Nekoč sem videl intervju z gospo S.King, znano mozaičarko in čeprav mi njen stil ni ravno blizu, je izpostavila zanimivo dejstvo, da smo mozaičarji kar malce odvisni od tistega zvoka, ko se kamen pod pritiskom klešč ali po udarcu z mozaičarskim kladivom, razpoči. Klak, klak, klak…

Moja prva misel je bila, da je ženska res malce prismojena, ampak, ko sem zase preveril to trditev, sem ugotovil, da ima prav. Mene izdelovanje mozaičnih kamenčkov blazno pomirja in tisti zvok, ko se kamenček razpoči, preprosto spada zraven in verjetno nisem edini mozaičar, ki je odvisen od njega.

Ta vikend je bil v znamenju vprašanja, kako majhne mozaične ploščice se da sploh še iz kamna ustvariti in to z mozaičarskim kladivom? Bil sem presenečen, kako zelo natančno je mogoče delati s tako velikim orodjem.

20150620_002705

No, tiste drobtine zraven kladiva so majhne mozaične ploščice iz črnega kamna. bolj, ko je kamen v mozaičarskem smislu kvaliteten, manjše mozaične ploščice je iz njega možno izdelovati. Koščke, ki mi jih je uspelo narediti, so merili približno 2 mm x 2 mm x 2 mm.

20150620_002713

Nekateri koščki so bili celo manjši. Takšne “akrobacije” ni možno vzganjati s kamni, ki so bolj “mokasti” in se drobijo.

***

  • Brezplačni e-knjigi MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE in KAKO DOLOČIŠ PRAVO CENO SVOJIH UMETNIŠKIH IZDELKOV si lahko snamete s pomočjo kode, ko se prijavite na brezplačne e-novice na tej spletni strani. V e-novicah bo govora o mozaikih in seveda tudi o tem, kako uspešno prodajati umetniške izdelke in storitve. V primeru, da imate težave s prenosom e-knjig, mi prosim pišite na roartdoo@gmail.com!

bothbooks