Fugiranje mikro mozaikov zna biti izziv, kajti s fugiranjem lahko mozaik še polepšamo ali pa ga uničimo in gre cel kup ur, ki smo jih vložili v delo v nič.  Kako pravilno izbrati odtenek in barvo fugirne mase?

Pogosto kar obvelja pravilo, da se ne moremo zmotiti, če izberemo podobno barvo fugirne mase, kot je prisotna že v samem mikro mozaiku. Moj nasvet pa je, da naj bo odtenek vedno malo svetlejši ali malo temnejši.

Abstract micro mosaic 1

Tako je bil videti moj abstraktni mikro mozaik pred fugiranjem.

abstraktna sfugirana

Izbral sem temno sivo fugirno maso, da še bolj pridejo do izraza žive barve.

Zakaj? Če je odtenek fugirne mase preveč podoben barvi mozaičnih kamenčkov, ki prevladujejo v mozaiku, se lahko popolno izgubi mozaični karakter.

Kako zafugiramo porozne materiale kot so kamnite ali glinene mozaične ploščice?
Dobro je takšne površine prej impregnirati z oljem, da se barva fugirne mase ne zažre v kamen. Hkrati pa je kljub temu potrebno delati dokaj hitro, da se fugirna masa na kamnu ne posuši.

Kadar so fuge zelo minimalne, da se kamenčki med sabo tesno stikajo, je možno suho fugirno maso natrositi čez mozaik in jo »pomesti« v fuge in nato, ko odstranimo fugirno maso iz površine mozaika (ne iz špranj) celoten mozaik nežno poškropimo z vodo, da tako zmočimo fugirno maso v špranjah. Po potrebi postopek ponovimo.

2015 007 h odprta okna priložnosti

Ko delaš mikro mozaike, se lahko odločiš tudi, da boš polagal delčke tako, da se dotikajo in da vmes dejansko ni nekega prostora za fugirno maso. V tem primeru včasih sploh ni smiselno fugirati. Spodaj si lahko ogledaš takšen mozaik.

micro mosaic

Res pa je, da je potrebno investirati veliko več časa v izdelavo takšnega mozaika, ker je potrebno delati veliko bolj natančno. Za zgornji mozaik sem porabil gotovo 20 ur dela, pa je mozaik velik komaj 10 cm x 10 cm. Mozaik je še na voljo.

Če bi rad o izdelavi mikro mozaikov izvedel več, klikni na spodnjo povezavo in si preberi prvi del tega članka:

http://www.robertlisac.com/enovice-mikro-mozaiki-1-del/

PS: Zgornje besedilo je bilo objavljeno v mojih e-novicah, na katere se lahko prijaviš tudi ti in sicer na spletni strani www.robertlisac.com. Izhajajo približno enkrat na mesec. Če uporabljaš Gmail, je pomembno, da prestaviš te e-novice iz promocijskega predala v redno pošto. Kot vidiš, podajam zelo konkretne in uporabne napotke za izdelavo mozaikov. Ob prijavi na e-novice dobiš tudi kodo, s pomočjo katere si lahko snameš brezplačno e-knjigo MOZAIK- PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE.