Minilo je 19 dni, od kar sem začel eksperimentirati z minimalizmom. Do zdaj sem se rešil 557 predmetov in navdušen sem nad spremembami, ki jih je ta eksperiment do zdaj povzročil, te pa so:

  1. Iz mojih omar sem odstranil vsaj 50% oblek, knjig, papirjev, krame.

001 polna omarca

  1. Zmanjšal sem stroške mobilne telefonije.
  2. Več vreč knjig, ki sem jih že prebral in predelal,  sem podaril tistim, ki jih zares potrebujejo. Odzivi tistih, ki sem jim knjige podaril so bili zelo pozitivni.
  3. Ena osrednjih idej minimalizma je, da se rešiš avtomobila. No, nisem se ga (še) rešil, ampak po dvoletni športni abstinenci in prav tako dolgo trajajoči lenobi, sem preklopil spet nazaj na kolo. Ni bilo lahko in še zdaj si kdaj, ko gonim gor na Orle, mislim: »Mater, Lisac, kaj se spet greš?« Ko pa prispem na vrh, se počutim pa odlično, ker vem, da se z vsakim dnem bolj vračam v svojo staro formo, tisto ta pravo. Včeraj mi je celo prvič uspelo prikolesariti na Orle brez vmesnega pešačenja. Uf, odličen občutek!
  4. Hlače, ki so mi postajale vedno bolj tesne okoli pasu, so mi spet prav.
  5. Zelo redko in zelo malo gledam televizijo, zdaj jo gledam še manj, ker grem raje spat ali pa se igram z družino igro mlin, ki smo jo na novo »odkrili« in je prav zabavna.
  6. Na delovnem mestu ne jem več obloženih kruhkov iz avtomata. Hrano si prinesem od doma.

Kar sem odstranil, mi ni treba nikoli več pospravljati, premeščati, čistiti, vzdrževati, popravljati, pobrisati, sortirati, seliti, dvigovati…  Trenutno sem v fazi »digitalizacije«. Vse svoje zapiske in dokumente, teh pa je precej, mislim skenirati in spraviti v digitalno obliko. Raje imam dva ključka več v svoji zbirki kot polno omaro papirjev. V naslednjih dneh se mislim znebiti tudi ta večje krame. Pred hišo sem zložil polomljen bide, star računalnik, stare pločevinaste zaboje, pa precej druge krame se bo našlo, ki jih bom naložil v avto in odpeljal na odpad.

Članki o minimalizmu: