liste (seznam naročnikov na moje e-novice) in mi to kar dobro uspeva, saj se mi naroča približno 10 ljudi na dan na e-novice. Saj so se že prej, ampak ta človek me je prepričal, da je to res srce vsakega podjetja, vsakega umetnika, poslovneža in izvedel sem nekaj odbitih taktik. Bryan Harris (www.videofruit.com) je med drugim izustil, da se je pridružil “Društvu št. 5”.

Kaj hudiča je to, sem si mislil. Sledila je razlaga, ki mi je bila všeč, gre v bistvu za navado, da vstajaš ob petih zjutraj in narediš najvažnejše stvari zjutraj, ko si še pri močeh.

To navado sem zasledil pri mnogih strokovnjakov, ki sem jih poslušal (razen pri Tim Ferrisu, ki pa je nočna ptica) in vsi utemeljujejo obstoj te navade s tem, da…

  1. Imajo zjutraj mir. Ni klicev, mailov, celo facebook še spi 😉
  2. Ni družinskih obveznosti
  3. Lahko se osredotočajo samo na to, kar jim je pomembno in sicer, dokler imajo za to še energijo

Precej časa sem tudi sam vstajal ob petih zjutraj, pa ne zato, ker mi je to bilo všeč, amapk, ker sem moral, zaradi dela, ki sem ga opravljal. Takrat se mi je zdelo to totalno nečloveško, evo, zdaj pa že nekaj dni vstajam prostovoljno ob petih in se lotevam zame pomembnih nalog že zjutraj. Zjutraj napišem svoje članke za blog, posnamem kakšen podcast, uredim kakšen youtube filmček, skratka opravljam stvari, ki so kreativne in za katere potrebujem mir.

Ne vem, ali se bom tudi v bodoče držal te navade, ampak zaenkrat je obrodila hudo dobre rezultate in bom vztrajal pri tem početju. Res pa je, da se na račun te nove navade odpovedujem večernemu poležavanju na zfoi in buljenju TVja. To pomeni, da hodim spat ob podobnem času kot moji otroci :-)!

Če sem prižgal TV, potem samo zato, da vsak dan posebej ugotavljam, da s tem trošim brez veze svoj čas (in življenje) in večino časa pred TVjem tako ali tako “štrkam”, ker obupno iščem kaj pametnega za gledati, ampak načeloma le redko najdem res kaj pametnega. Ni potem bistveno bolj koristno, če ta čas izkoristim za spanje?

Še posebej koristna se mi zdi ta navada za vse tiste, ki zaenkrat še jahamo na dveh konjih (služba, v katero moramo hoditi in naš lasten posel, kjer smo sami svoj šef), kajti, če hočeš presedlati na svoje, potem je logično, da najbolj dragoceni del dneva, ko imaš največ energije, posvetiš prav sebi in svojemu poslu. V tem jutranjem času je nastal tudi članek Tako sem naredil reklamo za 6 evrov, ki jo je videlo 8100 ljudi ! Kaj vse je treba vzganjati, da človek lahko počne to, kar rad počne in še zdaj ne morem verjeti, da sem zaplul tudi v te vode. Kriva je umetnost! 😉

***

Če želiš prejemati e-novice a la Lisac, kjer gre za praktične nasvete v zgornjem stilu ter za informacije o mozaičarstvu in drugih področjih, s katerimi se trenutno ukvarjam, vnesi ime in priimek desno zgoraj v tista polja 😉

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

Nekaj mojih podcastov “Iz dnevnika umetnika”: