Priznam, res nisem nek bajni ljubitelj starodavnih mozaikov in načeloma so mi všeč bolj sodobne mozaične stvaritve, ampak obisk Domusa dei Tappeti di Pietra me je prepričal, da svoje mnenje glede starodavnih mozaikov povsem spremenim.

20151010_151641

Ker je močno deževalo, sem zavil še v Domus in ni mi bilo žal! Pričakali so me čudoviti mozaiki! Neverjetno se mi zdi, kaj vse so takrat znali mozaičarski mojstri pričarati večinoma samo z najbolj osnovnimi barvami.

Žal moj gsm ne slika prav dobrih slik v temi, še podnevi jih redko, ampak kljub temu  bom tvegal in objavil slike, ki so sicer malce slabše kakovosti, ampak dajo pa slutiti, koliko dela in znanja so premogli mozaičarji, po katerih se zgledujemo, ko ustvarjamo v klasičnih mozaičarskih tehnikah.

20151010_150427

Mozaiki se nahajajo v kletnih prostorih zgradbe, torej so še vedno tam, kjer so jih odkrili. Žal je bila razsvetljava bolj erotičnega značaja in ne vem, zakaj se glede razsvetljave niso malce bolj potrudili, saj se kamen od luči verjetno ne obrabi? 😉

20151010_150435

Kot mozaičar, ki rad upodabljam obraze v mozaični tehniki, sem si z velikim zanimanjem ogledal, kako so to delali pred približno 1400 leti. Zanimivo se mi zdi, ko pogledaš te portrete čisto od blizu, gre skoraj za optično zmešnjavo, ko pa stopiš nekaj korakov nazaj, pa se prikaže vsa lepota celotnega obraza.

20151010_151237

Tla so bila pokrita s čudovitimi mozaiki in čeprav prisegam doma na parket, nekoč nekaj takšnega imeti kje v stanovanju, hm, to pa res ne bi bilo slabo, v bistvu bi bilo prav imenitno.

20151010_150645

Ogromne razsežnosti mozaikov, zaradi katerih se vsak mozaičar sprašuje, koliko ur dela je pomenil en takšen mozaik?

20151010_151303

20151010_152007

Super!

20151010_152244 b ČB

Dobro je videti in spoznati korenine zvrsti umetnosti, s katero se ukvarjamo, ker na ta način morda začnemo malce bolj ceniti ne samo pretekla dela, temveč tudi dejstvo, da stojimo na ramenih tistih, ki so ustvarjali pred nami.

***

Delavnica je primerna za začetnike in nadaljevalce, saj predstavlja samostojno zaključeno enoto.  Cilj delavnice je ustvariti mozaični cvetlični lonček, ki ga lahko po delavnici seveda odneseš domov. Lonček bomo obložili s koščki keramičnih ploščic, po želji tudi s steklenimi ploščicami ali kamnitimi mozaičnimi ploščicami.

User comments

Avtor vseh prikazanih mozaičnih lončkov je Marko Pucihar

To pomeni, da se lahko na delavnici seznaniš z vsemi tremi možnimi materiali.

Kdaj? V gasilskem domu na Orlah se dobimo 22. 4. 2017 (v soboto) ob 9:00 uri. Odmor bo okoli 12 ure in bo trajal približno eno uro in pol. V tem času je možno dobiti kosilo v GOSTILNICI ORLE (pizze, enolončnice, solate…), ki ga vsak poravna sam. Z delom bomo končali okoli 17 ure.

Vse materiale in vsa orodja dobiš na delavnici. Bodi oblečen v obleke, ki jih jih ni škoda, če slučajno nanje pade kakšna kaplja cementnega lepila.

User comments

Prijavi se najkasneje do 19.4.2017  in sicer tako, da mi napišeš mail na roartdoo@gmail.com . Skupina je omejena na 12 ljudi, zato s prijavo prosim pohiti, saj je veliko ljudi pokazalo interes prav za to delavnico. Cena delavnice je 49 €, ki jih poravnaš kar na delavnici.

User comments

Opis poti: Če prideš z avtom iz centra Ljubljane, se pelješ po DOLENJSKI CESTI proti periferiji in pred bencinsko črpalko na tvoji levi zaviješ levo. Vožnjo nadaljuješ približno 3 km po cesti navzgor, ki vodi skozi gozd in kmalu boš zagledal na tvoji levi strani Gostilnico Orle, nadaljuješ pot skozi vas in po približno 200 m bo na tvoji levi strani gasilski dom. Delavnica bo potekala v prvem nadstropju. Za vsak slučaj si prosim zapiši mojo gsm številko, da te usmerim po potrebi na pravo mesto :

040 901 559 (Robert)

Se vidimo!

PS: Če te zanima ustvarjanje mozaikov, si snami brezplačno e-knjigo MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE na moji spletni strani www.robertlisac.com . Kodo, da si jo lahko snameš, dobiš tako, da se naročiš na moje brezplačne mozaičarske e-novice. Če bi se slučajno pojavile kakšne težave pri prenosu e-knjige, mi piši semkaj: roartdoo@gmail.com.

book-mockup