V šestih dneh sem se rešil ogromno krame,  446 totalno odvečnih predmetov. Zakaj? Na internetu sem naletel na zanimivo »igro« minimalistov, ki je povzročila to majhno revolucijo. Igra je preprosta. Prvi dan se rešiš ene stvari, drugi dan dve, tretji dan tri… Ko je mesec  končan, se na ta način rešiš okoli 500 predmetov, kar je moj čisto osebni cilj. Lahko »tekmuješ« z drugimi ali pa se lotiš tega podviga tudi sam. Zmaga tisti, ki s to igro preneha zadnji.

Če se sprašuješ, zakaj sem se tega lotil? Zato, ker sem imel poln kufer tega, da pospravljam vedno znova in znova ene in iste stvari, ki jih v bistvu sploh ne potrebujem. Začutil sem, da to hočem narediti in sem se lotil tega eksperimenta. Ohhh, sploh nisem vedel, da imam toliko krame! Vedno sem trdil, da posedujem samo dva kubika knjig, kitaro in nekaj obleke, eh, očitno sem se zmotil. Ene stvari so romale direktno v smeti, druge, bolj dragocene in uporabne sem podaril sorodnikom in znancem, na poseben kup sem pa dajal stvari, ki jih mislim prodati po simbolični ceni. Sem spadajo predvsem knjige o borilnih veščinah (MMA, judo, karate, kung fu…

Tisti, ki trdijo, da je važna pot in ne cilj, imajo kar prav. Zgodilo se je kar nekaj osupljivih stvari na tej poti, po kateri še hodim. Prvič po skoraj petih letih, imam zdaj v omarah red. Sorodnikom in znancem sem podaril cel kup knjig, pa tudi kitajskih kroglic, ki imajo drugačno funkcijo kot japonske ;-).  Ko sem bil še trener borilnih veščin je to bilo najbolj pogosto darilo za rojstni dan, zato sem imel doma kar 5 ali 6 parov teh kroglic. Tudi moji otroci so nasrkali. Skupaj smo namreč pregledali vse igrače in zložili v velikansko vrečo vse, kar po njihovem mnenju niso potrebovali. Za nagrado sem jih peljal na sok v gostilnico na Orlah. Kaj pa moja žena? Pravi, da imam pač »feng shui fazo« in mogoče ima celo prav.

R&T

Glavno vprašanje minimalistov: Imeti ali biti?

Končno sem našel delno definicijo sebe, na nek način sem gotovo minimalist, asket pa gotovo ne. Asket se trpinči, ko se odreka stvarem in užitkom. Minimalist pa se nebistvenim stvarem odreka, ker so mu odveč in na ta račun želi povečati kvaliteto svojega življenja: Več časa za družino in zase in manj za premeščanje krame iz enega konca stanovanja v drugega. Veselim se še zadnjih nekaj dni tega procesa minimaliziranja ter trenutka, ko bom lahko naredil petstoto črtico (http://www.robertlisac.com/minus-500-stvari/). Ali se bo potem kvaliteta mojega življenja res izboljšala, bomo pa še videli.

Tukaj so navodila za minimalistično igro: http://www.theminimalists.com/game/ .  Se greš minimalistično igro tudi ti?

***

PS1: Vesel bom vsakega všečka na Facebooku: https://www.facebook.com/SloMinimalist

PS2: Če te veseli ustvarjanje mozaikov, se prijavi na moje e-novice, da boš na tekočem, kdaj bodo naslednje mozaične delavnice. S kodo, ki jo dobiš ob prijavi na e-novice, si lahko snameš mojo brezplačno e-knjigo MOZAIK – PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE.

Podobni članki: