Kdo pravi, da je visenje na Facebooku izguba časa, če se tam lahko najdejo pravi ljudje? Na ta način sva se spoznala z Metodom Horjakom, osebnim trenerjem, ki premore osupljivo širino znanja o pripravi, o prehabilitaciji športnika. Dogovorila sva se, da bo odvodil ogrevanje za moje MMA borce in v njegovem ogrevanju sem zasledil izvirno mešanico ruskih zdravstvenih vaj, brazilske gimnastike (ginastica natural), modificirano obliko tehnike lepljivih rok iz wing chun kung fuja in cel kup unikatnih vaj, ki sem jih videl prvič. Po treningu sva se pogovarjala pozno v noč in še najbolj me je pritegnila tematika o gibalnih sekvencah, ki jim je Metod nadel ime »flow«. Flowi predstavljajo zelo učinkovito sredstvo za »ultra zgoščeno vadbo« z mnogoterimi pozitivnimi učinki. Več o flowih boste izvedli v spodnjem intervjuju, na koncu vas čakajo še linki za filmčke o flowih!

Robert: Metod, ko sem te spoznal, si me pritegnil z idejo o gibalnih “flowih”. Kaj to sploh je?

Metod: Flow je gibanje (običajno celega telesa ali več mišičnih skupin), ki je neprekinjeno. Enostavno povedano – ena vaja prehaja v drugo, ta v tretjo itd. Flow se začne in konča enako, tako, da ga lahko izvajamo v krogotokih.

Robert: Zakaj je ta način vadbe boljši kot če izvajamo vsako vajo posebej?

Metod: Vzrokov je več. Na prvem mestu bi izpostavil sprostitev, meditacijo – tudi, ko skozi “flow” delamo intenzivne vaje za moč. Na drugem mestu je neverjetna časovna učinkovitost. Pri flow-ih lahko (če pametno izberemo vaje) v zelo zelo kratkem času delamo na več ciljih hkrati. Kot tretje: so zabavni in dopuščajo neskončno možnosti kreiranja vaj.

Robert: Ali je po tej definiciji pozdrav soncu iz joge tudi “flow”?

Metod: Seveda. Flowe sem spoznal preko takratnega CST head coacha Ryana Murdocka (sedaj bolj poznanega kot “Bodyweigt cach«), ampak flow-i so prastara oblika gibanja. Imamo eno samo telo, ki se giblje neprekinjeno od rojstva do smrti. Iz enega položaja v drugega. Tehnično gledano se ne moremo gibati drugače kot v toku… Praktično in brez misticizma pa lahko to obliko gibanja poskušamo razumeti in jo kreirati tako, da nam čim bolje in zabavno služi.

Robert: Zanimivo. Če te prav razumem, gre za neko zaporedje gibov, ki je vnaprej določeno? Vse skupaj me spominja na kate iz karateja. Gre torej za neke vrsto gibalno kato z določenim namenom?

Metod: Da, primerjava s kato je primerna.

Robert: Ali je možno po vsem, kar si povedal, sestaviti flow za določeno športno zvrst, recimo flow za boksarja, flow za MMAjevca, flow za judoista, rokoborca, konec koncev tudi za druge športe, kot so tek, kolesarstvo, plavanje?

Metod: Seveda. Odvisno od znanja, izkušenj in kreativnosti sestavljalca Flow-a je možno zelo natančno izdelati flow za posamezno zvrst. Ne samo za zvrst – tudi za posameznega človeka.

Robert: V kateri del treninga bi moral športnik potem umestiti flowe in zakaj?

Metod: Flowi, kjer nežno prehajamo iz enega položaja v drugi in lahko dobro kontroliramo amplitudo gibov – gibljivost po domače – so zelo primerni za segrevanje. Flow, ki zahteva silovitost, tako imenovano maksimalno moč – recimo sklece na eni roki ali dvig v stoji – pa uvrstimo kot samostojni trening za moč ali v del treninga, kjer treniramo za moč.

Robert: Aha. Prej si omenil, da je možno sestaviti flow tudi za posameznika. Torej, če me boli hrbet, delam flow proti bolečinam v hrbtenici? Če bi rad bil bolj gibljiv, flow za povečanje vsesplošne gibljivosti? Če bi rad imel močnejši udarec, flow za močnejši udarec? Če bi rad spremenil svoje telo, flow za odpravljanje »pirpauha«? 

Metod: Seveda. Zelo so primerni tudi za tiste, ki vodijo skupinske vadbe, ker lahko individualno pristopijo do vsakega vadečega. Vsi delajo v istem prostoru, ob istem času, se približno enako “zašvicajo”, a vsak na svojem nivoju. Flow-i so pa zadnji trend v kurjenju špeholin in “pirpauha” 🙂

Flow je vadba, kjer lahko v isti enoti treninga delaš na moči in kapilarnosti in “afterburn” efektu. Ter tako dvigneš metabolizem na višji nivo – na nestresen način v zelo kratkem času.

Robert: Katere elemente mora vsebovati vsak flow? Ali obstajajo kakšni kriteriji?

Metod: Vsak flow ima lastnost “pretakanja” ene vaje/položaja v drugo. Vse ostalo je stvar kreatorja/uporabnika flow-a.

Robert: Na svojem blogu sem objavil članek o mini treningih. Gre za način treniranja, primeren za takrat, ko nimamo časa za daljše treninge. Potem bi bilo smiselno ta koncept mini treningov (Američani jim pravijo micro workouts) kombinirati s flowi. Se strinjaš? 

Metod: Vsekakor. Če narediš flow za eno ali dve minuti, da se segreješ, lahko narediš dokaj intenziven mikro trening. Ker intenzivnost do določene mere “povleče” za sabo vzdžljivost, je pa potrebna za prevencijo osteoporoze, kurjenje maščob, pridobivanje mišične mase, lahko s tem konceptom vsaj vzdržujemo, če že ne razvijamo določene parametre.

Robert: Opazil sem, da vedno znova izpostavljaš dejstvo, da mora biti vadba zanimiva, zabavna, ali kot praviš ti: »seksi«. Zakaj? Katere prijeme uporabljaš ti, da se tvoji varovanci vedno znova in znova vračajo k tebi na trening? 

Metod: Zakaj bi karkoli delali na dolgočasen način, če se lahko imamo fajn? 🙂 Zabavno je skoraj vedno bolj učinkovito in zdravo. Kot prvo – izzivi morajo biti ravno pravjšnji. Vsakdo mora imeti vsaj 50% možnosti, da nekaj naredi, se nauči. Tu je motivacija največja. Kot drugo, navodila morajo biti enostavna in zabavna. Kot tretje – izzivi sami morajo biti vedno malce drugačni, novi … Veliko je dobrih, odličnih trenerjev. Narediti treninge zabavne, a da hkrati izpolnijo cilje vadečih, je resnična “dodana vrednost”, ki jo tržišče hoče in zahteva.

Robert: Nekaj flowov sva posnela tudi midva. Bi čisto na splošno pokomentiral, kaj sva sploh posnela? 

Metod: Najprej je treba povedati, da sva posnela svoj jam session in da se da (glede na cilje) vsak flow še dopolniti in izboljšati. Prvi flow (filmček je še v izdelavi!) je namenjen segrevanju in gibljivosti zadnje lože, meč, prsnih mišic in dvoglave mišice, večine mišic trupa in četveroglave mišice (quadriceps-a).

Drugi flow je namenjen segrevanju trebušnih mišic , gibljivosti rotatorjev kolka in zadnjice za moč: ramenski obroč, prsne mišice, troglava mišica razvija tudi koordinacijo in gibalno inteligenco => http://www.youtube.com/watch?v=i2o529kdwNc&feature=plcp ).

Zadnji flow obremeni mišice trupa na “MMA-jevski” način, razteguje zadnjo ložo razteguje prsne mišice, postavi centru za ravnotežje izziv, zahteva gibljivost ramenskega obroča ter in statično obremeni roko “na potisk” pod različnimi koti => http://www.youtube.com/watch?v=HfMKi7l9ISY&feature=plcp .

Robert: Metod, bi za konec intervjuja še kaj sporočil vsem, ki to berejo?

Metod: Kaj bi sporočil vsem? Naj poskusijo Flow-e! So zabavni, učinkoviti in ne stanejo nič. Ne časovno ne denarno. Flow je idealna oblika vadbe za človeka, ki nima časa, ima pa odločitev. In včasih je to vse, kar je potrebno. 🙂 Še prej pa: Flow je lahko odlična oblika vadbe za vse, ki pri svojem športu potrebujejo “polno zavest”, še posebej za MMA športnike.

Robert: Preden zaključiva mi še povej, na kakšen način lahko ljudje stopijo s tabo v stik in kje se ti lahko priključijo pri vadbi?

Metod: Prek vsemogočnga FB (Metod Horjak), mail-a: metod.goodworks@gmail.com ali pa pokličejo na 040 901 358. Vsakdo lahko pride na brezplačni trening ali/in se uvrsti na listo za obveščanje (treningi/seminarji)

Robert: Najlepša hvala za tvoj čas in znanje, ki si ga delil z nami.

***

PS: Če te veseli ustvarjanje mozaikov, se prijavi na moje e-novice, da boš na tekočem, kdaj bodo naslednje mozaične delavnice. S kodo, ki jo dobiš ob prijavi na e-novice, si lahko snameš mojo brezplačno e-knjigo MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE.