Pred nekaj dnevi sem moral zabavati otroka, zato smo se spravili delati majhne mozaikce, ki naj bi služili kot podstavek za pijačo.  Ko sem jih položil na tla, da bi jih slikal, mi je postalo še bolj jasno, kako zelo vsak mozaik razodene zelo veliko o umetniku, ki ga je ustvaril.

Pove nam, kako umetnik funkcionira in po čem hrepeni? Je natančen? Je površen? Premore potrpljenje? Je bolj impulziven? Rad provocira? Je umirjen? Uporablja živahne ali bolj umirjene barve? Je kompozicija divja, nelogična ali premišljena in skrbno načrtovana?

Z malo vaje se da takšne in podobne razbrati iz vsake umetniške stvaritve, ne samo iz mozaikov. Še bolj zanimivo pa postane, ko smem opazovati mozaičarje vseh starosti pri delu. Sam proces ustvarjanja pove še skoraj več kot sam končni izdelek.

Videl sem že mozaičarja, ki je več kot eno uro razmišljal, kako bo zastavil preprost mozaični okvir. Ko se je lotil pa praktičnega dela, je delo steklo zelo hitro in po načrtu. Še bolj zabavno postane, ko mi je dano opazovati interakcijo dveh ali več oseb, ki skupaj ustvarjajo mozaik. Kdo je vodja v skupini? Kako vodi? Kako se odzivajo ostali? Gre bolj za enakovredno in demokratično ustvarjanje? Se sproti popravlja smer ustvarjanja ali se vsi v skupini držijo načrta kot pijanec plota?

Torej mozaik umetnika  in sam proces ustvarjanja povsem razgalita umetnika. Za tiste, ki so sposobni te stvari »videti« in »čutiti« odpadejo vsi filtri, ni več mask in pretvarjanja. Prav zaradi tega mi je res VSAK mozaik zanimiv, kajti vsak mozaik nam želi zaupati čisto svojo zgodbo o človeku, ki ga je ustvaril!

3 mozaiki 42 7 2

Levo moj mozaik (41 let) , v sredini mozaik 7 letne deklice, desno pa mozaik 2 letne deklice.Slika pove vse.

Spadam med tiste, ki jim je mozaik takšen pripomoček, tako kot »šlogarci« karte, da lažje dojemam, koga imam v resnici pred sabo. Zato mi je prav smešno, ko pogledam svoje stvaritve skozi ta očala, saj mi zelo odkrito povedo tudi to, kar morda sam sebi sploh nisem pripravljen priznati. Tako je to, resnica vedno pricurlja kje na dan, včasih tudi s pomočjo mozaikov.

***

Morda te zanima še to?

Intervju: IZDELOVALEC MOZAIKOV ROBERT LISAC (RADIO SLOVENIJA 1) : ttp://www.robertlisac.com/intervju-radio-slovenija1/

PS: Če te veseli ustvarjanje mozaikov, se prijavi na moje e-novice, da boš na tekočem, kdaj bodo naslednje mozaične delavnice. S kodo, ki jo dobiš ob prijavi na e-novice, si lahko snameš mojo brezplačno e-knjigo MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE.