Metod Horjak: Robert, zadnje čase govoriš o spremembah v svojem delu. Kakšne so te spremembe? Od kod izhajaš s svojim delom in v katero smer, področje se želiš napotiti zdaj?

Robert Lisac: Preveč dolgo sem poskušal svoje delovanje oklestiti na eno samo področje na škodo vseh ostalih mojih znanj, ki sem jih čutil za svoje in ki sem jih želel deliti z drugimi. Sem “multipraktik” in sklenil sem, da bom počel več RAZLIČNIH stvari hkrati, čeprav je to skregano s splošno doktrino, da si lahko dober samo na enem področju, kar pa sploh ni res! Zato zdaj organiziram delavnice mozaičarstva in tudi delavnice samoobrambe. Pri vsem, kar počnem, me zanima ZAKAJ nekaj deluje, torej princip delovanja, ne pa podrobnosti in dlakocepstvo.

 vir slike : Zala Prusnik FB profil

Metod Horjak: Na internetu je polno kratkih in dolgih video zapisov o samoobrambi ter borilnih veščinah. Ter seveda ponudb nakupov raznih CD-jev in seminarjev. Zakaj se ljudje vseeno odločajo za tvoje delacnice ter seminarje s teh dveh področij?

Robert Lisac: Verjetno se ljudje odločajo zato za moje delavnice, ker ne skrivam znanja in ker jim posredujem VSE, kar pač v tistem trenutku vem in znam z iskrenim namenom, da si človek vzame točno to kar potrebuje in lahko to čim prej in če je le možno TAKOJ uporabi v praksi. Zato rad poučujem po načelu “learning by doing”, ker gre po mojih izkušnjah v najkrajšem času najgloblje.

 Metod Horjak: Kakšna je razlika med borilnimi veščinami in samoobrambo? Gre tu za isto stvar?

Robert Lisac: Cilj vseh borilnih veščin je, da se človek nauči sam obraniti. Torej gre pri samoobrambi za končni cilj in zato mi je ta izraz “samoobramba” malce “smešen”, ampak ga uporabljam, da ljudje vedo za kaj približno sploh gre.  Cilj šprinta je tudi preteči skozi cilj, pa se šprintu ne reče “tek skozi cilj”, zato mi je malo čudno neko dejavnosti definirati preko cilja, če že ima svoje ime. Seveda je to moja čisto lastna interpretacija teh terminov in ni nujno, da je za nekoga drugega sploh pravilna.

Metod Horjak: Če odmislimo očitni aspekt samoobrambe – samoobrambo samo – katere so še koristi treninga le-te, oz izpopolnjevanja/učenja na tem področju? Bralce, ki nimajo izkušenj na tem področju bo verjetno zanimalo še -kaj se je za popolnega začetnika najprej pametno naučiti?

Robert Lisac: Borilne veščine, pa tudi borilni športi vsebujejo zelo široko paleto najrazličnejših gibanj (vlečenja, udarjanja, metanja, držanja, nošenja, dvigovanja…), ki trenirajo res celo telo na zelo učinkovit in raznolik način. Le poglejte si postave boksarjev, judoistov, rokoborcev in seveda vseh ostalih borcev najrazličnejših slogov. Praviloma premorejo vsi zelo atletsko postavo in glede na telesno težo nenormalno razvito moč, podobno plezalcem. Eden  največjih koristi pa je gotovo ta, da med drilanjem ali med športno borbo res vsak čisto izklopi um, ker, če ga ne izklopi, jih bo preprosto “fasal”. Večino borcev sploh ne ve, da so odvisni od tega “možganskega odklopa” in niti ne toliko od borilnih veščin ali športov, ki jih trenirajo. Ko um med borbo končno utihne, je to meditacija v gibanju.

Metod Horjak: Kmalu skupaj organizirava enodnevno delavnico, kjer bodo udeleženci deležni z moje strani praktičnega znanja o kurjenju maščob ter metabolnih treningov, s tvoje pa tvojih izkušenj ter znanja samoobrambe, ki je primerna prav za vse (stare in male, ženske in moške). Mi lahko zaupaš, kaj misliš na tej delavnici udeležence naučiti – kakšna je razlika med “ostalimi” tečaji samoobrambe in znanjem, ki bo posredovano tu?

Robert Lisac: Če bi nekdo opazoval dogajanje na delavnici in jo primerjal z drugimi delavnicami, navzven verjetno ne bi bilo videti nobene razlike. Če pa gremo globlje, je razlika precej velika. Drugi pogosto poučujejo celo kolekcij tehnik v stilu “če nasprotnik naredi to, potem ti narediš to”. Kadar poučujem tehnike, jih poučujem zato, da udeležencem razložim ZAKAJ te tehnike delujejo in kakšen je “gameplan”, torej princip za temi tehnikami.

Pred mnogimi leti sem poučeval na Braču slovenske študente “samoobrambo”. Učil sem jih tako kot Paul Vunak, če te kdo napade z nožem, takoj začni uresničevati načelo “run, hide or fly”! Če to ni možno, poskrbi, da nekaj najdeš, kar lahko daš med sabo in nasprotnika kot neke vrste ščit. Točno en dan kasneje je bilo nekaj teh študentov napadenih s strani nekega vročekrvneža, ki jih je hotel očitno nabosti s “širhaklom”, s tisto špičasto kovinsko palico, s katero spravljamo goreča drva v kaminu v red. Študentje so se spomnili mojih besed, v bistvu PRINCIPA in so takoj pograbili stole, ki so jih držali pred sabo kot ščit pred poblaznelim agresorjem, ki se je potem hitro umiril, ker je videl, da s svojim pristopom ne bo uspešen. Če bi jih takrat učil zgolj samo tehnike, bi brcnil v temo, ker še nikoli v življenju nisem poučeval samoobrambnih tehnik proti “širhaklu”. Z vedenjem o principu pa so se študentje uspeli v trenutku prilagoditi situaciji in uspešno braniti. Zato trdim, da poučujem principe in ne tehnike. Tehnike potrebujem samo zato, da udeleženci bolje razumejo dani princip in to je glavna razlika.

Takšne principe mislim poučevati na tečaju na področju golorokega bojevanja, kot tudi pri uporabi improviziranega orožja. Tega se že zelo veselim!

PS2: Če želite dobiti brezplačno e-knjigo KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV, kliknite na to povezavo: http://www.robertlisac.com/e-knjige/