Mozaičar Marko Pucihar živi in ustvarja v isti vasi kot jaz, namreč na Orlah. Všeč mi je, ker se neobremenjeno loteva najrazličnejših motivov. Rad upodablja ljudi, predvsem pa tudi živali. Marko ima za sabo že več razstav eno je imel tudi na Lavrici in fotoreportažo tega dogodka si lahko ogledaš, če klikneš na to povezavo: RAZSTAVA NA LAVRICI

Tokrat se je lotil pava. Uporabil je tehniko, kjer je mozaične kamenčke z lepilom mešanice moke in vode prilepil direktno na osnutek iz papirja. Gre za prastaro tehniko mozaičarjev.

Nato je ustvaril podlago, ki jo je premazal s cementnim lepilom, na katero je položil ustvarjen mozaik tako, da so kamenčki gledali proti cementnem lepilu, papir pa navzgor.

Ko so se kamenčki spoprijeli s cementnim lepilom, je namočil papir z gobico. Vlaga je prodrla do lepila (mešanica moke in vode), ki se je zmehčalo do te mere, da je lahko odstranil papir.

Celotno zadevo je še zafugiral in projekt še ni bil končan! Slike, ki jih vidiš v tej fotoreportaži, so nastale v vmesni fazi, saj je nesel mozaik h kamnoseku, da ga je ta še zbrusil in spoliral.

Zakaj? Ker gre tukaj za mozaik, ki ga misli uporabiti za mizo. Pred nekaj dnevi sem videl še spolirano varianto in je fantastična! Tudi to bom še poslikal, takoj, ko bom lahko, da ti lahko pokažem še končni izdelek, ki je res lep! Bravo, Marko! 🙂

***

Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks

 

Še?

Moji podcasti “Iz dnevnika umetnika”:

Veliko veselja pri poslušanju! 🙂