Sašo Weixler je glavni trener Fight Cluba Ljubljana in že precej časa uspešno poučuje boks in kikboks. V intervjuju mi je zaupal kar nekaj pristopov, kako je uspel v relativno kratkem času formirati dokaj močno boksarsko skupino z borci, ki jim je boks način življenja.   

Domen in trener Sašo Weixler

Robert Lisac: Nekje sem prebral, da potrebno 7 let, da narediš res dobrega boksarja. Se s to trditvijo kot trener strinjaš?

Sašo Weixler: To je zelo relativno, vendar sam misim, da je številka pretirana. Določeni boksarji, ki so talentirani lahko dosti prej uspešno prikažejo svoje sposobnosti v ringu in tudi dosti prej napredujejo v kvalitetnega mednarodnega boksarja.

Robert Lisac: Zanimivo mi je, da je boks, zelo poenostavljeno pogledano, sestavljen samo iz treh udarcev, direkta, krošeja in aperkata in je potrebno relativno veliko truda in znoja, da se formira dober borec. Kaj daš ti človeku, boksarju na pot, da postane dober borec?

Sašo Weixler: Boks se je skozi čas in čez svojo dolgoletno tradicijo zelo izpopolnil. Poleg osnovnih udarcev je pri boksu velik poudarek na hitrosti, eksplozivnosti, odzivnosti, moči, gibanju, ustavljanju napadov in fintiranju. Osnovno tehniko se osvoji zelo hitro vendar je zelo pomembno kdaj in kako se posamezen udarec izvede. To je čar boksa in učenje in izpopolnjevanje se nikoli ne konča…

Robert Lisac: Znan si po tem, da zagovarjašna treningih “igriv pristop”. Lahko razložiš, kaj zate zajema takšen pristop in zakaj se ga poslužuješ?

Sašo Weixler: Vsak, ki se loti boksa se mora najprej naučiti igre. Ta igra pravzaprav pomeni sproščeno izvajanje tehnik, ki so kontrolirane in morajo točno zadevati nasprotnika. Tak pristop ima ogromno plusov, z njim posameznik razvija nadzor in kontrolo nad borbo.

Robert Lisac: V relativno kratkem času si napravil iz povprečnih borcev odlične borce, ki so postali kasneje tudi državni prvaki. Takšen primer je Simon Dovč, da omenim samo enega od mnogih dobrih borcev. Si tudi pri njemu ubral takšen pristop?

Sašo Weixler: Vsekakor, vsak ki gre čez našo šolo boksa se mora znati igrati. Ko sem vzpostavljal skupino boksa v našem klubu je bilo število udeležncev manjše kot sedaj, tako sem se lahko tudi več posvečal posameznim borcem in bolj dodelal tehniko, rezultati so bili kmalu vidni. Sedaj imamo v klubu več trenerjev in gradimo na skupnem delu, ki je dolgoročno bolj perspektivno. Kljub vsemu ohranjamo sproščene sparinge – igriv pristop, ki pa so le del priprav vrhunskega boksarja.

Robert Lisac: Pri svojih najboljših borcih si dodatno angažiral še kondicijskega trenerja Roberta Simoniča, ki se za moje pojme glede pristopa precej razlikuje od ostalih kondicijskih trenerjev, ker sledi najnovejšim znanstvenim spoznanjem, ne pa “mainstreamu”. Kako to, da si se tako odločil?

Sašo Weixler: Roberta sem poznal že od prej in sva že prej sodelovala. Njegov pristop temelji na raznih vajah z lastno težo in pravilni drži, velik poudarek pa daje tudi tehniki izvajanja posameznih vaj. Časa za kondicijske priprave takrat ni bilo ravno veliko, mislim da sta s Simonom naredila v tistem času kar se je dalo narediti. V boksu se glede kondijcije že veliko naredi na osnovnih treningih in na raznih boksarskih rekvizitih. Pri teh kondicijskih pripravah je šlo za dodatne splošne atletske treninge kondicije, ki jih je treba za vsakega tekmovalca na dolgi rok planirati.

Robert Lisac: Opazil sem, da hodijo k tebi na boks akademiki, zdravniki, rokodelci, študentje in da mnogi začnejo relativno pozno z boksom ampak potem kljub poznemu štartu na tem področju na amaterskem nivoju prilezejo precej daleč. Kako si razlagaš, da takšnen kaliber ljudi trenira tako zagnano?

Sašo Weixler: Za boks, ki je resnično plemenita borilna veščina se odloča veliko izobražencev. Prepričan sem, da bi boks že marsikdo prej preizkusil npr.v osnovni šoli, če bi mu dovolili starši. Boks je iz tega vidika še vedno napačno predstavljen med široko množico, še vedno je polno zgodbic kako je to škodljiv šport itd. Nedolgo nazaj mi je eden od tekmovalcev povedal zgodbo kako mu je zdravnica h kateri je šel narediti obvezen zdravniški pregled, ki ga mora vsak boksar narediti preden začne tekmovati, predavala kako je boks škodljiv šport in da se bo potem manj stvari zapomnil in težko učil. Mislim, da sta lahko velika vzornika, da temu ni tako brata Kličko, ki imata naziv doktorja in sta obenem aktualna svetovna prvaka v super težki kategoriji po vseh največjih svetovnih verzijah.

Zaradi tega prepričanja, veliko članov preizkusi boks šele bistveno kasneje, po vsej verjetnotsti so se ves čas spogledovali z boksom in zaradi tega imajo tudi veliko motivacijo pri treningih. Nekateri tudi v relativno kraktkem času s svojo vstrajnostjo prilezelo v sam vrh slovenske boksarske scene. Je pa res, ko začneš trenirati boks ne moreš nehati.

Robert Lisac: V čem se tvoja boksarska šola razlikuje od drugih boksarskih šol? Ali lahko trdim, da obstaja tipičen FCL slog boksanja?

Sašo Weixler: Ne moram govoriti o moji boksarski šoli. V našem klubu je nekaj trenerjev, ki vsak skrbi za svoj segment, res pa je da jaz dodam piko na i vsemu skupaj. FCL šola boksa ima osnovo prilagojeno vsem,ki se vključijo v naše programe, tisti ki so bolj navdušeni in pripravljeni tudi več vlagati pa prepustimo, da si ustvari svoj slog. Zaradi tega ne morem govoriti o naši šoli boksa kot neki tipični.

Robert Lisac: V zadnjem času vedno bolj opazne rezultate v boksu dosegajo tudi punce. Kaj se dogaja na tem področju?

Sašo Weixler: Res je, zadnje čase se veliko punc udeležujuje naših treningov kar nekaj se jih je pa že odločilo preizkusiti na tekmovalnem področju. Trenutno imamo dve zelo perspektivni mladinki Katarino in Katjo. Katarina je tudi aktualna državna prvakinja in ima zelo velik potencial in zelo dober občutek za ritem.

Katarina (desno)

Pred kratim se je udeležila močnega mednarodnega turnirja v Srbiji, kjer je z Rusko državno prvakinjo enakovredno oddelala vse štiri runde. Mislim, da nas na tem področju čaka še veliko vzponov.

Katja Gajić (desno)

 Robert Lisac: Ali se tvoj pristop kar se tiče trenerstva v odnosu do punc razlikuje od ustaljengea pristopa pri moških?

Sašo Weixler: Na začetnem nivoju bi lahko rekel, da je nivo enak, saj moramo tako ženske kot moške naučiti osnov boksa, preko katere se vse skupaj razvija v pravi boks. Na tekmovalnem nivoju pa je treba biti bolj previden saj so punce bolj občutljive tako na besede kot na borbo v ringu.

Robert Lisac: Na spletni strani www.fcl.si je bilo mogoče zaslediti, da močno simpatizira z boksom znani komik Matjaž Javšnik. Lahko poveš o tem kaj več?

Sašo Weixler: Z Matjažom in Dejanom Zavcem smo pred časom narediti boksarski spektakel kjer sta se bolj za šalo kot za res pomerila v ringu. No takrat so bili treningi z Matjažom še kako aktualni, saj se je moral pripraviti na dvoboj oz.osvojiti vsaj toliko tehnike da bi lahko nakazal kakšen udarec. Na koncu se je obračun sprevrgel le v besedno igro in rezultat je bil neodločen.

 Dejan Zavec in Matjaž Javšnik

Robert Lisac: Večkrat si že  MMA-jevce v klubu učil “dirty boxing”. Kakšna je zate razlika med navadnim boksom in “dirty boxingom”? Obstaja kakšna razlika glede pristopa treniranja enega in drugega?

Sašo Weixler: V našem klubu MMA borci trenirajo tudi boks saj se MMA na začetku dobro dopolnjuje z boksom. Pravila v boksu so zelo čista, no v MMA –ju pa je malo več možnosti kar se tiče udarcev in udarne površine, veliko več možnosti pa je predvsem v klinču, kjer lahko tudi držiš nasprotnika in ga z drugo roko udarjaš itd. Vsekakor je dirty boxing bolj freestylerska izvedba udarjanja z rokami, eno z drugim se dobro dopolnjuje, s tem, da je treba pri prvemu delati več na klinču, prehodu na tla itd…

Robert Lisac: Kakšne načrte imaš za bližnjo prihodnost?

Sašo Weixler: Delati v začrtani smeri, razvijati kvaliteten boks, sodelovati pa tudi kickboxingu in MMA-ju.

Robert Lisac: Bliža se čas vpisa novih članov. Kje dobijo vsi, ki jih zanima boks, pa tudi kikboks in MMA (mixed martial arts) več informacij?

Sašo Weixler: Vse informacije so dostopne na www.fcl.si (za motivacijo pa še ta filmček: http://www.youtube.com/watch?v=T1ZPaaePpI8 )

***

Pripravljam projekt, kjer bo govora o tem, kako vplivati na lastno telo s pomočjo športnega treniranja, zavedanja, raznih terapij, naravnih oblik gibanja, včasih tudi z navidezno skrajnimi pristopi… Objavljal bom intervjuje z vrhunskimi strokovnjaki, trenerji, športniki, zdravilci, mojstri, znanstveniki, ki imajo o telesu kaj koristnega za povedati. Moj zastavljen cilj je namreč, da bo bralec dobil koristne napotke, ki jih bo lahko uporabil takoj.

Če vas takšne tematike zanimajo, me na facebooku dodajte za prijatelja (Robert Lisac) in boste obveščeni, ko bom dal na net mojo novo spletno stran. Še to, ne se čuditi, če boste do takrat deležni tudi fb objav o minimalizmu, mozaičarstvu, umetnosti in gibanju v športnem smislu, sem pač multipraktik.

Lp Robert