Vedno znova se srečujem s pojavom kritične mase in tako je bilo tudi na mojem obisku v Ravenni, ko sem vstopil v mestno galerijo. Lilo je kot iz škafa in zato je bilo pri vhodu na levi strani vse polno dežnikov, ki so bili uspešno ali pa večinoma neuspešno naslonjeni na zid. V to gmoto dežnikov sem hotel nekako namestiti še svoj dežnik, pa sem hitro ugotovil, da bi tudi moj hitro zdrsnil na tla, kot večina ostalih dežnikov, zato sem pogledal še na desno stran vhoda.

Zagledal sem ogromne rešetke. Nikjer ni pisalo, da se tukaj ne sme obešati dežnikov, zato sem očitno edini obesil dežnik na rešetke. Prav imenitno se mi je zdelo, ker sem vedel, da se bo v času mojega obiska mestne galerije moj dežnik lepo odcedil.

Ko sem se po kakšni uri in pol vrnil, sem zagledal prizor, ki ga nisem pričakoval.

001 dežniki

V levem kotu spodaj je bil moj dežnik, vendar je dobil kar nekaj družbe. Nikoli ne veš, kaj sprožiš s svojimi dejanji in kdaj se preseže neka kritična masa, da se nekatere stvari začnejo dogajati ali začnejo odvijati drugače, morda celo na boljši način.

Nekako imam talent, da rinem na področja, ki so meni blazno zanimiva in drugim pogosto še neznana. Tako sem poučeval Wing Tsun kung fu, v obdobju, ko so se ljudje spraševali, kaj to sploh je. Nekaj let kasneje sem poučeval MMA (mixed martial arts, mešane borilne veščine) in spet je šlo za neko “marginalno” športno dejavnost, ki se je šele uveljavljala. Delal sem na kritični masi in bil sem med prvimi, ki je to kritično maso “polnil”.

Nekako me preveva občutek, da zdaj počenjam nekaj podobnega z mozaičarstvom v Sloveniji. Seveda nisem edini, ki spet polni to kritično maso, je bilo pred mano kar nekaj mozaičarskih velikanov, ki so prispevali velik delež, da je v Sloveniji mozaik danes bolj sprejet kot pred dvajsetimi leti. Pater Rupnik in Spacal spadata v to kategorijo in seveda cel kup drugih mozaičarjev, ki sem jim neizmerno hvaležen, da so zarili svoj plug navdušenja v trda in še neobdelana tla slovenskega mozaičarstva.

Pošteno so orali. Pogosto je namreč tako, da tistim, ki orjejo prvi, sicer ostajajo zasluge, ki so jih dosegli s svojim navdušenjem, ampak samo od zaslug in navdušenja ni možno živeti. Pogosto ljudje odnehamo, ko smo tik pred tem, da bi presegli kritično maso  česarkoli že. Težko je namreč napovedati, ali semena padajo na rodovitna tla, ali jih trosimo po skalovju, dokler ta pač ne vzklijejo ali pa preteče toliko časa, da nam postane jasno, da smo trosili semena na napačnem koncu ali ob nepravem času.

Trositi semena ob pravem času na pravem mestu je torej umetnost, pa tudi, izbrati ta prava je včasih kar zahtevna naloga, vseeno ali gre za vzgojo otrok, širjenje svoje dejavnosti ali svojih idej, je pa VEDNO vredno vsaj poskusiti. Včasih takšni poskusi trajajo lahko več let in ko trud obrodi sadove, je to neizmerno dober občutek.

Vedno pa gre pri tovrstnem početju za precej intenziven proces učenja, kjer se je treba leviti kot kača in slačiti svoje stare kože, zavreči svoja stara prepričanja in se nenehno uriti v tem, da postanemo boljša in drugačna verzija samega sebe. Vem, zveni zelo pocukrano, ampak tako je. O poslu nisem imel pojma, ko sem začel stopati po tej poti. Zdaj imam svoje podjetje. O internetu nisem vedel nič, zdaj sem dokaj dobro osvojil internetni marketing. Veliko stvari, ki so mi jih govorili pametnejši od mene še pred leti nisem slišal, zdaj jih morda slišim hitreje. Takšna opazka prijatelja je bila recimo, da potrebujem samo 12 strank letno, ki bi naročili mozaični portret, pri meni, da bi lahko od mozaičarstva brezskrbno živel… Klikni semkaj, da si lahko ogledaš moje portrete: http://www.robertlisac.com/galerija-mozaikov/

Res je. Tako, kot sem obesil prvi dežnik na prosto stran in se je potem zgodil majhen čudež, tako je to možno tudi s portreti. Vedno pravim, da nam talenti niso bili dani kar brez veze, vedno tiči za tem nek namen. Pogosto, da s svojimi sposobnostmi in znanjem osrečujemo najprej sebe in nato še druge. Zanimive so te zgodbe okoli kritične mase. Kako to doživljate vi?

PS: Če te zanima ustvarjanje mozaikov, si lahko na moji spletni strani snameš brezplačno e-knjigo MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE. Kodo dobiš, ko se prijaviš na brezplačne mozaičarske e-novice. S pomočjo kode si lahko snameš brezplačno e-knjigo.

Podobni članki: