Maori so od nekdaj z velikim spoštovanjem nosili koščen nakit. Če so ga nosili še predniki, je imel še toliko večjo vrednost, ker so verjeli, da takšen nakit nosi v sebi še duh prednikov in zato simbolno sporočilo, ki ga nosi že več generacij v sebi, še toliko bolj deluje.

Poznajo nekaj osnovnih dizajnov, ki se ga dejansko že stoletja držijo. Obeski so lahko v obliki trnka, osmice, repa od kita in tudi spirale (koru), ki simbolizira nov začetek, rast, mir in harmonijo. Navdih za to obliko so dobili od praproti, ko ta namreč požene nov list, je ta zvit v spiralo.

20150803_201423

Zato Maori takšen nakit zelo cenijo, ker gre tukaj za veliko več, kot za navaden nakit, ki ga zvečer odložiš v zabojček z nakitom. V obesek je vtkana namera in kadar človek dobi v dar takšen nakit, sprejme tudi namero novega začetka, rasti in harmonije. Zato igra pomembno vlogo tudi umetnik, ki je prvi, ki nekako vtke v obesek, ko ga izdeluje, namero.

20150803_184723

Še pomembnejši pa je tisti, ki takšen obesek podarja, kajti, ko podari takšen obesek z vso simboliko nekomu, ki ima za sabo težko obdobje, mu da vedeti, da mu želi to, kar v tistem trenutku morda najbolj potrebuje – nov začetek.

20150804_083235

Tisti, ki pa takšen obesek nosi, ga ta vsakič, ko ga zagleda v ogledalu ali, ko ga nekdo povpraša, kaj pomeni, spomni na to, da si nov začetek, harmonijo, rast in mir zasluži, da ga vse to ves čas obdaja in da je treba biti samo dovolj odprt in čuteč, da smo tega lahko tudi deležni.

Poglej si mojo bone carving galerijo: http://www.robertlisac.com/bone-carving-galerija/ Vstop brezplačen! ;-) Naročila za obeske sprejemam na roartdoo@gmail.com .

***

Če me želiš spremljati tudi na facebooku, klikni na to povezavo in všečkaj moj fanpage Robert Lisac Artist: https://www.facebook.com/robertlisacartist

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks